De la 1 ianuarie 2024 venitul minim de incluziune, in valoare de 500 de lei, va inlocui toate celelate venituri gatantate de stat acordate pana acum. Ne referim aici la venitul minim garantat si la alocatia pentru spijinirea familiei. Asfel ca statul acordă un nou tip de ajutor financiar persoanelor singure cu venituri reduse sau fără niciun venit şi familiilor cu mai mulţi copii.
Pentru a accesa venitul minim de incluziune, solicitanții trebuie să depună o singură cerere care să cuprindă ambele componente ale acestui tip de venit.
Noul venit intra in vigoare de la 1 ianuarie, astfel ca persoanele eligibile trebuie sa depuna cererile pana la data de 31 decembrie 2023 1.04.
Cei de la Ministerul Muncii spun că modificările vor ajuta statul să le ofere susținere romanilor care au într-adevăr nevoie.
Citește și: Pensii mai mari pentru aceşti români. Sumele cresc chiar și cu 30%, legea se aplică de la 1 ianuarie 2024
Cererea de acordare a venitului minim de incluziune, însoţită de documentele doveditoare şi angajamentul de plată, inclusiv în cazul cetăţenilor străini sau apatrizi, precum şi al persoanelor fără adăpost, se depune pe suport hârtie sau se transmite electronic şi se înregistrează la serviciul public de asistenţă socială/compartimentul de la nivelul primăriei comunei, oraşului sau municipiului în a cărui rază teritorială are domiciliul ori reşedinţa sau, după caz, trăieşte titularul dreptului.
Venitul minim de incluziune se achită în luna următoare pentru cea anterioară. Deci, banii cuveniți pe luna ianuarie le vor fi virați beneficiarilor în februarie. Venitul minim de incluziune va fi compus din ajutor de incluziune și ajutor pentru familia cu copii și se acordă de stat în scopul asigurării nivelului de trai minimal pentru familiile şi persoanele singure, precum şi pentru prevenirea riscului sărăciei în rândul copiilor şi stimularea participării acestora în sistemul de educație.
Condiții pentru a primi venitul minim de incluziune
Cei interesați trebuie să știe că cererile privind acordarea venitului minim de incluziune vor fi verificate, iar beneficiari vor fi doar cei care îndeplinesc toate condițiile prevăzute de lege.
Principalele cauze de excludere sunt deținerea de: clădiri, alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu, precum şi terenuri situate în intravilan cu suprafaţa de peste 1.200 mp în zona urbană şi 2.500 mp în zona rurală, în afara terenurilor de împrejmuire a locuinţei şi a curţii aferente; mai mult de un vehicul cu o vechime mai mare de 10 ani, cu drept de circulaţie pe drumurile publice; autovehicul cu drept de circulaţie pe drumurile publice cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepţia celor utilizate şi/sau adaptate pentru transportul persoanelor cu dizabilităţi.