9 obiceiuri care ne ajută să trăim mai sănătos. Sfaturile date de medicul lui Carlos Alcaraz

Medicul lui Carlos Alcaraz dezvăluie cele 9 obiceiuri care ne ajută să trăim mai bine. Acestea ne pot schimba viața, reușind să fim mai fericiți.
Alina Costache
22 iul. 2024, 13:15
9 obiceiuri care ne ajută să trăim mai sănătos. Sfaturile date de medicul lui Carlos Alcaraz

Medicul lui Carlos Alcaraz vine cu 9 obiceiuri simple care ne pot schimba complet viața. Doctorul Juanjo Lopez care are grijă de proaspătul câștigător Wimbledon vine cu secretele unei vieți sănătoase și fericite.

9 obiceuri simple care te ajută să-ți schimbi viața

Juanjo Lopez, medicul lui Carlos Alcaraz, dezvăluie în noua sa carte cum putem duce o viață mai sănătoasă și mai fericită prin adoptarea unor obiceiuri simple.

Medicul, specialist în chirurgie ortopedică și traumatologie sportivă, parte din echipa câștigătorului de la Wimbledon de ani buni, a lansat de curând cartea „Obiceiuri pentru a fi numărul 1”. Potrivit acestuia, secretul unei vieți de succes constă în obiceiurile zilnice pe care le avem.

„Astăzi asistăm la dezastrul obiceiurilor sănătoase din cauza unui stil de viață sedentar și a stresului cronic, boala secolului 21. La acesta se adaugă și pierderea atenției cauzată de timpul petrecut în fața ecranelor”, a spus medicul, potrivit  La Gazzetta dello Sport.

„Pierderea acestor obiceiuri sănătoase duce în cele din urmă la probleme de sănătate. Adesea, oamenii merg la medic crezând că suferă de o boală, dar de fapt suferă doar de lipsa unor obiceiuri bune”, continuă el.

Medicul identifică nouă obiceiuri esențiale în cartea sa: sport, odihnă, alimentație sănătoasă, contact cu natura, bunătate, atenție, înconjurarea de persoane pozitive, menținerea ordinii și recunoștință.

Lopez pune accent majoritat pe sport.  „Tot ceea ce ne oferă sportul este pozitiv”, afirmă el cu convingere. Pentru el, nu există scuze precum „nu am timp”. „Corpul nostru este un templu. Dacă avem grijă de el, avem grijă de sănătatea noastră”, subliniază medicul. Chiar dacă pentru mulți este dificil să facă exerciții zilnic, el evidențiază avantajele: „După o oră de sport, mă simt mai fericit, sunt un tată, partener, medic, chirurg mai bun. Din toate punctele de vedere”.

SPORT: ANTRENAMENTUL BUNĂSTĂRII

Lopez este un susținător frecvent al activității fizice, susținând că practicarea acestuia vine la pachet cu numeroase beneficii. Mai mult, medicul explică faptul că activitatea fizică eliberează endorfine, generând o stare de bine care, în timp, devine un obicei solid. Pentru un antrenament eficient, recomandă: „Munca de forță ar trebui făcută în sala de sport sau în aer liber, sub supravegherea profesioniștilor, începând întotdeauna cu o încălzire adecvată. Apoi, încercați să combinați cu un alt sport care vă place”.

ODIHNA: RECUPERAREA ENERGIEI

„Odihna este esențială și face parte din antrenament”, subliniază medicul, conștient de faptul că lipsa somnului poate duce la accidentări, inclusiv la nivel nervos. Pentru a îmbunătăți calitatea somnului, el spune că: „Trebuie să dormim la o temperatură răcoroasă, ideală fiind 21 de grade; iar lectura este esențială: este somniferul perfect, care ne ajută să avem o minte mai relaxată”. López recomandă, de asemenea, „să evităm ecranele cu cel puțin două ore înainte de culcare și să luăm cina cu două sau trei ore înainte de somn”.

RECUNOȘTINȚA: APRECIAȚI FIECARE ZI

Un somn bun vine la pachet cu recunoștința: „Fiți recunoscători pentru ceea ce aveți atât dimineața, cât și seara. Dacă gândiți pozitiv înainte de a adormi, somnul va fi mai odihnitor”.

NUTRIȚIA: HRANA CORPULUI

López promovează consumul de alimente „reale” și neprocesate. „Trebuie să folosim bunul simț. Consumați produse de sezon și locale. Cu cât facem asta mai mult, cu atât sănătatea noastră se va îmbunătăți”, spune el. El avertizează împotriva alimentelor procesate: „Mâncărurile procesate sunt gustoase și oferă plăcere pe termen scurt, dar afectează odihna și performanța fizică și intelectuală”.

NATURA: VITAMINĂ PENTRU SUFLET

López vorbește despre „vitamina N” – natura – ca fiind esențială pentru bunăstare. El afirmă că contactul cu natura „ne întărește sistemul imunitar, reduce stresul, ameliorează afecțiunile respiratorii și previne obezitatea, deoarece natura ne încurajează să fim mai activi”.

BUNĂTATEA: UN CADOU PENTRU TINE

Doctorul Alcaraz vorbește despre „bunătatea egoismului”: „A fi bun și recunoscător te face să te simți mai bine”.

ATENȚIA: FOCALIZAREA MINȚII

În era distragerilor, este esențial să recuperăm atenția, din ce în ce mai fragilă din cauza perturbărilor digitale: „Viața mea poate fi redusă la câteva ore reale, restul este virtual”, recunoaște el. „Tinerii petrec prea mult timp pe telefoane, iar atenția lor este distrată, consumând mai mult. Este important să redirecționăm atenția către altceva decât telefonul mobil”.

RELAȚII: ALEGEȚI-LE CU GRIJĂ

Referitor la relații, Lopez recomandă să ne înconjurăm de persoane pozitive: „Uneori, suntem înconjurați de oameni care nu aduc o contribuție pozitivă vieții noastre, dar este mai bine să îi lăsăm să plece, chiar dacă acest lucru implică sentimente”.

Citește și: Bekir Şirin, CEO Fit Brokoli: „Cererea pentru îndrumare nutrițională este universală, iar obiceiurile sănătoase se formează în cel puțin un an”

ORDINEA: CHEIA ECHILIBRĂRII

În final, medicul subliniază importanța organizării și a bunei gestionări mentale: „Dacă ești o persoană organizată, te vei simți bine cu tine însuți”. López crede că a menține ordinea este o abilitate care trebuie cultivată: „Este ceva care necesită antrenament, începând cu garderoba. Treptat, obiceiurile bune vă vor ajuta să vă organizați mai bine mintea”.

Citește și: Șase obiceiuri sănătoase pe care să le adopți ca să ajungi să trăiești peste 100 de ani. Ce arată rezultatele celui mai recent studiu

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Mineralul care menține sănătatea creierului. Se include ușor în dieta oamenilor și te ajută să scapi de durerea de cap
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Ai sau nu voie să te bagi în faţa maşinilor oprite la semafor? Legea spune clar, puţini şoferi ...
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Ouă ochiuri. Tehnica simplă prin care gălbenușul rămâne întreg
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Parlamentarii propun evaluarea cunoștințelor teoretice ale funcționarilor publici
MediaFlux
Vaticanul a dat vestea despre Papa Francisc. ÎNGRIJORARE în întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania