7 dureri pe care nu trebuie să le ignori. Pot semnala afecţiuni foarte grave

Există diferite tipuri de durere; unele nu necesită atenţie imediată, în timp ce altele reclamă o deplasare de urgenţă la medic, mai ales dacă sunt însoţite de febra sau dacă se instalează brusc.
Alina Costache
19 oct. 2015, 13:26
7 dureri pe care nu trebuie să le ignori. Pot semnala afecţiuni foarte grave

Dureri de cap/migrene severe

Pot semnala: Un anevrism, umflarea pereţilor vaselor sanguine

Durerile de cap acute necesită un control medical imediat, spre deosebire de cele care cedează uşor cu analgezice. Ai două opţiuni: ori suni la 112, ori apelezi la cineva să te ducă de urgenţă la spital. Anevrismele pot provoca leziuni cerebrale în decurs de numai câteva minute şi pot fi letale.

Cum poţi face distincţia între un anevrism şi o dmigrena? Migrenele sunt asociate cu sensibilitate la lumina şi zgomot, progresează treptat şi induc stări de greaţă şi vărsături.

Primul pas este să te supui unui control tomografic, pentru a descoperi eventuale urme de hemoragii cerebrale. Dacă se constată astfel de leziuni, atunci va fi nevoie de o intervenţie chirurgicală imediată pentru a stabiliza vasele de sânge afectate.

Nu trebuie să iei aspirina, deoarece poate agrava hemoragiile.

Dureri înţepătoare între omoplaţi

Pot semnala: Atac de cord sau artrită

Această afecţiune este însoţită de dificultăţi de respiraţie, greaţă şi dureri de maxilar, şi este mai frecvenţa la femei. Durerea care se instalează în urmă atacului de cord este ascuţită şi bruscă, diferită de durerile musculare, care sunt mai degrabă surde. Apelează imediat serviciul de ambulanţă, pentru a ţi se acordă primul ajutor. Nu încerca să mergi la spital de unul singur.

Dureri în zona mediană a spatelui însoţite de febra

Pot semnala: Infecţii renale

Această durere trebuie luată în serios, mai ales în cazul în care este însoţită de febra şi greaţă. Femeile sunt mult mai predispuse la această afecţiune decât bărbaţii. Infecţiile renale survin în urmă răspândirii bacteriilor de la nivelul tractului urinar în rinichi, provocând infecţii severe. De obicei debutează cu simptome specifice infecţiilor urinare şi dureri la urinare. Dacă sunt ignorate, problemele pot degenera în leziuni renale, astfel încât este foarte important să te adresezi de urgenţă unui medic specialist pentru efectuarea de analize. Pasul următor constă într-un tratament antibiotic adecvat.

Dureri surde care radiază către segmentul drept al abdomenului inferior

Pot semnala: Apendicită

La instalarea acestor dureri trebuie să te prezinţi urgent la medic. De regulă, durerile se extind de la nivelul abdomenului mijlociu către partea dreapta şi se acutizează în decurs de cel mult 24 de ore. Poate fi necesară o intervenţie chirurgicală. Ruperea apendicelui infectat duce la septicemie, adică răspândirea în tot corpul a bacteriilor infecţioase.

Dureri menstruale care nu cedează sub medicaţie

Pot semnala: Endometrioză

În cazul în care durerile menstruale nu cedează cu medicamente, atunci cauza lor poate fi creşterea ţesutului endometrial în afară uterului. Această afecţiune este destul de frecvenţa şi pot duce la infertilitate. Femeile care resimt dureri severe pe durata ciclului menstrual ar putea suferi de această boală, aşa că trebuie să se adreseze unui medic specialist. Dacă durerea nu cedează sub tratament, poate fi necesară o intervenţie chirurgicală pentru eliminarea ţesutului prin rezectie.

Dureri dentare severe care te şcoală din somn

Pot semnala: Bruxism (scrâşnitul din dinţi)

Această durere poate apărea că urmare a scrâşnitului din dinţi, care afectează, printre altele, sănătatea şi integritatea danturii. Uneori, leziunile dentare sunt atât de grave încât duc la pierderea dinţilor. Cere sfatul medicului stomatolog cu privire la această afecţiune, care survine, de regulă, pe fond de stress. S-ar putea să fie nevoie să porţi o gutieră pentru a-ţi proteja dintîi în timpul somnului. În cazul în care dintîi se infectează că urmare a eroziunilor, aceştia trebuie dezinfectati şi trataţi corespunzător la dentist.

Dureri de spate cu senzaţie de furnicături în picioare

Pot semnala: Alunecări ale discurilor intervertebrale

Acest tip de durere poate fi atenuată cu comprese calde. Simptomele asociate includ furnicături şi amorţeli în degetele de la picioare. Traumele discurilor intervertebrale pot surveni în urmă ridicării şi manipulării de obiecte grele, cum ar fi piese de mobilier. În cazul în care compresele calde nu ajută, atunci este posibil că discul afectat să taseze nervii spinali. Dacă nu intervii la timp, rişti să capeţi leziuni permanente ale terminatiilor nervoase. Mergi la un consult medical cât mai repede posibil. (sursa: Secretele.com)

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Surprize la alegerile din Germania: Prezență record și miza partidelor mici
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!