„Un libido scazut nu este motiv de ingrijorare. Nu exista lucruri precum un nivel normal al dorintei sexuale. Cat de mult si cat de des doresti sex variaza de la femeie la femeie”, sustine Hilda Hutcherson, profesor de obstretica si ginecologie la Columbia University College of Physicians and Surgeons. Din cauza actualei culturi despre sexualitate multe femei se intreaba daca lipsa lor de dorinta este ceva anormal si ca ar trebui sa apeleze la pastile pentru a „rezolva” problema.
„In vreme ce o viata sexuala sanatoasa este o parte importanta a existentei umane, cat de mult sex trebuie sa faci este prea putin important in cazul in care voi doi sunteti fericiti si discutati despre acest subiect”, a subliniat Hutcherson. Daca nu ai chef niciodata de sex ar trebui sa mergi la medic pentru un consult (libidoul scazut poate, uneori, indica depresie, diabet ori boli ale inimii si plamanilor) insa de cele mai multe ori este un subiect care nu trebuie sa-ti produca stres.
Ciclul menstrual are un impact pternic asupra libidoului sustine Hutcherson. „Multe femei simt nevoia de sex inainte de ovulatie, dar sunt si femei care sunt total dezinterestate in perioada dinanintea menstruatiei”, spune ea. In ambele cazuri – dorinta puternica ori lipsa ei (cand femeia se simte balonata, iritata, obosita) sunt determinate de fluctuatia hormonala.
Greata si epuizarea, in general, nu pot aduce o femeie intr-o stare emotionala potrivita amorului si tocmai de aceea libidoul se afla la un nivel foarte jos in primul trimestru de sarcina. „Insa in al doilea trimestru multe femei au chef de sex datorita hormonilor care isi fac de cap”, accentueaza Hutcherson. Insa fii pregatita pentru o noua scadere a libidoului in trimestrul trei cand femeile incep sa se simta inconfortabil pentru ca bebelusul incepe sa creasca. Indiferent de trimestru, daca esti insarcinata si nu ai chef de dragoste, nu-ti faci griji pentru asta, mai sustine Hutcherson.
Hutcherson dezvaluie faptul ca unele femei aflate in perimenopauza sunt excitate sexual in mod constant. „Insa aceasta perioada nu dureaza prea mult; pe masura ce estrogenul si tostesteronul scad la fel se intampla si cu dorinta”, mai spune ea. Daca iei in calcul si bufeurile, dificultatea de a dormi, transpiratiile nocturne nu este de mirare ca femeia nu mai are chef de amor. Daca ai peste 40 de ani si experimentezi simptomele menopauzei mergi la medicul de familie care sa-ti ofere cateva sfaturi despre cum sa le gestionezi.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.