Complexul pentru persoanele fără adăpost dispune de toate facilităţile, de la cazare şi hrană caldă, până la spălătorie socială sau cabinet de consiliere psihologică, a declarat, joi, primarul general Sorin Oprescu, la deschiderea oficială a unităţii.
Primarul Sorin Oprescu a subliniat că în Bucureşti sunt aproximativ 1.400 de persoane fără adăpost, iar în acest centru vor putea veni 600 de persoane, „ca să nu moară pe stradă”.
În complex au fost cazate, în noaptea de miercuri spre joi, 286 de persoane.
Directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială (DGAS) Bucureşti, Cosmina Simiean, a precizat că în acest complex sunt amenajate şi locuri pentru fumat, pentru a-i putea ţine pe cei care vin să nu plece afară să fumeze.
„Cei care vin aici au foarte multe adicţii, nu pot veni cu droguri sau alcool, le mai rămân ţigările. Dacă nu îi lăsăm să fumeze aici, pleacă pe străzi înapoi ca să fumeze”, a spus Cosmina Simiean.
Ea a adăugat că acest complex integrat de servicii sociale pentru adulţi are o capacitate de 600 de locuri şi este structurat pe patru etaje. Etajul unu este destinat persoanelor fără adăpost, are o capacitate de 14 camere, cu câte patru sau cinci paturi în cameră, cu baie în fiecare cameră, precum şi o cameră pentru activităţi de socializare. Regimul este de urgenţă, pe timpul nopţii, cu servirea mesei de seară şi mic dejun. În mod exceptional, când temperaturile exterioare depăşesc minus 10 grade Celsius, beneficiarilor li se va permite şederea pe timpul zilei, servindu-li-se şi masa de prânz, a precizat directorul DGASMB.
Etajul al doilea este destinat persoanelor vârstnice fără locuinţă, cu posibilităţi reale de integrare socială şi care au un loc de muncă sau o îndeletnicire stabilă. Acestea vor putea locui în centru pe o perioadă de maximum şase luni, în urma unei analize de către o comisie stabilită la nivelul DGAS Bucureşti. La acest nivel sunt 14 camere cu câte patru paturi, precum şi un oficiu dotat cu frigider, cuptor cu microunde şi veselă.
Etajul al treilea este destinat exclusiv persoane vârstnice, fără aparţinători, evacuate ca urmare a retrocedarii locuinţelor, care vor locui permanent în complex. Acesta are 13 camere cu câte trei paturi şi grup sanitar propriu, sală de mese şi cameră de recreere. Metodologia de admitere şi contribuţia de întreţinere este stabilită conform legislaţiei în vigoare, respectiv 60 la sută din cuantumul pensiei, a precizat Cosmina Simiean.
Etajul al patrulea, organizat sub forma a cinci garsoniere familiale, este destinat familiilor cu minori aflate în situaţii de urgenţă, evacuate în urma retrocedării locuinţei, care pot sta pentru o perioadă de maximum 30 zile. Tot la etajul al patrulea au fost amenajate două spaţii deschise, cu grupuri sanitare multiple, care pot fi folosite pentru adăpostirea a aproximativ 100 de persoane fiecare (paturi pliante şi saci de dormit), în cazul unor urgenţe majore.
Pe timp de iarnă, în perioadele geroase, întreaga capacitate a complexului va fi utilizată pentru cazarea oamenilor străzii. Complexul dispune de sală de mese şi oficiu de porţionare, sală video, bibiliotecă, spaţiu de deparazitare, spălătorie socială pentru beneficiari, cabinet de consiliere psihologică.
Spaţiile vor fi folosite alternativ pentru acţiuni în folosul persoanelor vârstnice, excluse social, din municipiul Bucureşti, precum seminarii cu profesionişti în domeniu, mini spectacole, prelegeri pe teme de interes pentru vârstnici.
Totodată, complexul va deveni punctul de coordonare a tuturor serviciilor sociale oferite de municipalitate pentru bătrâni, cum sunt îngrijirile la domiciliu, cantine sociale, centre de îngrijire şi asistenţă rezidenţiale, program de distribuţie de ajutoare alimentare PEAD, policlinică socială.
Necesitatea înfiinţării unui complex integrat de servicii sociale pentru adulţi în Capitală a apărut ca urmare a faptului că în Bucureşti nu există suficiente servicii de tipul adăposturilor de noapte de urgenţă pentru persoanele fără adăpost şi cămine de bătrâni. În perioadele geroase, cele aproximativ 200 de locuri puse la dispoziţie de către serviciile sociale de la nivelul sectoarelor nu acoperă cererea de aproximativ 400 de paturi care ar fi necesare pentru a preveni decesul prin hipotermie severă în rândul persoanelor vârstnice fără adăpost, potrivit directororului DGAS Bucureşti.
Costul total al lucrărilor la acest complex este de şase milioane de lei, clădirea în ruină fiind un fost cămin al RATB.