6 metode pentru îmbunătăţirea memoriei copilului tău. Vezi cum îl poţi ajuta să înveţe mai uşor

Toamna se apropie cu paşi repezi şi, odată cu ea, începe şi noul an şcolar, cu teme şi teste pentru care copilul tău are nevoie de o memorie foarte bună, dacă vrei să rezultatele sale să fie cele aşteptate.
Roxana Gagiu
10 sept. 2017, 05:58
6 metode pentru îmbunătăţirea memoriei copilului tău. Vezi cum îl poţi ajuta să înveţe mai uşor

Memoria de lucru se referă la manipularea informaţiilor pe care memoria le stochează pe termen scurt. Este o abilitate pe care copiii o folosesc pentru a învăţa. Este necesară pentru îndeplinirea multor sarcini şcolare cum ar fi atingerea unor obiective printr-o gândire în mai multe etape sau rezolvarea mentală a unei probleme de matematică sau de logică.

„Vă puteţi ajuta copilul să-şi îmbunătăţească această funcţie prin construirea unor stimulente de memorie de lucru în viaţa de zi cu zi, dar mai ales prin completarea alimentaţiei cu suplimente speciale sau alimente funcţionale”, afirmă cercet. dr. Horatiu Albu.

Iată cum îi poţi îmbunătăţi memoria şi capacitatea de învăţare a copilului tău în fiecare zi:

  • Lucrează cu abilităţile lui de vizualizare

Încurajează-ţi copilul să creeze o imagine în mintea sa despre ceea ce tocmai a citit sau a auzit. De exemplu, dacă i-ai spus să pregătească locul de joacă pentru cinci persoane, cere-i să vină cu o imagine mentală despre cum ar trebui să arate acesta. Apoi îl poţi pune să deseneze acea imagine. Pe măsura ce se va obişnui, el va putea descrie imaginea în loc să fie nevoit să o deseneze.

  • Învaţă de la copil

Capabilitatea lui de a-ţi explica cum să faci ceva presupune înţelegerea şi memorarea de către el a informaţiei. Dacă copilul învaţă o abilitate, cum ar fi mersul pe bicicletă, cere-i să te înveţe şi pe tine şi să-ţi explice. Mulţi învăţători occidentali şi în totalitate cei japonezi se bazează foarte mult pe această metodă!

  • Alege-i jocuri care utilizează memoria vizuală

Există o mulţime de jocuri potrivite fiecărei dintre vârste care pot ajuta copilul să lucreze cu memoria vizuală. De asemenea, există materiale care conţin imagini şi texte, foarte utile pentru a le dezvolta celor mici memoria. Aceste exerciţii îl pot ajuta şi la şcoala, atunci când i se explică lecţia.

„Cei mici au nevoie atât de stimulentele din mediu pentru a-şi realiza cu brio activităţile şcolare atât cât şi de suportul biochimic necesar acestora. Pe lângă strategiile psiho-pedagocice de stimulare a memoriei există anumiţi nutrienţi care favorizează aceste achiziţii la nivel cerebral”, explica specialistul.

  • Încurajeaza-l să citească

Există un motiv pentru care marcajele, sublinierile şi notitele sunt atât de agreeate de către cei care învată mult! Acestea pot ajuta să se păstreze informaţiile în minte suficient de mult timp pentru a răspunde la intrebari despre tema respectiva! Învăţatul cu voce tare şi ascultarea lecţiei după ce a fost citită, pot fi şi acestea metode de a reţine mult mai uşor informaţiile. Strategiile active de citire pot contribui şi la formarea amintirilor pe termen lung. Toate sunt valabile în cazul copiilor!

„Cititul este foarte important şi trebuie realizat cat mai des încă din primii ani de şcoala. Lecturarea lectiilor predate şi memorarea informaţiilor necesare pot fi uşurate dacă îi oferi copilului şi un aliment functional care să-i fie pe plac şi să-l şi ajute în aceste activităti”, spune cercet. dr. Horaţiu Albu.

  • Împărţirea lecturii

Te-ai întrebat de ce numerele de telefon au cratime, puncte sau spaţii între ele? Pentru ca este mai usor sa iti aminteşti câteva grupuri mici de numere decât un şir lung de numere. Ţine cont de acest lucru atunci când trebuie să indici instrucţiunile copilului în mai multe etape. Scrie-le sau dă-i-le pe rând! De asemenea, lecţiile pentru şcoala pot fi împărţite pentru a-i uşura munca şi a-î îmbunătăţi memoria.

„În primii ani de şcoală, dar şi în perioadele în care memoria este suprasolicitată din cauza examenelor şi a altor teste este important să oferi copilului şi ajutorul biochimic pentru ca efortul să nu fie drastic resimţit de creier. Mai mult, acesta trebuie să fie capabil de o recuperare cât mai uşoară după efortul de învăţare”, afirma specialistul.

  • Ajută-l să realizeze conexiuni

Găsirea modălităţilor de interconectare a informaţiilor ajută la formarea şi recuperarea memoriei pe termen lung. De asemenea, ajută la memoria de lucru, ceea ce foloseşte pentru a ţine, a compila şi compara amintirile noi şi vechi. Asocierile dintre imagini şi text sau alte strategii de conexiune îl vor ajuta să reţina mai uşor şi să-şi amintească mai repede informaţiile necesare.

Trucurile şi jocurile de stimulare a memoriei sunt doar câteva dintre modalităţile de a-ţi ajuta copilul să înveţe. De asemenea, o alimentaţie potrivită, un mediu de lucru plăcut şi alimentaţia funcţională specifică şi în unele situaţii chiar suplimentarea nutriţională bine făcută sunt cheia pentru că cel mic să aibă succes în tot ceea ce va face, atunci când trebuie să se bazeze şi pe memorie.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Gratis de la stat pentru proprietarii de teren și case din România. Mergi la Primărie până pe 10 septembrie
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Documentul de care depinde plata a sute de mii de pensii. Trebuie depus de urgență
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Rămâi fără certificatul de înmatriculare. Se reține pe loc talonul auto și iei amendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'