68 de posturi de conducere vor dispărea din noua organigramă a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale

Un număr de 68 de posturi de conducere vor dispărea din noua organigramă a Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), care va intra în vigoare pe data de 9 mai, a anunțat, joi, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, într-o conferință de presă.
Filip Stan
05 mai 2016, 17:43
68 de posturi de conducere vor dispărea din noua organigramă a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale

Am avut niște semnale foarte clare, având în vedere evoluția CNADNR din trecut, că lucrurile nu funcționau acolo cum trebuie și cauzele pe care le-am identificat au fost multiple. Una dintre primele cauze o reprezintă o structură de conducere foarte ramificată și foarte lungă și, din acest motiv, ineficientă. (…) am solicitat să se identifice soluții, iar suma soluțiilor este cuprinsă în noua organigramă a companiei, care a fost aprobată acum o oră și ceva — dimineață (joi dimineață — n.r.) de Consiliul de Administrație și mai târziu de Adunarea Generală a Acționarilor. Soluțiile au venit și ele de la sine: pentru structura arborescentă, soluția a fost reducerea acelor persoane, poziții care nu-și găseau utilitatea în companie și care mai mult îngreunau lanțul de decizie. În acest fel, s-au redus 7 funcții de conducere de la nivelul central și 61 de la nivelul regionalelor. Deci, avem mai puțin cu 68 de funcții de conducere în acest moment în organigramă„, a spus ministrul.

Dan Costescu a dat asigurări că nu a fost vizată reducerea de personal, ci creșterea capacității de implementare și a apreciat că va fi vizibilă îmbunătățirea activității în companie, în condițiile în care exista personal care nu răspundea în totalitate nivelului de pregătire necesar. În plus, ministrul a precizat că se vor angaja specialiști în CNADNR în perioada următoare.

Au fost niște concursuri pentru 14 posturi înainte de Paște, vor mai urma și altele. Cel puțin 15 specialiști vor fi necesari în cele două direcții pe care eu le consider direcții fanion — Direcția de Autostrăzi și de Drumuri naționale. De asemenea, va trebui să facem o resetare și la nivel de management. CNADNR nu va trebui să fie o societate închisă ca și până acum, unde să avem pe poziții diverse persoane rămase în companie, dar întrebate… personal i-am întrebat diverse lucruri la vizitele pe șantiere și ridicau din umeri — nu, CNADNR va trebui să redevină o companie deschisă, unde se intră pe bază de concurs, pe bază de evaluare de competențe și numai așa„, a subliniat ministrul.

Potrivit acestuia, structurile din CNADNR nu numai că erau încărcate numai cu funcții de conducere „suplimentare și inutile”, ci aveau și falși specialiști care nu aveau precizate obiectivele. „Conducerea CNADNR va trebui să facă o evaluare a acestor persoane. Va fi o evaluare grea, nu va putea fi făcută imediat, dar va trebui să înceapă cu acele compartimente sensibile din companie — și mă refer aici la cele șase unități de implementare a proiectelor de la autostrăzi și cele opt UIP-uri de la drumuri naționale și, începând cu aceste entități, ei vor trebui să se asigure că au cei mai buni oameni care să le asigure implementarea proiectelor și dezvoltarea infrastructurii”, a continuat Dan Costescu.

În plus, el a atras atenția asupra faptului că, la nivelul CNADNR existau competențe lipsă, precum lipsa expertizei de proiectare.

Nu este posibil ca o companie la nivel național cu peste 6.000 de angajați să nu fie în stare să evalueze calitatea proiectelor pe care le primește, pentru că în acest fel nu va putea controla niciodată în ce direcție se îndreaptă, care este viitorul infrastructurii pe care o construiește pe orizont mediu, scurt sau lung. Soluția a venit de la sine: înființarea Direcției de Proiectare în cadrul companiei. În acest fel se va prelua controlul asupra Direcției de Dezvoltare a firmei și vom ști să evaluăm și proiectele celor care ni le livrează, proiectanții, pentru că nu ne propunem să renunțăm la ei, însă proiectele de urgență sau de specializare maximă vom putea să le derulăm și intern. În acest fel, controlul se va muta la CNADNR„, a arătat șeful de la Transporturi.

În context, ministrul Costescu a făcut referire și la monitorizarea proiectelor aflate în curs de derulare, care nu se realiza corespunzător. „Monitorizarea nu a fost ceea ce trebuia să avem, ce ne doream să avem. Soluția a venit prin înființarea unităților de implementare de proiect și la nivel regional, acolo unde oamenii trebuie să fie zi de zi pe șantier, pentru că altfel nu poți să ții sub control derularea proiectului, nu poți să știi niciodată când și în ce condiții se va termina acest proiect. Cu aceste unități de implementare de proiect, specialiștii locali vor fi acolo zi de zi și vor putea informa, lua decizii pe nivelul care li se va delega și informa conducerea centrală pentru eventuale decizii care exced nivelul lor de a hotărî”, a explicat acesta.

Noua organigramă va cuprinde și un Departament de Control, care va supraveghea „zonele critice”, precum șantiere, punctele de încasare a rovinietei sau a altor taxe.

Uitându-ne în urmă la companie am observat, din păcate, o mulțime de cazuri de implicare în dosare penale — DNA, DIICOT și alte instituții ale statului. Pentru a preveni aceste fenomene, compania a decis să-și înființeze propriul Departament de Control care va supraveghea permanent zonele critice — pentru că au de la șantiere, achiziții, zone de taxare pentru rovinietă, pentru alte taxe — și va supraveghea permanent această activitate„, a mai spus ministrul.

Dan Costescu a precizat că noua organigramă este publică și va intra în vigoare pe data de 9 mai. „Este doar o mică parte din ceea ce CNADNR își propune ca restructurare. Organigrama este publică, va intra în vigoare cu data de 9 mai și considerați-o ca pe un prim pas în restructurare. Este un prim pas serios pe care l-am promis, pe care astăzi îl aducem în realitate, dar poate să fie un prim pas, pentru că va continua activitatea — cel puțin a ministerului — de monitorizare a perfomanțelor companiei și, dacă va fi nevoie, vom interveni în pași succesivi”, a spus el.

Totodată, șeful de la Transporturi a subliniat că CNADNR a făcut unele progrese importante privind capacitatea de implementare. „Au început să apară și proiectele noi. Toată activitatea de pregătire de iarnă a început să dea roade. Veți vedea în perioada care urmează, începând cu luna mai, că aceste proiecte vor ieși pe piață în diverse stadii importante. Fie că vor fi semnări de contracte, fie că vor fi finalizări de licitații sau lansări de licitații, roadele muncii de peste iarnă se vor vedea și, împreună cu cadrul de simplificare a legislației și cu această restructurare, vor lăsa pe acei profesioniști pe care compania îi are să își facă treaba mai bine, să poată să livreze lucrurile de care noi avem nevoie, infrastructură”, a subliniat Costescu.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai