Opt „alimente-otravă” pe care le mâncăm frecvent

Atunci când anumite alimente sunt tratate termic la temperaturi înalte, în compoziţia lor se formează compuşi periculoşi. Este cazul binecunoscut al cartofilor prăjiţi, dar nu numai ei sunt pe lista neagră, avertizează specialiştii.
Iulian Tudor
02 apr. 2014, 08:55
Opt

Sunt unele alimente care se gătesc mai bine şi devin mai gustoase atunci când sunt supuse unor procedee termice la temperaturi înalte, scrie ro.stiri.yahoo.com. Acestea sunt printre cele mai periculoase, subliniază Academia Naţională de Farmacie din Franţa, citată de „Le Figaro”.De vină pentru efectul nociv asupra sănătăţii este o reacţie chimică numită „glicarea proteinelor„. Glicarea este o reacţie în timpul căreia moleculele de glucoză se fixează de proteine. O reacţie chimică naturală, care se produce, de exemplu, în caz de hiperglicemie. La diabetici, măsurarea glicemiei glicate (sau glicozilate – partea hemoglobinei care s-a fixat de zahăr) reflectă nivelul zahărului în sânge, o medie a ultimelor trei luni. Acest test permite diagnosticarea şi monitorizarea diabetului zaharat.

Citeşte şi Mânânci friptură cu cartofi prăjiţi? VEI renunţa imediat după ce citeşti ASTA

Produşii nocivi care rezultă în urma glicării proteinelor se formează şi sub efectul căldurii, în mod special în prezenţa oxigenului, deci în timpul preparării termice a alimentelor bogate în asparagină (un aminoacid) şi în amidon (glucid).

„Această reacţie chimică este explicaţia pentru colorarea în brun a anumitor tipuri de pâine, a turtei dulci, a siropurilor colorante, a băuturilor alcoolice şi a sucurilor. Tot acestei reacţii se datorează şi gustul şi consistenţa specifică a alimentelor prăjite”, lămureşte profesorul Jean-Luc Wautier, de la Universitatea Denis-Diderot din Paris.

Cele 8 alimente riscante

Se ştie de mai bine de 30 de ani că produşii rezultaţi în urma glicării proteinelor (AGE) au un efect nociv, mai ales pentru că se acumulează în organism, potrivit Academiei franceze de Farmacie.

În categoria compuşilor AGE intră acrilamida (glicotoxină), descoperită în 2002 de o echipă de cercetători suedezi. Aceasta este potenţial cancerigenă şi toxică pentru sistemul nervos central. În plus, în luna ianuarie, un studiu american publicat în revista de specialitate „Pnas” a stabilit o legătură între AGE, sindromul metabolic şi boala Alzheimer.

Citeşte şi Ponturi să mănânci mai sănătos în noul an

Şi asta nu este tot. Un nou studiu, care nu a fost încă publicat, realizat de specialiştii în biologia îmbătrânirii la Universitatea Lille 2 din Franţa, arată că substanţele AGE ar putea conduce la rigidizarea prematură a arterelor, fenomen responsabil cu instalarea hipertensiunii arteriale.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a realizat o listă a celor 8 alimente pe care le consumăm frecvent şi care sunt responsabile pentru 80% din aportul de acrilamidă:

1. Cartofii prăjiţi

2. Cartofii copţi

3. Chipsurile din cartofi

4. Cerealele

5. Pâinea prăjită

6. Biscuiţii

7. Pâina albă

8. Cafeaua

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Ceaiul pe care trebuie să-l bei dacă ai peste 40 de ani. Se consumă seara sau înainte de culcare, te scapă de nervozitate și stări de anxietate, nu are efecte secundare
Capital.ro
Elena Udrea nu mai scapă! Decizia este definitivă
Playtech.ro
Ce a spus Nadia Comăneci după ce Donald Trump a redevenit președintele Americii: „Liniște și pace”
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Cât costau blănurile purtate de Nicolae și Elena Ceaușescu în ultima lor zi de viață
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Se lasă ger crunt în România. Temperaturile scad alarmant
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Raluca Pastramă rupe tăcerea: de când nu a mai dormit Pepe cu ea. Cum a reacționat el când l-a întrebat de ce nu mai împart același pat
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Vestea care a devastat toată România. A murit marele erou al țării. Dumnezeu să-l odihnească!
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Donald Trump așteaptă decizia judecătorului în procesul său de la New York
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9