Gândul: OSCAR 2012 – Românii Radu Corlan şi Petru Pop au primit premiul Academiei Americane de Film pentru inventarea unei camere digitale ultrarapide. Invenţia a doi români, onorată cu un Oscar pentru tehnologie, premiu decernat înaintea Oscarurilor pentru realizări artistice, a fost prezentată pe ecranul centrului Hollywood and Highland, în cadrul celei de-a 84-e ediţie a Premiilor Academiei Americane de Film. Pe ecran, a fost prezentat şi un fragment din ceremonia de premiere. Petru Pop şi Radu Corlan, fac parte din echipa care a inventat camerele digitale ultrarapide, folosite la filmarea unor producţii de la Hollywood, printre care şi „Inception”, „Born to be Wild” sau seria „Mision Impossible”. Ei sunt parte a echipei de top a companiei „Vision Research Inc.”, lider mondial în tehnologia de captură a imaginilor „high speed” captate cu ajutorul aparaturii Phantom.
Adevărul: Ce viitor mai au mallurile în România. Managerul Anchor Grup spune că secretul succesului în domeniul centrelor comerciale stă în adaptarea ofertei la cerinţele clienţilor din zona de proximitate. Viitorul este al centrelor comerciale de proximitate, potrivit lui Ali Ergun Ergen. Iar dacă în zona Vitan, unde este situat Bucureşti Mall, concurenţa, reprezentată de Sun Plaza, este relativ departe, în cartierul Drumul Taberei, bătălia pe buzunarele locuitorilor este aprigă. La doar un kilometru depărtare de Plaza România se află AFI Cotroceni, mallul celor de la AFI Europe România.
ZF: Bancherii au lei mulţi şi ieftini doar pentru finanţarea statului. Clienţii privaţi plătesc „costul riscului“. Creditul în lei continuă să funcţioneze doar pe linia finanţărilor pentru stat: în ianuarie băncile au pus încă 5 mld. lei în titluri emise de Finanţe, în timp ce stocul creditelor private în moneda naţională a scăzut cu 1 mld. lei faţă de decembrie. Statul şi-a consolidat de la începutul acestui an poziţia de client favorit al sistemului bancar, un client atât de preţuit încât a obţinut constant împrumuturi mai mari decât îşi programase, iar costurile au scăzut de la o licitaţie la alta.
Capital: Afaceriștii asiatici au noi ținte: castelele și podgoriile franceze. Nu mai puțin de 12 castele din zona Bordeaux au fost achiziționate în ultimele luni de investitori chinezi, conform Bloomberg. Alte 10 tranzacții sunt în curs de derulare. Pe lângă plusul de imagine, asiaticii caută profituri uriașe din exportul de vin franțuzesc către piețele emergente. În majoritatea cazurilor, asiaticii care decid să investească într-un sector atât de exclusivist precum cel al vinurilor franceze cu tradiție nu își doresc decât să obțină profituri importante din exportul către piețele din statele emergente.
Curs de guvernare: România în tabloul de bord al UE. Rata reală de schimb. Pentru prevenirea şi corecţia dezechilibrelor macroeconomice, agreeată la nivelul UE prin regulamentul 1176/2011, Eurostat a întocmit un tablou de bord pe care vor fi urmăriţi zece indicatori. Aceştia ar urma să permită declanşarea unei proceduri de dezechilibre excesive, prin care să fie impusă statelor membre corectarea situaţiei înainte de a intra într-o situaţie foarte dicilă. Cei zece indicatori sunt: 1. media pe ultimii trei ani a deficitului de cont curent (% din PIB) 2. poziţia investiţională netă la finalul anului (% din PIB) 3. modificarea procentuală a ratei efective de schimb pe ultimii trei ani, pe baza deflatorilor IPC