Tribul Inupiat vânează balenele anual de circa 50 de ani, în Kaktovik, şi lasă în urmă bucăţi de carne special pentru a hrăni urşii polari, potrivit site-ului Alaska Dispatch. Marii prădători au învăţat să vină lângă comunităţile eschimoşilor din North Slope chiar înainte de vânătoare şi îşi deschid apetitul ronţăind oasele balenelor vânate cu un an în urmă.
Steven Amstrup, cercetător la Polar Bear International, spune că nu este surprins. „Urşii polari nu sunt animale proaste. Ştiu perioada anului când carnea începe să apară pe plajă”, a spus expertul. „Nu este o noutate. Ceea ce este nou este numărul foarte mare al urşilor de anul acesta„, a precizat Amstrup.
Unii cercetătorii spun că schimbările climatice – şi mai ales topirea record a gheţurilor din Arctica de anul acesta – ar putea fi responsabile pentru apariţia în număr extrem de mare a urşilor în Kaktovik. Dar ecologistul John Whiteman, de la Universitatea Wyoming, spune că este prea curând pentru a face supoziţii.
Studiile recente spun, însă, că „cu cât se retrag gheţurile mai în nord, cu atât mai mulţi urşi vor veni la ţărm în timpul verilor. Şi cu cât mai mulţi urşi se plimbă pe coaste, cu atât mai mulţi vor descoperi rămăşiţele balenelor”, a precizat Whiteman.
Întrucât urşii polari sunt printre cele mai „plimbăreţe” mamifere de pe planetă – zonele lor pot cuprinde sute de mii de kilometri pătraţi – cercetătorii nu ştiu cât de mult pot călători animalele pentru festinul cu balene.
„Cred că vom vedea din ce în ce mai mulţi urşi polari care se bazează pe rămăşiţele de balene pentru a supravieţui. În cele din urmă, rămăşiţele balenelor nu vor putea susţine întreaga populaţie de urşi polari…când se va ajunge în punctul în care toţii urşii vor fi blocaţi pe uscat şi nu vor găsi nimic de mâncat, mulţi dintre ei vor muri”, spune Whiteman.
FOTO: Loren Holmes, Alaska Dispatch