70% din decesele la nivel mondial sunt cauzate de boli netransmisibile

Oamenii mor mai puțin de malarie, diaree și SIDA în lume: acum, șapte decese din zece sunt legate de boli netransmisibile, precum afecțiunile cardiovasculare, diabetul sau boala Alzheimer, potrivit unui studiu publicat joi.
Filip Stan
06 oct. 2016, 17:41
70% din decesele la nivel mondial sunt cauzate de boli netransmisibile

Țările trebuie să fie conștiente de această tranziție pentru a-și ghida mai bine politicile de sănătate în cazul în care doresc să atingă până în 2030 Obiectivele de dezvoltare durabilă stabilite de Organizația Națiunilor Unite, subliniază această panoramă a sănătății la nivel mondial, elaborată de revista de specialitate britanică The Lancet și Institutul de evaluare și măsurare a sănătății (IHME), organizație independentă globală cu sediul în Statele Unite.

Potrivit Agerpres, speranța de viață în lume a crescut cu peste 10 ani, între 1980 și 2015, ajungând la 69 de ani în medie pentru bărbați și 78,4 ani pentru femei, potrivit acestui studiu care reunește datele din 195 de țări și teritorii.

Un motiv major pentru această creștere este „scăderea ratelor de mortalitate în cazul mai multor boli transmisibile”: SIDA, care a făcut încă 1,2 milioane de decese anul trecut, dar rata este cu 33% mai mică decât 2005, în timp ce decesele cauzate de malarie au scăzut cu 37%, la 730.000 în aceeași perioadă.

Decesele din cauza bolilor cardiovasculare sau cancerului s-au diminuat și ele, dar într-un ritm mai lent, explică acest „Bilanț pe 2015 al bolilor grave, traumatismelor și factorilor de risc pentru sănătate”, relatează Frane Presse.

Studiul subliniază că, din cele 56 de milioane de decese înregistrate în 2015, 70% au fost cauzate de boli netransmisibile, de multe ori legate de stilul de viață (dieta, activitatea fizică, tutun, alcool etc.).

Această tendință este mai clară în țările în care indicele socio-demografic este ridicat sau mediu: bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale sunt primele cauze ale morții premature.

În țările în care acest indice este mai mic, infecțiile tractului respirator inferior ajung în frunte, urmate de malarie și encefalopatie neonatală (tulburări neurologice legate de privarea de oxigen la naștere), apoi diaree.

De asemenea, studiul evaluează performanța fiecărei țări în raport cu rezultatele care ar fi fost de așteptat în funcție de nivelul de dezvoltare economică, nivelul educațional și situația demografică.

Astfel, în Statele Unite, prima putere economică mondială, numărul anilor de viață pierduți din cauza bolilor de inimă coronariene este de peste două ori mai mare decât lăsa să se spere indicele său de dezvoltare socio-demografică, în timp ce Franța are o situație de două ori mai bună decât era de așteptat pentru aceeași patologie.

Finanțat de fundația Bill & Melinda Gates, acest studiu mai arată că, în timp ce mortalitatea infantilă a scăzut brusc în ultimii ani, ritmul este încă prea lent în comparație cu obiectivele fixate, în special pentru nou-născuți.

Anunțate de ONU în 2015 pentru a succeda Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, Obiectivele de Dezvoltare Durabilă vizează, în special, până în 2030, să se pună capăt epidemiei de SIDA, tuberculozei și malariei, să se reducă cu o treime mortalitatea prematură din cauza bolilor netransmisibile, să se elimine decesele care pot fi prevenite în rândul copiilor sub 5 ani și să se reducă mortalitatea maternă la sub 70 la 100.000 de nașteri.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Mașinile sunt interzise. Restricția a intrat în vigoare de miercuri, 14 august, de la ora 20:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...