Pentru romani, sanatatea devine o prioritate doar atunci cand este amenintata si de aceea, urmand acelasi principiu, acestia apeleaza mai mult la tratament, decat la preventie, ba mai mult, apeleaza de cele mai multe ori la tratamente administrate dupa bunul plac, care de cele mai multe ori le agraveaza starea.
Automedicatia este o problema de sanatate publica, si este o problema grava, cu atat mai mult cu cat importanta unui consult medical si riscurile automedicatiei nu sunt constientizate de mare parte dintre romani. Lucrurile merg chiar un pas mai departe atunci cand parintii aleg sa le dea copiilor medicamente fara a merge la un consult medical, nestiind la ce riscuri ii supun pe cei mici.
Un studiu efectuat in luna martie a anului 2012 indică faptul că mai mult de jumatate dintre parintii intervievati au administrat medicamente copiilor fara a merge in prealabil la un consult medical si fara a constientiza pe deplin riscurile la care ii supun pe cei mici.
Românii aleg să se trateze singuri pentru răceală (41%), dureri de cap (31%), dureri de dinţi (12%), gripă (9%), dureri în gât (6%).
Potrivit ARPIM, cel mai des românii iau, fără prescripţia medicului, vitamine şi suplimente alimentare (61%), pastile pentru tuse (51%), pentru febră (49%), pentru calmarea durerilor (43%), antibiotice (35%).