Criticile pe care Daniel Balaş le aduce femeilor care caută sfatul pustnicilor vine în contextul în care, recent, o femeie a fost la un pas de a fi violată de un călugăr retras într-o chilie din Masivul Postăvarul.
„Eu nu-l acuz pe el. Săracu’, a fugit de responsabilităţi. Să nu credeţi că Iisus Hristos a stat prin păduri şi prin munţi. Nu, Iisus când a obosit a mers 40 de zile şi a postit, s-a relaxat, s-a conectat cu natura, s-a debarasat de tot răul lumii. 40 de zile, nu 40 de ani. În rest, el a stat printre oameni, să-i vindece, să-i cureţe, să-i ajute, să evolueze frumos, să-i educe. Nu a fugit în munţi şi la revedere, descurcaţi-vă. Nu asta e responsabilitatea omului pe pământ.
Pitirimii ăştia de 2 bani care şi-au făcut ei chilie prin vârful muntelui şi aşteaptă o damigeană de vin şi mâncare şi de toate, ăştia au fugit de responsabilitatea familiei în primul rând. Ăştia nu vor să evolueze lângă o soţie, nu vor să-şi crească copilaşii, că aţi văzut cât de greu este să te duci la muncă de dimineaţă până seara şi să vină copilul acasă să spună: Mi-ai luat şi mie o jucărie?, iar tu să n-ai bani nici de pâine.
Ăstora nu le cere nimeni nimic, vine câte o rătăcită din asta şi le cere câte un sfat de viitor. Păi ce asta e responsabilitate?
Eu dau vina pe aceste femei rătăcite. Ele nu se duc acolo să ceară sfaturi pentru copilaşii lor. Dacă te duci să ceri sfat de la unul care n-are copii înseamnă că nu eşti sănătos la cap. Nu te duci să ceri sfat pentru bărbatul tău pentru că ala nu stie să se poarte cu o soţie dacă stă acolo. Nu te duci să ceri sfat pentru tine că ăla e bărbat, ce sfaturi să-ti dea? Nici pentru sufletul tău nu ceri sfat de la un om care nu trăieşte între oameni.
Este cea mai penibilă treabă să te duci la un călugăr să-i ceri sfaturi pentru copilul tău. Păi ăla ştie ce înseamnă durerea unui copil în miez de noapte, durerea că n-ai ce să-i oferi copilului atunci când plânge sau înţelege durerea ta când fii-tu a intrat într-un anturaj şi nu mai reuşeşti să-l mai scoţi de acolo? Păi de unde să ştie ăla? Că el nu face nimic altceva decât să behăie între patru ziduri, să mănânce şi să doarmă.
Călugărul şi-a ales să trăiască singur în munţi, animalele sălbatice trăiesc singure în munţi, în sălbăticie. Noi care trăim între oameni ne stăpânim ieşirile, frustrările, năravurile, asta înseamnă să fii moral şi uman. Tu ca femeie te duci în gura lupului, la flămândul ăla de carne? Cât te-ai stăpâni, într-o zi tot ies hormonii din tine.
Nu plecatul în munţi te face mai moral sau mai spiritual, ci statul printre oameni. Aici le cunoşti nevoile, le asculţi frustrările, le simţi temerile, le simţi şi sentimentele bune, aici evoluăm împreună, nu fugim de nebuni prin munţi. Dar dacă a fugit, nu te duci la el, că înseamnă că e sălbatic, ăla te sfâşie, ăla te omoară, ăla nu e uman„, explică Daniel Balaş în cel mai recent clip postat pe Facebook.
Reamintim că femeia care a fost agresată de călugărul din Postăvarul se spovedea de mai multă vreme la el, însă călugărul a vieţuit până în urmă cu câteva luni la o mănăstire. A fost, însă, dat afară din mănăstire şi s-a retras în munte.
Aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, bărbatul de 53 de ani a invitat-o pe femeia de 34 de ani să rămână peste noapte în chilia lui. Cum femeia a refuzat, acesta a agresat-o. Într-un moment de neatenţie, femeia a reuşit să scape. A fugit unde a văzut cu ochii, doar cu hainele de pe ea. Nu a apucat să-şi ia nici măcar telefonul din chilia călugărului.
Din fericire, în apropierea pârtiei, femeia a întâlnit un salvamontist. Ulterior, a depus plângere la Poliţie, iar călugărul a ajuns după gratii.