În 20 de ani au fost înregistrate aproximativ 360.000 de cazuri de persoane au avut boala Lyme.
„Observăm o creştere în ultimii ani cauzată de încălzirea globală. Vectorii migrează din cauza schimbărilor climatice. Ceea ce găseam înainte la tropice găsim acum şi în zona mediteraneeană. În Europeană zona endemică este zona împădurită”, a spus reprezentantul OMS, potrivit Agerpres.
CITEŞTE ŞI OMS avertizează: „Este cea mai gravă EPIDEMIE din istorie”
La rândul său, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a spus că România nu se află într-o zonă geografică în care incidenţa bolilor transmise prin vectori să fie ridicată, dar cu toate acestea modificările climatice din ultimii ani favorizează apariţia acestor afecţiuni în zone în care până acum nu erau raportate astfel de cazuri.
Potrivit lui Rafila, malaria, febra dengue şi febra galbenă reprezintă cazuri de import în Uniunea Europeană, însă problemele medicale precum infecţia cu virusul West Nile, febra Chikungunya şi boala Lyme apar în fiecare an în Europa, inclusiv în România.
„Boala Lyme poate fi prevenită prin înlăturarea căpuşelor, toaletarea plăgii şi administrarea unei doze de antibiotic, la indicaţia medicului infecţionist. Pentru a evita diagnosticul eronat, tratamentul prelungit şi nejustificat cu antibiotice, care este periculos recomandarea noastră este de a se prezenta doar la clinici şi spitale de boli infecţioase pentru stabilirea diagnosticului şi tratamentului. Cei care sunt în măsură să pună diagnosticul sunt medicii de boli infecţioase. Doar una din cinci muşcături de căpuşe are potenţial infectant”, a spus Rafila.