Firma de cercetare Strategy Analytics a publicat studiul Smartphones: Global Artificial Intelligence Technologies Forecast care concluzionează că 80% din smartphone-uri vor fi dotate cu AI în următorii cinci ani.
În prezent, conform aceleiaşi surse, deja 47,7% din telefoanele inteligente disponibile pe piaţă includ o formă de inteligenţă artificială.
Prezenţa AI în smartphone-uri are două componente: cea hardware şi cea software.
Pe de o parte, inteligenţa artificială necesită un chip specializat, care, mai nou, este inclus în platforme precum Snapdragon a celor de la Qualcomm. Pe de altă parte, AI-ul nu ar putea exista fără un algoritm software, conectat eventual la o reţea neuronală stocată (sau nu) în cloud.
Deocamdată, AI-ul aduce mici îmbunătăţiri punctuale smartphone-urilor. De exemplu, deja mulţi producători îl folosesc pentru reglarea automată a setărilor camerei foto în funcţie de condiţiile de iluminare şi pentru prelucrarea automată a fotografiilor realizate.
Însă, pot exista şi beneficii mai importante. Google, spre exemplu, va folosi AI-ul în următoarea versiune de Android pentru a personaliza gestionarea resurselor de către sistemul de operare. Acesta va deprinde comportamentul utilizatorului şi va şti când şi ce componente sunt necesare sau pot fi oprite. Astfel, ar trebui să se obţină o autonomie mai bună.
Smartphone-ul este primul bastion al inteligenţei artificiale la nivel de utilizator final. Datorită răspândirii şi al interesului foarte mare pentru acest gen de dispozitive, producătorilor le este relativ facil să implementeze un AI pe un astfel de device.
Iar aceştia nu o fac doar pentru a-şi îmbunătăţii telefoanele, ci şi dintr-un motiv egoist: milioanele de utilizatori care-l folosesc contribuie indirect la perfecţionarea AI-ului, care învaţă din comenzile şi obişnuinţele de utilizare ale posesorilor.
De exemplu, Google include un algoritm de inteligenţă artificială în tastatura Gboard care învaţă de la utilizatori şi oferă sugestii de corectare din ce în ce mai bune.
Un alt reprezentant al inteligenţei artificiale este aşa-numitul asistent digital, precum Google Assistant sau Siri, care foloseşte AI în diverse scopuri, precum înţelegerea şi răspunderea într-o formă cât mai naturală la întrebările utilizatorilor.