ZF – Şeful Blue Air: Cine supravieţuieşte acum este câştigător. Sherif Ussama, directorul general al low-costului Blue Air, controlat de omul de afaceri Nelu Iordache, spune că operatorul a înregistrat anul trecut un business de 149 mil. euro, în scădere cu 9%, rezultate pe care le consideră „încurajatoare”, în condiţiile în care a derulat o restructurare în intervalul 2010-2011. „După selecţia naturală care a avut loc pe piaţa aeriană, cred că supravieţuitorii sunt în siguranţă acum. Suntem aici să spunem că Blue Air este în siguranţă şi chiar are planuri de extindere. Ne aşteptăm să ne creştem afacerile cu 3-4% anul acesta”, a spus el.
Adevărul: Eolienele din Dobrogea au produs pe viscol energie mai multă decât Hidroelectrica. A fost cea mai bună perioadă a anului pentru investitorii în parcurile de eoliene. Puterea vântului a făcut ca eolienele să meargă la putere maximă.În perioada viscolului, eolienele din Dobrogea au produs 1.000 megawaţi pe oră. În timpul verii, producţia scade la jumătate.
Capital: O companie de taxi vrea 100 de mașini electrice. Taxi 2000, una dintre cele mai vechi companii de taxi din Capitală, vrea să-și extindă flota cu 100 de mașini electrice, potrivit lui Robert Megheși, unul dintre proprietarii companiei. ”Vom aduce mașinile în vara acestui an. Ne aflăm acum în discuții cu o companie din China”, a spus Megheși. Potrivit lui, în prezent Taxi 2000 poate să preia o sută de clienți în cinci minute. Însă, în perioadele aglomerate ”nu poate face față comenzilor”.
EVZ: Factura pentru gazele ruseşti: scumpiri în lanţ. Ca să scăpăm de frig, importăm tot mai multe gaze de la ruşi, de trei ori mai scumpe decât cele din producţia internă. Costurile sunt suportate de industrie. Consumul de gaze este la un nivel record în aceste zile din cauza temperaturilor scăzute care se înregistrează în ultima perioadă. În fiecare zi, în gospodării şi în combinate se ard peste 70 de milioane de metri cubi de gaze. În urmă cu doi ani, se instaura starea de urgenţă, deşi consumul nu depăşise 63 de milioane de metri cubi pe zi.
România liberă: Cele mai bune mașini de oraș pentru 11.000 de euro. Oferta de citadine la circa 11.000 de euro este surprinzător de variată, clasa mini şi mică fiind bine reprezentate în această zonă de preţ. Totuşi, e bine să nu alegeţi cele mai ieftine variante, ci doar pe acelea care vă oferă o maşină dotată cu cele necesare: cel puţin airbaguri frontale şi laterale, aer condiţionat, oglinzi şi geamuri acţionate electric, RCD+MP3, computer de bord şi, de ce nu, jante de aliaj sau proiectoare de ceaţă – dotări potrivite unei maşini noi în 2012. Iată o selecţie de modele care corespund acestor cerinţe, cu preţurile standard, inclusiv TVA.