Dacă și tu ții Postul Paștelui, ți-am pregătit o rețetă de gogoși de post, care îți vor da pe spate întreaga familie! Dacă nu știai, unele bucătărese folosesc apă minerală, iar acestea ies mai pufoase decât cele de la patiserie!
Te-ar putea interesa și Gogoși pufoase cu apă minerală. Desertul delicios care îți îndulcește postul Paștelui
Pentru această rețetă delicioasă vei folosi doar puțină pentru a prepara maiaua de drojdie. Iar timpul de dospire a aluatului nu va fi mai lung decât pentru cel clasic.
Important este ca aluatul să fie ținut la loc cald, acoperit.
Gogoșile vor ieși la fel de pufoase, dar și gustoase. Poți adăuga în aluat aromele preferate sau poți opta pentru un zahăr pudră cu diferite arome.
Apa minerală carbogazoasă are proprietatea de a face aluaturile mai pufoase. Se folosește și la aluaturile fragede precum cele de tarte, de fursecuri sau de cornulețe.
Iar mai jos, îți oferim rețeta completă și detaliată pas cu pas pentru a prepara și tu gogoși de post cu apă minerală.
Mai întâi vei pregăti maiaua de drojdie pentru dospirea aluatului. În bolul de frământare trece prin sită 900 gr de făină și creează o adâncitură la mijlocul acesteia.
Apoi, adaugă în adâncitură drojdia, zahărul și apa caldă. Amestecă bine aceste ingrediente până când se formează o compoziție omogenă, după care acoperă bolul cu o folie de prospețime și lasă maiaua de drojdie să se dezvolte timp de 10-12 minute.
După ce maiaua de drojdie s-a dezvoltat și și-a dublat volumul, toarnă peste aceasta apa minerală amestecată cu esența de vanilie și zahărul vanilinat. Adaugă și făina de pe margini, în timp ce torni apa și amesteci ingredientele de la centru.
Presară și sarea și frământă aluatul, mai întâi în bol, apoi pe masa de lucru presărată cu restul de făină. Aluatul obținut va avea o textură ușor fermă, precum aluatul de pâine.
Următorul pas este să pui aluatul în bol, acoperă-l cu folia de prospețime și lasă-l să se dospească timp de aproximativ o oră, sau până își dublează volumul.
După ce a expirat timpul de dospire, poți modela gogoșile.
Dacă vrei să arate mai bine, modelează-le cu gaură la interior. Mai apoi răstoarnă aluatul din bol pe masa presărată cu făină. Întinde-l într-o foaie cu grosimea de aproximativ 1 cm, folosind sucitorul de aluaturi, apoi decupează cercuri din el, cu un pahar.
Cu un alt pahar mult mai mic decupează interiorul cercurilor de aluat. Procedează ca la rețeta de papanași. Apoi mai lasă gogoșile să se dezvolte pe masa presărată cu făină timp de 8-10 minute, conform Rețetefeldefel.ro.
Decupajele mici ale aluatului le poți coace separat sau le mai frămânți și formezi alte gogoși.
Pentru a prăji gogoșile, pune uleiul la încins într-o cratiță sau o tigaie adâncă și adaugă în el câte gogoși încap.
Lasă gogoșile să se rumenească frumos pe prima parte, apoi întoarce-le. Intensitatea focului seteaz-o peste medie.
După prăjire, scoate delicioasele gogoși de post cu apă minerală pe prosoape de hârtie absorbante. Decorează-le cu zahăr pudră cu aromă de vanilie și vor ieși mai gustoase ca niciodată.
Citește și Rețetă de pateu din linte și ardei roșu. Un aperitiv de post extrem de delicios și ușor de preparat
Pentru atunci când ai poftă de gogoși, dar nu ai timp de frământat aluatul, sau de așteptat până când acesta se dospește, poți prepara rețeta de gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura.