În România, boala Alzheimer este inclusă într-un program al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) – G16 – care asigură accesul la terapie. Pentru acest lucru trebuie respectaţi câţiva paşi.
„Bolnavului i se stabilește tratamentul de către medic; medicul care a diagnosticat Demența Alzheimer, Demența vasculară sau mixtă va întocmi un referat de justificare a recomandării medicației specifice. Acest document, împreună cu alte documente specificate de autoritatea publică vor fi depuse la comisia de aprobare a medicației gratuite. După primirea aprobării, medicul va putea prescrie lunar medicația necesară fiecărui pacient. Medicația este decontată în proporție de 100% de către CNAS”, este precizat în comunicat.
Boala Alzheimer nu poate fi prevenită, deoarece nu se cunoaşte cauza exactă a acesteia. Însă, există dovezi care afirmă că un stil de viaţă cât mai sănătos şi activ poate reduce riscul apariţiei acestei boli. În ceea ce privește tratamentele, există medicamente care pot influenţa în mod favorabil evoluţia demenţei. Sunt unele simptome care pot fi ameliorate, iar progresia bolii poate fi încetinită, însă nu există medicamente care să vindece complet demenţa.
Boala Alzheimer se află pe locul 6 ca și cauză a deceselor în SUA și se estimează că afectează mai mult de 5 milioane de persoane.