În zilele de 8 şi 9 mai sunt sărbătorite Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial şi, respectiv, Ziua Europei, care mai este cunoscută şi ca „Ziua Schuman”, după numele ministrului de Externe francez Robert Schuman, cel care a pus bazele viitoarei Uniuni Europene. Parlamentul European a recunoscut oficial ziua de 9 Mai ca sărbătoare oficială în octombrie 2008.
Ziua de 9 Mai este sărbătorită în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, dar și în țările din jur. În această zi se sărbătoreşte şi Ziua Victoriei ce marchează sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial pe frontul de Est din Europa.
Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la încheierea războiului. În mai 1945, după aproape 6 ani de război, Germania nazistă capitula necondiţionat în faţă trupelor aliate. Oficial, cel de Al Doilea Război Mondial, care s-a soldat cu peste 60 de milioane de morţi s-a încheiat însă la 2 septembrie 1945, odată cu capitularea Japoniei, după bombardamentele atomice americane la Hiroshima şi Nagasaki, în zilele de 6 şi 9 august. A fost cel mai mare război din istoria omenirii, cel mai ucigaş şi cel mai costisitor, cu urmări fără precedent.
După 5 ani de la încheierea războiului a început reconcilierea între foştii inamici, în data de 9 mai 1950. Această dată a marcat începutul construcţiei europene ce viza un obiectiv comun. Astfel a apărut şi s-a dezvoltat Uniunea Europeană, care s-a extins din următoarele decenii, iar după prăbuşirea comunismului, prin mai multe extinderi, şi cu ţări din fostul bloc comunist aflat sub influenţa Moscovei. În 1986, la summitul de la Milano, ziua de 9 mai era serbatră oficial ca să fie serbată ca „Ziua Europei”.
Sărbătorită diferit
Actul de capitulare a Germaniei naziste a fost semnat la 9 mai 1945, după miezul nopţii, la ora 00:16, la Berlin, de către feldmareşalul Keitel, şeful Statului Major al Wehrmachtului, chiar în sediul Statului Major al Armatei sovietice.
Citeşte şi De ce i-a trădat România pe nemţi în Al Doilea Război Mondial
În data de 8 mai, la ora 15:00, preşedintele american Harry Truman, prim-ministrul britanic Winston Churchill şi Generalul francez Charles De Gaulle au anunţat oficial victoria, dar în Uniunea Sovietică vestea capitulării a ajuns mai târziu, din cauza diferenţei de fus orar, în ziua de 9 mai, această dată fiind proclamată Ziua Victoriei. Din acest motiv, aliaţii occidentali au sărbătorit un timp Ziua Victoriei în Europa în 8 mai, iar Uniunea Sovietică a sărbătorit Ziua Victoriei împotriva fascismului pe 9 mai.
Citeşte şi Germanii cred că politica ţării lor este încă influenţată de cel de-Al Doilea Război Mondial
Începând din 1946, Ziua Victorei s-a sărbătorit în 9 mai în 15 republici din foste sovietice pentru a comemora victimele din timpul războiului împotriva Germaniei fasciste, iar în Germania de Est, ziua de 8 mai a fost sărbătorită ca Ziua Eliberării, între 1950 şi 1966. Între 1975 şi 1990 ziua de 9 mai a fost sărbătoare oficială. Din 2002, doar unul dintre landuri mai marchează Ziua Victoriei, în ziua de 8 mai. Nu în ultimul rând, ţările baltice sîrbătorescsfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial a fost marcat în 8 mai.
Rusia de astăzi sărbătoreşte la 9 Mai Ziua Victoriei, iar în 2010, la 65 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste, la Moscova, în Piaţa Roşie, a avut loc cea mai fastuoasă şi impresionantă paradă din istoria Rusiei post-sovietici. La această paradă au participat 11.000 de militar, inclusiv soldaţi străini, între care americani, francezi şi britanici, precum şi garda de onoare a armatei poloneze şi unităţi militare din Comunitatea Statelor Independente, câte 70 din fiecare ţară. De asemenea, lideri occidentali importanţi au asistat la acea impresionantă paradă.