Război între Cristian Ghinea şi Nelu Tătaru pe 50 de milioane de euro, bani europeni pentru spitale. „Ne dăm deștepți la televizor. E ridicol”

Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, l-a acuzat pe Nelu Tătaru, fostul ministru PNL al Sănătăţii, că a blocat un act normativ prin care se alocau 50 de milioane de euro, bani europeni, pentru reţele de energie electrică şi modernizarea infrastructurii de oxigen din spitale. Acuzaţiile vin în contextul în care 11 oameni au murit în urma incendiului de la Institutul Matei Balş.
Razvan Mihalascu
03 feb. 2021, 23:11
Război între Cristian Ghinea şi Nelu Tătaru pe 50 de milioane de euro, bani europeni pentru spitale.

Cristian Ghinea a explicat cum 50 de milioane de euro, bani europeni pentru spitale au fost blocaţi de Nelu Tătaru. Ministrul Investițiilor şi Proiectelor Europene a explicat că Guvernul a găsit o soluţie pentru a debloca proiectul.

„Din noiembrie și până astăzi, între incendiul de la spitalul județean din Piatra Neamț și cel de la Matei Balș, printre ministere a circulat o ordonanță de urgență prin care ministerul pe care acum îl conduc punea la dispoziția spitalelor din țară 50 de milioane de euro, bani europeni, pentru reabilitarea și modernizarea infrastructurii de gaze medicinale, oxigen în principal, și a rețelelor de energie electrică.

Ministerul a făcut textul, s-au schimbat adrese, s-au primit observații, cele mai multe de formă, mult balet juridic. Ministerul Sănătății condus de dl Tătaru a dat de două ori aviz negativ acestui text, propus de fostul MFE.

După incendiul de la Balș, brusc a redevenit o urgență. Dl Tătaru e supărat public că unde e ordonanța pe care el însuși a blocat-o.
Pe de altă parte, de ce era nevoie de OUG pentru ca fostul MFE să facă un ghid dedicat siguranței la incendii? Nu era nevoie. De asta am ajuns să avem OUG (care e lege) pentru chestiuni care țin de asumarea unor decizii.

Deci, pe scurt: anunțăm ceva cu PR, apoi se blochează unii pe alții cu hârtii între ministere, dăm aviz negativ, se întâmplă din nou, ne dăm deștepți la televizor că era ceva lăsat pe acolo, chiar dacă ne prinseserăm urechile în avize între MFE și Ministerul Sănătății. Că o fi urgență, dar avizul și echilibristica birocratică sunt sfinte.

Ce facem acum?

Un memorandum în guvern, pe baza căruia vom face ghidul de finanțare. Vicepremierul Barna și premierul Cîțu sunt de acord cu abordarea: fără OUG când putem asuma decizii. Vlad Voiculescu și cu mine ne asumăm decizii, nu ne ascundem după OUG-uri.

Memorandumul a fost aprobat astăzi în ședința de guvern. Terminăm ghidul și dăm drumul apelului de finanțare de 50 de milioane de euro pentru infrastructura de gaze medicinale și rețele de energie electrică din spitale. Simplu, eficient, fără “circuit de hârtii” inutil. E ridicol să pretinzi că ceva e urgent și să îți prinzi urechile în hârtii plimbate între ministere”, a scris Cristian Ghinea, pe Facebook.

Citeşte şi: Al 11-lea deces după incendiul de la Institutul Matei Balş

Memorandumului Guvernului pentru a aloca 50 de milioane de euro, bani europeni pentru spitale

Guvernul României a aprobat miercuri, un memorandum propus de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, împreună cu Ministerul Sănătăţii care urgentează alocarea a 50 de milioane de euro, fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), pentru creşterea siguranţei pacienţilor în spitale.

Ghinea a amintit că o ordonanţă de urgenţă care aborda o parte dintre aspectele acoperite de Memorandum a fost iniţiată în noiembrie 2020. Aceasta a fost ulterior blocată pe circuitul de avizare după două restituiri ale documentului de la Ministerul Sănătăţii către Ministerul Fondurilor Europene (din 23.11.2020 şi din 09.12.2020).

Prin memorandumul aprobat de Guvern vor fi puse la dispoziţia spitalelor fonduri pentru siguranţa pacientului.

„Am decis să resetăm un parcurs birocratic care întârzia Ordonanţa de Urgenţă pentru infrastructura de gaze medicinale şi energie din spitale şi am găsit o soluţie eficientă. Am transformat Ordonanţa în Memorandum, a fost deja adoptat şi va putea fi lansat în cel mai scurt timp apelul de finanţare de 50 milioane euro”, a precizat Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, conform unui comunicat al Ministerului.

„Este o investiţie în infrastructura spitalicească absolut necesară şi urgentă pentru creşterea siguranţei pacienţilor, care vine să repare investiţii inexistente sau făcute prost în spitale, în ultimii 30 de ani. Sunt 50 de milioane de euro fonduri europene pe care îi alocăm unităţilor spitaliceşti pentru reabilitarea şi modernizarea sistemelor ce asigură creşterea siguranţei pacientului în spitalele din România”, declară ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Memorandumul se referă la „Aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene pentru evaluarea, extinderea, reabilitarea sau modernizarea infrastructurii de fluide medicinale şi a reţelelor de energie electrică, inclusiv a sistemelor de supraveghere şi control a acestor instalaţii şi a sistemelor de ventilaţie şi climatizare a aerului precum şi a altor investiţii necesare pentru creşterea securităţii la incendiu din structurile care utilizează gaze medicinale pentru desfăşurarea actului medical terapeutic şi din structurile mari consumatoare de energie electrică de la nivelul spitalelor publice de faza I şi II şi suport COVID din sistemul sanitar de stat”.

Odată cu aprobarea acestui Memorandum, poate fi elaborat Ghidul pentru apelul de finanţare, în termen de aproximativ o săptămână, după care vor putea fi lansate finanţările.

Citeşte şi: Valeriu Gheorghiță: Vaccinul de la AstraZeneca va avea, foarte probabil, indicația pe grupă de vârstă între 18 și 55 de ani
 

DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se află sub Moscova. Megastructura care poate fi utilizată în caz de război sau conflict armat în capitala Rusiei
Capital.ro
Răsturnare totală de situație în dosarul Cioacă-Elodia. S-a aflat tot. Avocata a făcut marele anunț
Playtech.ro
Cele mai frumoase sate din România pe care să nu le ratezi în această primăvară. Te întorci în timp şi uiţi de aglomeraţie
DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Adevarul
Povestea Doamnei Stanca, marea iubire a domnitorului Mihai Viteazul. Cât timp au fost căsătoriți
wowbiz.ro
Ea este Anne, tânăra care a murit după ce a mâncat un sendviș la Roma! Nimeni nu se gândea că o simplă ieșire la restaurant i-ar putea aduce sfârșitul tinerei de 21 de ani
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Rețeta prăjiturii cu bulion și gem, o surpriză dulce
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Preț carburanți luni, 7 aprilie 2025: Ce se întâmplă cu prețul la benzină și motorină la început de săptămână
Cancan.ro
Celebra brunetă din România a comis-o grav, în public! Și-a ridicat rochia, a arătat tot și apoi...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru șoferii cu permis categoria B. N-au drept de circulație. Trebuie să aștepte 2 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Ce se întâmplă dacă nu faci succesiunea? Se achită impozit din bunurile imobile
MediaFlux
Care sunt avantajele si dezavantajele pentru pensionarea anticipată. Seniorii care vor beneficia
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt chinezii care au venit lângă Hagi la Farul Constanța