Transportul cu metroul este crucial pentru bucureșteni. Peste 500.000 de cetățeni parcurg marile distanțe ale Capitalei zilnic, folosind trenurile din subteran. Astfel, investițiile pentru asigurarea unor condiții de transport cât mai bune este obligatorie.
În vreme ce Guvernul și Metrorex au în desfășurare mai multe proiecte pentru dezvoltarea traseelor, prin construcția de noi magistrale, bucureștenii ar putea beneficia și de noi trenuri, de ultimă generație.
Într-un răspuns pentru RomâniaTV.net, Metrorex a asigurat că vor fi puse în circulație trenuri pentru mai multe magistrale. Primele investiții vizează Magistrala 4 – zona Grivița și Bucureștii Noi. Pe linia din nord-vestul Capitalei încă funcționează trenurile din vremea lui Nicolae Ceaușescu, anii ’70.
Proiectele sunt pe masa Metrorex și a Ministerului Transporturilor din 2020. Problema este că în perioada COVID, lucrurile au stat pe loc.
„În data de 02.12.2020 s-a semnat contractul nr. 143/2020 cu ofertantul Alstom Transport S.A. (Franța) pentru 13 trenuri care vor opera pe Magistrala 5), cu posibilitatea de achiziționare ulterioară a încă 17 trenuri. În perioada decembrie 2020 – prezent au fost desfășurate activități de proiectare și de avizare a specificațiilor tehnice pentru noul tren de metrou.
Metrorex beneficiază de sprijinul experţilor BEI – PASSA în elaborarea documentațiilor pentru achiziția serviciilor de proiectare privind Studiul de Fezabilitate, necesare constituirii obiectivului de investiții pentru achizitia de 50 trenuri noi, necesare pentru completarea parcului de trenuri pentru Magistralele 1, 2, 3 și înlocuirea parcului de trenuri de construcție veche de pe Magistrala 4″, a transmis Metrorex, pentru RomâniaTV.net.
Pe 16 noiembrie 2022, metroul din București va împlini 43 de ani. Acesta a fost inaugurat de către Nicolae Ceaușescu pe 16 noiembrie 1979 și avea doar șase stații: Semănătoarea (actuala Petrache Poenaru), Grozăvești, Eroilor, Izvor, Piața Unirii, Timpuri Noi. În prezent există 5 magistrale, în total 62 de stații.