7 cuvinte folosite adesea greşit în limba română. Ce înseamnă şi cum se folosesc

Auzi si chiar folosesti zilnic cuvinte precum "epic" sau "locatie", dar stii ce inseamna cu adevarat? Definitia reala a unor termeni din vorbirea curenta te va surprinde.
Alina Costache
20 ian. 2015, 11:22
7 cuvinte folosite adesea greşit în limba română. Ce înseamnă şi cum se folosesc

ÉPIC, -A, epici, -ce, adj., s. f. 1. Adj. Care exprima, in forma de naratiune, idei, sentimente, actiuni etc. ale eroilor unei intamplari reale sau imaginare. ◊ Gen epic = unul dintre principalele genuri literare, care cuprinde diverse specii de naratiuni in versuri si in proza, dezvaluind cu o relativa obiectivitate portretul fizic si moral al personajelor, faptele lor, relatiile lor cu mediul inconjurator. ♦ Fig. Demn de o epopee; de proportii vaste; grandios. 2. S. f. Totalitatea operelor literare apartinand genului epic. – Din fr. épique, lat. epicus. 

De aceea, folosirea unor expresii precum „victorie epica” nu este tocmai corecta.


LOCÁTIE, locatii, s. f. 1. Inchiriere. ♦ Chirie platita pentru anumite lucruri luate in folosinta temporara. ◊ Taxa de locatie = taxa care se plateste drept sanctiune in caz de depasire a termenului de incarcare sau de descarcare a vagoanelor de cale ferata sau a autovehiculelor. 2. (Jur.; in sintagma) Contract de locatiune = Contract prin care una dintre parti se obliga sa procure si sa asigure celeilalte parti folosinta unui lucru pentru un timp determinat in schimbul unei sume de bani. 3. Un loc anume, precis determinat. [Var.: locatiúne s. f.] – Din fr. location, lat.locatio, -onis, engl. location. 

Initial, cuvantul nu se referea decat la chiria platita pentru anumite lucruri luate in folosinta temporara. Ulterior, pentru ca toti se refereau ca la un loc precis cand spuneau „locatie”, in DEX s-a introdus si acceptat acest al treilea sens.


PATÉTIC, -A, patetici, -ce, adj. 1. Plin de patos, care emotioneaza, impresioneaza, induioseaza; plin de emfaza, de afectare. 2. (Despre nervi) Care inerveaza muschii oblici ai ochiului. – Din fr. pathetique, gemi. pathetich. 

Chiar daca in limba engleza a fi „pathetic” inseamna a fi jalnic, acesta definitie nu se aplica si in limba romana. Chiar si asa, in limbaj curent, cand vrem sa jignim pe cineva il numim patetic. Modul in care folosim cuvantul este gresit.


FACILITÁTE, facilitati, s. f. Insusire a ceea ce este facil; insusirea de a realiza, de a face ceva fara mari eforturi, cu usurinta. ♦ (La pl.) Inlesniri facute cuiva. Facilitati de plata. – Din fr. facilité, lat. facilitas, -atis. 

In limba engleza, termenul „facilities” se refera la o cladire ori un spatiu care asigura anumite servicii. De aceea, noi tindem sa spunem ca ne deplasam la anumite facilitati ale unei firme, nestiind adevaratul sens al cuvantului.


LUCRATÍV, -A, lucrativi, -e, adj. Care aduce castig; profitabil, rentabil; folositor, util. – Din fr. lucratif, lat. lucrativus. 

Pentru ca se aseamana cu „a lucra”, oamenii tind sa creada ca „lucrativ” trebuie sa aiba legatura cu acest verb. Sensul lui din dictionar este insa cel de mai sus.


SERVÍ, servesc, vb. IV. 1. Tranz. A indeplini anumite functii, insarcinari, datorii fata de cineva; a sluji. ♦ Intranz. A face serviciu, a functiona ca… ♦Intranz. A lucra in calitate de om de serviciu, a sluji. ♦ A lucra in interesul, in slujba cuiva; a sustine, a sprijini. Imi servesc prietenii. ♦ A fi de folos, util cuiva. Cu ce te pot servi? 2. Intranz. (Despre lucruri) A folosi la…, a fi utilizat ca…, a avea rolul de… ♦ Refl. (Despre oameni) A se folosi, a face uz de… 3. Tranz. A pune, a aduce la masa mancare, bautura etc. ♦ A prezenta cuiva o mancare ca sa ia din ea, a trata pe cineva cu ceva; a da sa manance. ♦ Refl. A lua sa manance sau sa bea. Se servi cu cateva bomboane. ♦ Fig. A da, a transmite. Incearca sa-i serveasca ultimele noutati. ♦ (Despre vanzatori, functionari etc.) A oferi solicitantilor cele cerute; a executa o comanda. ♦ A asigura o prestare de serviciu; a deservi. Ascensorul serveste etajele de sus. 4. Tranz. (La unele jocuri sportive cu mingea si la jocul de carti) A pune mingea sau cartile in joc. ♦ A plati, a furniza. A servi o renta. – Din fr. servir. 

Cand spunem ca am „servit masa in oras” gresim. Corect ar fi sa spunem ca „masa ne-a fost servita in oras” sau pur si simplu ca „am luat masa in oras”.


AGREÁ, agreez, vb. I. Tranz. A vedea cu ochi buni, cu simpatie pe cineva. ♦ A da consimtamantul, a accepta un reprezentant diplomatic. [Pr.: -gre-a] – Din fr. agréer. 

In limba engleza, „to agree” inseamna si „a cadea de acord cu ceva”. De aceea, uneori mai auzim expresii de tipul „Am agreat impreuna cu angajatorul acest document”. In limba romana, acest mod de exprimare nu este corect.

Sursa: perfecte.ro


Citeşte şi un GHID DE EXPRIMARE CORECTA

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Schema de tratament preventiv de primăvară la pomii fructiferi. Așa vei avea o recoltă bogată și zeci de kilograme de fructe
Capital.ro
Ȋți face buletin cu cip în România. Noua lege în vigoare din 2025. Restricție pentru cine refuză
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Capcanele ascunse ale probei practice. Ce greșeli te pot costa carnetul de șofer
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI