ZF: Creditele în lei şi în euro sunt mai scumpe decât în 2010, în pofida presiunii BNR asupra băncilor. Dobânda medie la creditele în lei pentru populaţie ajungea la 12,7% pe an la sfârşitul lunii decembrie, fiind cu 0,2 puncte procentuale sub nivelul din luna anterioară, arată datele BNR. Totuşi, faţă de aceeaşi perioadă din 2010 clienţii trebuie să plătească o dobândă mai mare cu un punct procentual.
Capital: Capcana imobiliară de sub umbrela insolvenţelor. Lumea insolvenţelor este o lume egoistă. Fiecare vrea să ia cât mai mult, indiferent de mijloace, folosind uneori strategii la limita legii. Rezultatul? Doar 10% dintre firmele insolvente au, de fapt, şanse de revenire. Doar o mică parte a firmelor care îşi declară insolvenţa reuşesc să se repună pe picioare în urma aplicării unui plan profesionist de reorganizare a activităţii. În opinia lui Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă, aproximativ 90% dintre firmele aflate în insolvenţă sunt, de fapt, în faliment.
EVZ – Franks: Creşterea salariilor nici nu se discută. Planurile de majorare a veniturilor bugetarilor ar putea fi reluate abia din a doua parte a acestui an, dacă economia merge bine, spun reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional. România trebuie să își creeze un buffer pentru a face față șocurilor externe, spune Jeffrey Franks. Bugetarii pot beneficia de salarii mai mari doar dacă economia performează bine în semestrul doi, lucru destul de dificil, ţinând cont că zona euro este ameninţată cu recesiunea.
România liberă: Nabucco, aproape de colaps. Ce variante are România. Proiectul gazoductului Nabucco, susţinut de UE, inclusiv România, se apropie de colaps. Ţara noastră păstrează totuşi câteva alternative, date inclusiv de drepturile de exploatare a unei părţi dintr-un câmp gazeifer din Marea Caspică. Cel mai mare defect de design al Nabucco a fost faptul că din acţionariat lipseşte o companie producătoare, care să asigure că gazoductul va fi alimentat cu gaz. Din cei şase acţionari curenţi – companii naţionale din Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria plus germanii de la RWE – nici unul nu are acces la
producţie.
Adevărul: Grecia, între faliment şi mila bancherilor. Felul în care se va restructura datoria Greciei va determina viitorul întregii economii europene. Acum, Grecia este la doar câteva săptămâni de intrarea în incapacitate de plată. La 20 martie, statul are de răscumpărat obligaţiuni în valoare de 14,4 miliarde de euro, datorie pe care nu-şi permite să o achite fără ajutor extern, spun analiştii. Sprijinul este condiţionat însă de încheierea unui acord cu creditorii privaţi. Astfel, Atena se află între ciocan şi nicovală: să accepte condiţiile bancherilor sau să intre în faliment.