Ziarul Financiar: Euriborul a atins cel mai redus nivel din ultimele 12 luni. De ce băncile nu ieftinesc creditele în euro? În România, 60% din totalul creditelor este în valută, iar 90% din acestea sunt împrumuturi în euro. Reducerea dobânzii Euribor, de care se ţine cont în calcularea dobânzilor creditelor în euro acordate de bănci, ar trebui în teorie să diminueze costul împrumuturilor. Cu toate acestea, mai multe bănci, printre care Emporiki, BCR, Raiffeisen şi Garanti Bank au scumpit creditele la începutul acestui an, pe motiv că plătesc mai mult pentru a atrage resurse de la clienţi. Cum se explică această situaţie?
Capital.ro: „Beneficiile” asigurării de credit: şi executat, şi cu banii luaţi. Zeci de mii de români asiguraţi contra riscului de neplată a creditului plătesc prima anuală fără a avea niciun drept. Nici măcar pe acela de a sesiza abuzurile băncii sau ale asigurătorului. Băncile au fost obligate să plătescă până acum despăgubiri totale de peste 800 de milioane de euro clienţilor care nu au putut beneficia de protecţia asigurării de credit pe care o achiziţionaseră“. Acesta nu este leadul unei ştiri din România şi nici nu ar putea fi vreodată, dintr-un motiv foarte simplu: dacă ar fi înşelaţi de bănci sau de compania de asigurări, clienţii nu ar avea unde să se plângă.
EVZ: Cine pierde şi cine câştigă de pe urma zăpezii şi a gerului. Vremea deosebit de aspră din aceste zile a îngheţat profiturile unor firme, dar le-a umflat pe ale altora. Ninsorile abundente şi gerul din ultima perioadă au adus şi câştiguri în buzunarele unor comercianţi. În lupta cu gerul, românii au apelat la aeroterme şi calorifere electrice. Potrivit Violetei Luca, director de marketing la Flanco, vânzările pentru aceste produse au crescut cu circa 60% în ultima perioadă. Preţurile caloriferelor electrice variază între 129-199 lei, iar cele ale aerotermelor între 39-49 lei.
Adevarul: Record de importuri în cel mai bun an agricol. În 2011, România a cumpărat de pe pieţele internaţionale produse agroalimentare de 3,7 miliarde de euro, cu o jumătate de miliard de euro mai mult decât media importurilor alimentare din anii secetoşi. Un nou paradox al economiei româneşti se conturează prin statisticile oficiale, de data aceasta în domeniul comerţului exterior cu produse alimentare: pe de-o parte, producţia autohtonă din agricultură a fost un record al perioadei postdecembriste, iar de cealaltă parte şi importurile de alimente au consemnat un record, ajungând la suma totală de 3,75 miliarde de euro.
Daily Business: Guvern nou, solutii vechi? Ce-ar fi scris oamenii de afaceri in programul lui Ungureanu. Planurile economice ale noului premier Mihai Razvan Ungureanu, prezentate cu ocazia votului de investitura, sunt caracterizate in mediile de afaceri ca o „ciorba reincalzita” sau „o colectie de bune intentii fara finalitate”. In opinia investitorilor, Guvernul trebuie „sa treaca de la teorie la fapte si sa ajute industria autohtona”. “N-am vazut nimic concret in planurile noului premier, decat bune intentii si nimic mai mult”, a declarat Dan Matei Agathon, vicepresedintele Aliantei Confederatiei Patronale din Romania (ACPR). Potrivit acestuia, principala doleanta a mediului de afaceri, reducerea fiscalitatii, a fost ignorata.