TVR propune Guvernului prelungirea transmisiei analogice, în paralel cu cea terestră digitală, până la 31 decembrie 2016.
Televiziunea Română doreşte să vină în întâmpinarea publicului care nu are posibilitatea de a recepţiona în sistem digital canalele TVR, începând cu data de 16 iunie 2015 – dată de la care va fi oprită transmisia analogică în România, conform Strategiei Naţionale aprobată de Guvernul României prin Hotărârea de Guvern 403/2013.
Astfel, Televiziunea Română a încheiat unui acord cu Societatea Română de Radiocomunicaţii (SNR) în baza căruia propunerea va fi înaintată Guvernului.
Potrivit comunicatului, TVR şi SNR vor înainta Executivului şi un proiect de lege prin care va fi acordat un ajutor financiar categoriilor defavorizate, pentru achiziţionarea de aparatură necesară recepţionării programelor de televiziune.
„Deşi aproximativ 90% dintre gospodării sunt abonate la operatorii de cablu şi nu vor fi influenţate de trecerea la emisia digital terestră, nu a fost găsită, până acum, o soluţie pentru restul gospodăriilor care nu vor avea acces la servicii de televiziune. Conform datelor oficiale, aproximativ 7% din gospodării (aproximativ 500.000) sunt dependente de recepţia terestră a programelor de televiziune”, spune TVR.
„Plătitorilor de taxă TV trebuie să li se garanteze dreptul la programele televiziunii publice şi după trecerea la transmisia terestră digitală”, a declarat preşedintele-director general al TVR, Stelian Tănase.
Conform deciziei luate în cadrul Conferinţei Regionale pentru Radiocomunicaţii, semnate la Geneva, în iunie 2006, ziua de 16 iunie 2015 este data limită de funcţionare a transmisiunilor analogice de televiziune în Europa. După această dată, programele de televiziune vor fi recepţionate în sistem digital terestru.
În acest moment, furnizarea seviciilor de programe de televiziune prin intermediul frecvenţelor radio terestre a canalelor TVR 1 şi TVR 2 se face în format analogic, acoperirea fiind de 97% din populaţie şi aproximativ 93% din teritoriu. Pentru distribuirea serviciului public de televiziune, TVR foloseşte reţelele operate de Societatea Naţională de Radiocomunicaţii.
Şi Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA), care reuneşte principalele societăţi de televiziune şi radio din România, a solicitat, prin intermediul unei adrese, Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Autorităţii Naţionale pentru Reglementare şi Administrare în Comunicaţii (ANCOM) şi Ministerului pentru Societatea Informaţională (MSI) să modifice legislaţia şi să fie permisă emisia licenţelor TV terestre şi după 17 iunie, prin transformarea acestora în licenţe digitale, având în vedere că tranziţia la televiziunea digitală terestră nu va putea fi realizată, după cum a relatat, pe 25 februarie, agenţia MEDIAFAX.
Adresa transmisă CNA, ANCOM şi MSI a fost semnată de Florin Turcilă, directorul de distribuţie al Pro TV şi preşedintele ARCA, Sorin Alexandrescu, CEO al Antena TV Group, Rareş Aniţa, directorul B1 TV, Cătălin Băleanu, business & public affairs coordinator la Kanal D, Ioan Mazilescu, directorul Prima TV, Roxana Niculescu, directorul de programe al România TV, Sabina Petre, directorul executiv al Antena 3, Nicoleta Popa, directorul Naţional TV, şi George Chiriţă, directorul executiv al ARCA.
Pe de altă parte, potrivit unor informaţii prezentate în şedinţa CNA de joi, aproape 170 de televiziuni care au licenţe cu difuzare terestră sunt în pericol să fie închise pe 17 iunie, când va înceta emisia analogică TV în România.