„După ce am aşteptat cu sufletul la gură, aproape un an, redeschiderea liniilor de finanţare, pentru a putea aplica din nou pentru bani europeni destinaţi reabilitării termice, în cea mai recentă şedinţă (de luni, 18 iulie 2016), 8 consilieri locali, toţi din aceeaşi formaţiune politică (n.r. – consilierii locali ai USB), s-au abţinut să voteze punctele prin care ceream Consiliului Local încuviinţarea de a depune la minister cererile de finanţare pentru anveloparea a 62 de blocuri. Practic, în numărarea voturilor, o abţinere înseamnă un vot împotrivă! Consider că gestul acestor consilieri care, dacă ar fi fost ceva mai mulţi, ar fi putut să blocheze anveloparea blocurilor din Sectorul 3, constituie un precedent periculos”, a scris pe Facebook, după şedinţa de Consiliu Local, primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă.
Potrivit noii structuri a Consiliului Local Sector 3, aleşii locali sunt împărţiţi astfel, în funcţie de culoarea politică:
PSD are 14 consilieri locali, USB are 8 consilieri locali, PNL are 4 consilieri locali, PMP are 2 consilieri locali, ALDE are 2 consilieri locali şi UNPR are un consilier local.
„Un proiect care, cu excepţii remediabile, s-a dovedit a fi un succes în Sectorul 3, ar fi putut fi anulat din cauza unui vot politic, fără argumente administrative concrete. Domnilor, administraţia locală nu are culoare politică! Să ne abţinem de la vot, să criticăm proiecte doar din dorinţa de a fi împotriva „sistemului”, nu înseamnă că avem vreo contribuţie la dezvoltarea Sectorului 3! Nu înseamnă decât un stop pus „mai bine”-lui pe care îl aşteptăm fiecare dintre noi…”, a conchis Negoiţă.
Potrivit prevederilor legale în vigoare, în cazul blocurilor reabilitate termic din fonduri europene, costurile sunt suportate în proporţie de 60% de Uniunea Europeană, restul de 40% revenind împreună primăriei şi asociaţiei de proprietari, respectiv locatarilor blocurilor în cauză. Însă, sumele ce trebuie plătite de locatari sunt diferite la fiecare asociaţie de proprietari, în funcţie de veniturile vecinilor din bloc, contribuţia fiecărui apartament variind între 10-30% din total, după cum urmează:
– 30% contribuţia autorităţii publice locale şi 10% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 150 euro;
– 20% contribuţia autorităţii publice locale şi 20% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 350 euro;
– 10% contribuţia autorităţii publice locale şi 30% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 500 euro.
Conform ultimelor date disponibile pe site-ul Primăriei Sectorului 3, din 2012 până în prezent, în acest sector au fost reabilitate 619 blocuri, adică peste 45.000 de apartamente.