Magneziul este unul dintre mineralele care sunt vitale organismului nostru. Acest nutrient contribuie la îmbunătățirea stării emoționale, precum și la echilibrarea nivelurilor de energie.
În general, sursele bogate de magneziu sunt nucile, semințele, fasolea uscată, cerealele integrale, germeni de grâu, tărâțele de grâu și de ovăz. Doza alimentară recomandată de magneziu pentru bărbați adulți este de 400-420 mg pe zi. Aportul alimentar pentru femeile adulte este de 310-320 mg pe zi.
Ciocolata neagră
Ciocolata neagră este pe cât de sănătoasă, pe atât de delicioasă.
Este foarte bogată în magneziu, conține 64 mg la 28 grame. Aproximativ 5-6 pătrățele de ciocolată neagră conferă 16% din rația zilnică recomandată de magneziu. Ciocolata neagră este, de asemenea, bogată în fier, cupru și mangan și conține fibre probiotice care hrănesc bacteriile intestinale sănătoase.
În plus, este plină de antioxidanți benefici. Aceștiaa neutralizează radicalii liberi, molecule dăunătoare care vă pot deteriora celulele și pot cauza boli.
Ciocolata neagră este benefică în special pentru sănătatea inimii, deoarece conține flavanoli, compuși antioxidanti puternici care împiedică oxidarea colesterolului „rău” și pătrunderea acestuia la artere.
Pentru a profita la maximum de beneficiile ciocolatei negre, alegeți un produs care conține cel puțin 70% substanțe solide de cacao. Un procent mai mare este chiar mai bine.
Nucile sunt hrănitoare și gustoase.
Tipurile de nuci care sunt deosebit de bogate în magneziu includ migdalele, caju și nucile braziliene.
De exemplu, o porție de 28 grame de caju conține 82 mg de magneziu, sau 20% din doza recomandată.
Majoritatea nucilor sunt, de asemenea, o sursă bună de fibre și grăsimi mononesaturate și s-a dovedit că îmbunătățesc nivelul zahărului din sânge și al colesterolului la persoanele cu diabet.
Nucile braziliene sunt, de asemenea, extrem de bogate în seleniu. De fapt, doar două nuci braziliene oferă mai mult de 100% din rația zilnică recomandată din acest mineral.
În plus, nucile sunt antiinflamatoare, benefice pentru sănătatea inimii și pot reduce apetitul atunci când sunt consumate ca gustări.
Tofu sau brânza din soia
Tofu este un aliment de bază în dietele vegetariene datorită conținutului său ridicat de proteine. Făcut prin presarea laptelui de soia în caș alb moale, este cunoscut și sub numele de caș de fasole.
O porție de 100 de grame de tofu conține 53 mg de magneziu, ceea ce reprezintă 13% din rația zilnică recomandată.
O porție oferă, de asemenea, 10 grame de proteine și este o sursă importantă de calciu, fier, mangan și seleniu.
În plus, unele studii sugerează că consumul de tofu poate proteja celulele arterelor tale și poate reduce riscul de cancer de stomac.
Cerealele integrale
Cerealele integrale includ grâul integral, ovăzul și orzul, precum și hrișca sau quinoa. Cerealele integrale sunt surse excelente de mulți nutrienți, inclusiv magneziu.
O porție de 28 grame de hrișcă uscată conține 65 mg de magneziu, care reprezintă 16% din razia zilnică recomandată.
Multe cereale integrale sunt, de asemenea, bogate în vitamine B, seleniu, mangan și fibre.
În studii controlate, s-a demonstrat că cerealele integrale reduc inflamația și scad riscul de bolilor de inimă.
Hrișca și quinoa sunt mai bogate în proteine și antioxidanți decât cerealele tradiționale precum porumbul și grâul.
În plus, nu conțin gluten, așa că persoanele cu boală celiacă sau sensibilitate la gluten se pot bucura și de ele.
Ceaiul care previne răceala şi gripa. Luptă împotriva cancerului şi menţine oasele sănătoase
Peștele gras
Peștele, în special peștele gras, este incredibil de hrănitor. Multe tipuri de pește sunt bogate în magneziu, inclusiv somonul, macrouul și halibutul.
O jumătate de file, 178 de grame, de somon conține 53 mg de magneziu, ceea ce reprezintă 13% din doza zilnică recomandată. De asemenea, oferă 39 de grame de proteine de înaltă calitate.
În plus, peștele este bogat în potasiu, seleniu, vitamine B și diverși alți nutrienți.
Un aport ridicat de pește gras a fost asociat cu un risc scăzut de apariție a mai multor boli cronice, în special boli de inimă, relatează healthline.com.