99% dintre olimpici au promovat bacalaureatul în 2011, faţă de 35% în 2012

Sesiunea specială a bacalaureatului, care a declanşat controverse după ce reprezentanţii COSR s-au declarat surprinşi de numărul mare al celor aproape 900 de candidaţi, a avut, anul trecut, aproximativ 600 de candidaţi şi o promovabilitate de 99%, faţă de 35% anul acesta.
Romania TV
02 iun. 2012, 13:37
99% dintre olimpici au promovat bacalaureatul în 2011, faţă de 35% în 2012

În 2011, la bacalaureatul dedicat elevilor din loturile pentru olimpiade şi concursuri internaţionale sportive sau pe discipline, desfăşurat în Râmnicu Vâlcea, au participat 596 de candidaţi, potrivit datelor Inspectoratului Şcolar al Judeţului Vâlcea. Examenul, potrivit Ministerului Educaţiei, a fost un succes total pentru participanţi. „Promovabilitatea a fost de 99%”, a declarat Stelian Fedorca, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Anul acesta, când la examen s-au înscris 880 de candidaţi, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Octavian Morariu, s-a declarat surprins de numărul mare al acestora, subliniind că la Centrele Naţionale Olimpice pentru Pregătirea juniorilor activează doar 108 sportivi cu vârsta de bacalaureat.

Mai mult, COSR a solicitat Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret (ANST) şi Ministerului Educaţiei demararea unei investigaţii privind numărul candidaţilor, demersul venind după ce a fost făcută publică promovabilitatea înainte de contestaţii, 34,2%, de trei ori mai mică decât cea din 2011.

„COSR a solicitat ANST şi MECTS să demareze o investigaţie serioasă vizavi de modul în care au fost realizate înscrierile sportivilor de performanţă pentru sesiunea specială de bacalaureat din acest an, neplăcut impresionat de promovabilitatea extrem de scăzută şi surprins de numărul mare de candidaţi”, s-a arătat într-un comunicat de vineri al COSR.

În replică, Ministerul Educaţiei a precizat că la sesiunea specială a bacalaureatului din 2012 au participat peste 800 de competitori la concursuri sportive. Mai precis, au subliniat reprezentanţii ministerului, doar 47 dintre candidaţii de anul acesta sunt competitori la concursuri pe discipline de învăţământ, restul fiind la cele sportive.

Altfel spus, grosul participanţilor a fost format de candidaţi competitori la paraşutism, atletism, baschet, biliard-pool, box, canotaj, călărie-obstacole, ciclism- triatlon, bob-sanie, fotbal, fotbal-tenis, gimnastică aerobică, gimnastică ritmică, haltere, handbal, hochei pe gheaţă, hochei pe iarbă, judo, kaiac-canoe, karate, kempo, wushu, karate tradiţional, karate WKC, lupte, ju-jitsu, motociclism, nataţie, pentatlon modern, orientare sportivă, polo, patinaj, rugby, radioamatorsism, schi-biatlon, scrimă, tenis, tenis de masă, tir sportiv, volei şi karting, conform precizărilor făcute de minister, înainte de examen, pe baza listelor de înscrieri.

„Candidaţii care sunt competitori la concursuri sportive au fost înscrişi pe baza listelor oficiale trimise de 64 de federaţii sportive şi semnate de preşedinţii şi secretarii acestor foruri”, spune Stelian Fedorca.

Contestarea numărului mare de candidaţi determină însă Ministerul Educaţiei să demareze o verificare internă legată de modul de înscriere. „Datele primite de la federaţii nu le putem verifica. Acestea sunt semnate, asumate şi trimise la noi de către federaţii. Vom verifica, în schimb, modul de înscriere, mai precis cum au fost procesate datele din liste, pentru nu a se fi strecurat eventuale erori”, a mai spus secretarul de stat în Ministerul Educaţiei.

Tot la sesiunea specială de anul acesta, din examen au fost eliminaţi 25 de candidaţi, care au fost prinşi având asupra lor fiţuici sau telefoane mobile, potrivit reprezentanţilor ministerului.

„Tentativa de fraudă a fost descoperită atât cu ajutorul camerelor de supraveghere din sălile de examen, cât şi cu cel al profesorilor supraveghetori care şi-au făcut datoria”, a informat Ministerul Educaţiei.

În 2011, la sesiunea specială pentru participanţii la olimpiade şi competiţii internaţionale, în sălile de examen nu au fost instalate camere de supraveghere.

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Clădirea impresionantă, ridicată pe locul unei foste mănăstiri. Milioane de români au trecut pe lângă ea fără să știe
Capital.ro
Călin Georgescu e demolat. Verdictul la care nu se gândea niciodată: Praf ne-am făcut
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Greșelile care îți distrug cartofii prăjiți. Cum, câți și când trebuie să pui în tigaie
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Digi RCS-RDS, anunțul începutului de februarie. Oferă acest smartphone de ultimă generație tuturor abonaților din România
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Breaking news despre banii românilor!
substantial.ro
Acuzații de nepotism și replici dure între Ana Maria Gavrilă și Florin Roman în Camera Deputaților
MediaFlux
SUSPENDAREA lui IOHANNIS, votată în Parlament! Informația momentului
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol