8 beneficii ale meditaţiei în tăcere. Vezi cum îţi îmbunătăţeşti memoria şi cum poţi scăpa de insomnie

Daca nu esti suficient de norocos sa traiesti pe o insula privata, sansele ca viata ta sa fie plina de zgomot sunt foarte mari. De obicei atunci cand avem putin timp liber, de obicei vorbim la telefon sau urmarim paginile de socializare pe telefoanele noastre. Chiar si daca ne dorim sa petrecem cateva clipe cu noi, mai mult de 10 minute poate parea intimidant. Asa ca daca te simti obosit sau dependent de distractii, o retragere in tacere s-ar putea sa fie exact ceea ce ai nevoie.
Roxana Gagiu
10 mai 2017, 11:36
8 beneficii ale meditaţiei în tăcere. Vezi cum îţi îmbunătăţeşti memoria şi cum poţi scăpa de insomnie

Poate ca iti inchipui un calugar budist care s-a antrenat ani de zile pentru a putea trai in tacere. Dar in realitate, retragerile in tacere sunt mai mult decat realizabile si diverse decat ai putea crede. Retragerile in tacere urmeaza, de obicei, o cale spirituala, dar nu exista o regula pe care sa o respecte fiecare. Unele se concentreaza doar asupra unei retrageri traditionale in care nu se vorbeste deloc, in timp ce altele cuprind mai multe activitati benefice.

„Tacerea prelungita permite practicantilor sa se detaseze de stresul vietii cotidiene, depaind limitele relaxarii. Tacerea exterioara straluceste ca o lumina asupra partilor vietii interioare pe care nu o experimentam de obicei, invatandu-ne sa recunoastem si sa procesam chiar si gandurile si sentimentele cele mai neplacute. Scoala iubirii organizeaza astfel de experiente, urmatoarea retragere in tacere va avea loc in perioda 19-21 mai la YOUness Wellness Clinic”, explica Bogdan Begligiu, terapeut la Centrul Holistic Tummo Reiki si Andreea Lada, instructor yoga, fondatori ai Scolii Iubirii.

Iata cele mai importante 8 beneficii ale meditatiei in tacere, Bogdan Begligiu ofera toate informatiile necesare:

Linistirea „creierului de maimuta”

Oricine cunoaste meditatia, stie ca incercarea de a linisti gandurile poate declansa „creierul de maimuta”, acea parte a mintii tale care cauta in permaneta solutii la probleme trecute sau viitoare. Incercarea de a-ti linisti mintea poate face ca gandurile tale sa-ti scape de sub control. Indiferent cat de pregatit te simti, acest lucru se va intampla aproape sigur.

„Din fericire, „creierul de maimuta” are o durata limitata de viata. Este nevoie de cel putin 24 de ore de tacere pentru ca gandurile sa incetineasca si sa se opreasca sa se invarta continuu, dar odata ce se va intampla acest lucru, vei putea sa te relaxezi in tacere, creand o constiinta sporita atat la nivel emotional, cat si fizic”, explica Bogdan Begligiu.

Cresterea gradului de constientizare

Zilele din cadrul retragerilor in tacere sunt zile lungi, cu mult timp pentru auto-reflectie. Vei incepe sa devii mai constient de partile pozitive si negative ale personalitatii si vietii personale. Avand timpul organizat in fiecare zi, vei avea sansa pentru a realiza aceasta reflectie. Odata cu imbunatatirea constientizarii te vei simt mult mai mult in acord cu emotiile proprii.

„Retragerea de meditatie in tacere de 3 zile oferita de Scoala Iubirii si este conceputa pentru week-end. Dureaza trei zile, incepand de vineri si terminandu-se duminica. Este un curs intesiv de meditatie conceput atat pentru cei care doresc sa experimenteze o retragere spirituala, cat si pentru cei care nu au suficient timp sau curaj sa realizeze aceste izolare timp de 10 zile”, spune Andreea Lada.

Imbunatateste starea emotionala

Exista retrageri care promoveaza puterea tacerii prin abtinerea de la citire, scriere sau contact vizual. O suta de oameni de stiinta s-au dus la un refugiu pentru cercetare si au descoperit ca tacerea sporeste gradul de constientizare in alte domenii. Ei au practicat tehnica meditatiei care promoveaza bunastarea generala. Aceasta incepe cu respiratia, care este apoi transferata la priviri, sunete, senzatii, ganduri, intentii si emotii.

„Atat pentru incepatori, cat si pentru practicantii avansati de meditatie aceste retrageri sunt binevenite pentru a ne linisti de tumultul zilnic, pentru a ne bucura de frumusetea si luciditatea pe care o aduce meditatia, hatha yoga, reiki si invataturile non-duale. In timpul retragerii sunt prezentate, de asemenea, diferite metode din diferite traditii, cum ar fi budismul tibetan, sufismul, care sustin practica invataturilor non-duale”, explica Bogdan.

Detox din viata

In acele zile de retragere va fi o tacere nobila. Aceasta este o practica ciudata si uneori dificila multi dintre noi. Eliminarea acestor distrageri care ne inconjoara pastreaza toata concentrarea numai asupra practicii de meditatie. De asemenea, ajuta la incetinitirea ritmului gandurilor. Aceasta lipsa de stimuli extra permite o concentrare mai profunda asupra meditatiei si o detoxifiere mult mai buna.

„Programul si regulile workshop-ului au scopul de a crea conditii adecvate pentru a experimenta calmarea mintii, inflorirea Inimii Spirituale – organul interior de cunoastere spirituala directa. Ea ne da savoarea „dimensiunii” esentiale a fiintei noastre – Linistea”, completeaza Bogdan.

Fericirea deplina

Pe masura ce zilele de meditatie trec, incepi sa-ti dai seama cate lucruri minunate ai in viata ta. Atunci cand traiesti ca un sihastru poti vedea toate lucrurile pe care le ai in fiecare zi. Perioadele lungi de tacere permit sa apreciezi mai mult persoanele din jurul tau si lucrurile pe care le ai in viata personala.

„Prin practicarea Tummo Reiki si Yoga nu numai ca ne putem astepta sa fim mai sanatosi, dar suntem capabili sa canalizam energia pentru a ne vindeca pe noi insine, dar si pe altii, sa avem parte de mai multa pace, calm, fericire si bucurie in viata de zi cu zi, dar, de asemenea, sa progresam spiritual. In primul rand, puteti fi conectati mai bine la inima voastra. Apoi, veti fi capabili sa fiti in inima voastra, in viata de zi cu zi si sa obtineti o intelegere reala despre Sursa Divina”, spune specialistul.

Mobilitate imbunatatita

Sedintele de meditatie pot ajuta si in cazul mobilitatii. Primele sedinte vor fi mai complicate pentru multi dintre cei incepatori, insa, pe masura ce corpul incepe sa se obisnuiasca, vei simti schimbari in bine. Aseaza-te cu picioarele incrucisate cu coloana vertebrala dreapta, pozitie perfecta care iti permite sa stai mai confortabil pentru mai mult timp.

Imbunatateste memoria

Un studiu publicat in 2011, in Proceedings of the National Academy of Sciences, a constatat ca adultii care au mers timp de 40 de minute de trei ori pe saptamana timp de un an au cresteri ale creierului in hipocampus – o zona a creierului asociata cu memoria spatiala. Patrunderea in natura ajuta creierul sa se concentreze si sa aiba o consolidare mai buna a memoriei.

Trateaza insomnia

A petrece cateva minute pe zi in tacere poate duce la un somn imbunatatit, mai ales pentru cei care sufera de insomnii. Un studiu din 2015, efectuat in cadrul JAMA, a constatat ca adultii in varsta care au avut probleme cu somnul au prezentat mai putine probleme de insomnie, oboseala si depresie dupa ce au realizat sedinte de meditatie. Acestea implica concentrarea asupra respiratiei noastre si apoi aducerea atentiei mintii noastre in prezent, fara a ne gandi la trecut sau la viitor.

In perioada 19-21 mai, poti participa la Silence Retreat, la Youness Wellness Clinic, un curs intesiv de meditatie conceput atat pentru cei care doresc sa experimenteze o retragere spirituala, cat si pentru cei care nu au suficient timp sa realizeze aceste izolare timp de 10 zile. Pretul retreatului este de 200 euro si sunt incluse 3 mese pe zi vegetariene, cazarea in camera dubla si transportul din Bucuresti si retur. Pentru mai multe detalii si rezervari intra pe www.scoalaiubirii.ro.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!