„Nicio ţară nu poate să existe sau să aibă viitor dacă nu investeşte în Educaţie şi în Sănătate„, a declarat premierul Victor Ponta, marţi, la Palatul Victoria, la ceremonia de decernare a certificatelor „Şcoala Europeană”, competiţie naţională adresată unităţilor de învăţământ, desfăşurată anul acesta sub patronajul Parlamentului European, ajunsă la a XI-a ediţie, potrivit Agerpres.
„Ceea ce iniţial a fost o excepţie începe să devină o regulă, şi anume că rezultatele excepţionale pe care le obţin elevii noştri, pe care le obţin cercetătorii noştri, pe care le obţin sportivii noştri sunt recompensate în primul rând moral şi financiar, bineînţeles, şi sunt apreciate la adevărata lor valoare. Cred că locul Parlamentului României, al Guvernului este ideal pentru a reliefa lucrurile extraordinare pe care le fac mulţi dintre cei mai puţin mediatizaţi care au succes în Educaţie, în Cultură, în Sport şi care, de fapt, fac ca România să fie o ţară care poate să aibă mai multă încredere în viitor„, a declarat premierul.
Ponta a afirmat că s-a dorit ca evenimentul să fie găzduit la Palatul Victoria pentru că „nicio ţară nu poate să existe sau să aibă viitor dacă nu investeşte în Educaţie şi în Sănătate”. „Sunt cele două premise, avem rezultate bune în industrie, în agricultură, fonduri europene, mă bucur pentru aceasta, dar dacă nu avem Educaţie şi dacă nu avem Sănătate, degeaba le avem pe toate celelalte„, a completat premierul.
În acest an s-au înscris în competiţie 117 unităţi de învăţământ din 35 de judeţe şi din Bucureşti, 65 de şcoli reuşind să obţină certificatul „Şcoală Europeană”, potrivit datelor prezentate de subsecretarul de stat în MEN Liliana Preoteasa. Şcolile declarate câştigătoare în competiţie primesc o diplomă şi o plachetă, precum şi un premiu de 5.000 de lei, sumă care va fi utilizată pentru dotare.
„Certificarea şcolilor cu titlul Şcoala Europeană le conferă recunoaştere şi prestigiu (…) în cadrul comunităţilor educaţionale iar eforturile pe care le fac şcolile pentru menţinerea titlului obţinut determină un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi proiecte, ceea ce conduce în mod direct la îmbunătăţirea managementului şcolar şi dezvoltarea unei culturi organizaţionale solide„, a declarat Liliana Preoteasa.
Ea a precizat că de-a lungul celor 11 ediţii ale competiţiei „Şcoala Europeană” în concurs s-au înscris 1.562 de unităţi şcolare din toate judeţele.
„Dintre acestea, 376 au primit certificatul ‘Şcoală Europeană’. Acest certificat rămâne valabil pentru o perioadă de trei ani, după care şcoala trebuie să se reînscrie în competiţie dacă doreşte să candideze pentru a-şi reconfirma titlul obţinut. Pentru reconfirmarea titlului, ca şi pentru obţinerea pentru prima oară a titlului, şcoala trebuie să dezvolte proiecte de parteneriat cu şcoli din Uniunea Europeană iar managementul şcolii reflectat în documentele manageriale trebuie să fie coerent şi performant, centrat pe dezvoltarea dimensiunii europene a educaţiei. Dacă documentele nu dovedesc acest lucru, titlul se pierde pentru cei care l-au avut sau nu este câştigat de cei care candidează prima oară„, a explicat Preoteasa. Ea a precizat că dintre 376 de şcoli câştigătoare ale competiţiei, 187 au pierdut titlul şi numai 189 îl mai deţin în acest moment.
De asemenea, subsecretarul de stat a subliniat că patru dintre cele 65 de şcoli premiate marţi obţin pentru a patra oară certificatul de „Şcoală Europeană”: Colegiul Naţional „Ion Creangă” din Bucureşti, Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Tiţu” din Craiova, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Sibiu şi Şcoala gimnazială nr. 1 din satul Draxeni (judeţul Vaslui). Alte 18 şcoli primesc pentru a treia oară certificatul „Şcoală Europeană”.
La evenimentul desfăşurat la Palatul Victoria au participat, alături de reprezentanţii şcolilor premiate, de elevi şi profesori, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, Ecaterina Andronescu, preşedinta Comisiei de învăţământ din Senat, Angel Tîlvăr, preşedintele Comisiei pentru învăţământ din Camera Deputaţilor, Angela Filote, şefa reprezentanţei Comisiei Europene în România, Mădălina Mihalache, şefa Biroului de informare al Parlamentului European în România.