Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Minodor Dobre, lider al filialei judeţene a PNL, a declarat, vineri, că iniţiativa de modificare a legii pentru alegerea administraţiei publice locale, propusă de parlamentarii PNL, este „total neinspirată”.
„Cred că alegerea preşedinţilor consiliilor judeţene de către consilieri ar delegitima funcţia şi implicit instituţia. Când o persoană e aleasă într-o funcţie prin votul direct al cetăţenilor, este mai legitimă decât dacă e aleasă prin vot indirect, de către consilieri. În urma alegerii prin vot direct, persoana respectivă obţine o legitimitate destul puternică”, a spus Dobre, aflat la primul mandat la conducerea CJ Mureş.
Acesta a adăugat că iniţiativa a fost propusă de parlamentarii PNL fără consultarea preşedinţilor de consilii judeţene şi a Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România.
Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel (PDL), consideră că şefii consiliilor judeţene trebuie aleşi de oameni, chiar şi în două tururi de scrutin, şi spune că liberalii au propus revenirea la sistemul alegerii indirecte a acestora pentru că „nu au lideri puternici” care să câştige.
„Cel mai corect ar fi ca preşedinţii consiliilor judeţene să fie aleşi direct de populaţie, chiar şi în două tururi de scrutin. Se impune acest lucru având în vedere responsabilităţile pe care le au”, a spus Dumitrel, aflat la cel de-al treilea mandat la şefia CJ Alba.
Întrebat de ce crede că parlamentarii PNL au propus modificarea legii administraţiei publice locale astfel ca primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin, precum şi modificarea modului de alegere a preşedinţilor de consilii judeţene, Dumitrel a răspuns: „Probabil nu au lideri puternici care să poată câştiga alegerile la nivelul judeţelor. Probabil sunt mult mai dibaci în a-şi aranja înţelegeri prin negocieri politice”.
Preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin (PSD), spune că nu e corect ca preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi de consilieri şi că nu este bine să fie făcute jocuri în consiliile judeţene. „Nu cred că e corect ca preşedintele de Consiliu Judeţean să fie ales de consilierii judeţeni. S-a stabilizat deja posibilitatea ca preşedintele să fie ales uninominal, sigur, susţinut de un partid sau alianţă. Nu cred că e bine să facem jocuri în consiliile judeţene. Alegerea pe lista uninominală îi conferă preşedintelui de consiliu judeţean un statut de a-i reprezenta pe toţi locuitorii judeţului”, a declarat Titu Bojin, care este şi lider al PSD Timiş.
În ceea ce priveşte propunerea de revenire la două tururi de scrutin pentru alegerea primarului, în cazul în care nu se întruneşte 50 la sută plus unu din voturi pentru unul dintre candidaţi, Bojin spune că acest lucru ar însemna costuri suplimentare. „La primar nu ştiu dacă sunt necesare două tururi, trebuie gândit material în primul rând şi apoi electoral. Probabil că trebuie gândită şi găsită o soluţie şi pentru prezenţa la vot”, a declarat Bojin.
La rândul său, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, lider al filialei judeţene a Timiş, consideră că iniţiativa colegilor săi de partid privind modificarea Legii alegerilor este una corectă şi că alegerea primarului după două tururi de scrutin este mai relevantă. „Eu cred că iniţiativa parlamentarilor liberali este una corectă. Chiar dacă alegerea primarului din două tururi de scrutin comportă cheltuieli mai mari, cred că este mai relevant un rezultat obţinut în două tururi de scrutin”, a declarat Robu.
Întrebat dacă preşedintele de consiliu judeţean ar trebui să fie ales sau nu uninominal, Nicolae Robu a spus că i se pare normal ca acesta să fie ales direct, de către consilieri. „La Consiliul Judeţean, din moment ce preşedintele nu este al judeţului, ci al Consiliului Judeţean, cred că e normal să fie ales de către consiliu”, a spus Robu.
Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan (PSD), spune că parlamentarii liberali ar trebui să se ocupe de problemele reale ale oamenilor, referindu-se la iniţiativa PNL de modificare a legii administraţiei locale, adăugând: „oamenii când nu au de lucru, îşi caută”.
Moldovan le-a sugerat parlamentarilor PNL să fie preocupaţi de „problemele reale ale cetăţenilor”. „La noi în Ardeal este o vorbă: oamenii când nu au de lucru, îşi caută”, a spus Moldovan.
Acesta a adăugat că există o decizie luată anul trecut la nivelul USL, de a sprijini alegerea primarilor şi a preşedinţilor consiliilor judeţene într-un singur tur. „Regret că parlamentarii PNL nu sunt interesaţi de problemele reale ale cetăţenilor. Ceea ce avem acum este mai mult decât corect”, a spus Emil Radu Moldovan.
La rândul său, primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu (PSD), nu crede că trebuie revenit la vechiul sistem, ci ar trebui găsit „unul mai bun”. „Părerea mea este că trebuie să gândim un sistem de vot prin care primarul care câştigă să aibă de partea lui şi o majoritate absolută, ca să nu mai poată spune că nu şi-a putut îndeplini promisiunile fiindcă nu i-a permis majoritatea din Consiliul Local. Şi vechiul sistem de vot, şi cel actual au avantaje şi dezavantaje. Avantajul celui vechi era acela că primarul era ales cu un număr mai mare de voturi, dar dezavantajul că se făceau multe jocuri politice în turul doi. Nu cred că trebuie să revenim la vechiul sistem, care are imperfecţiunile lui, ci să găsim unul mai bun”, a declarat Ovidiu Creţu.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Cătălin Nechifor, lider al organizaţiei judeţene a PSD, afirmă că iniţiativa parlamentarilor PNL privind alegerile locale este „un pic cam grăbită” şi că aceştia uită lucrurile importante, cum ar fi buna guvernare sau revizuirea Constituţiei.
„Înţeleg că propunerea se referă la anul 2016. Cred că se grăbesc un pic şi uită lucrurile importante pe care trebuie să le facem împreună, cum sunt buna guvernare centrală şi locală sau revizuirea Constituţiei”, a spus liderul PSD Suceava, care se află la primul mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean.
Primarul Sucevei, Ion Lungu (PDL), a declarat că el este pentru ca demnitarii să fie aleşi prin două tururi de scrutin, pentru a avea o cât mai mare reprezentativitate. „Din totdeauna m-am pronunţat pentru alegeri în două tururi de scrutin pentru ca cei aleşi să fie legitimaţi cu peste 50 la sută din voturi. Am spus-o şi atunci când s-a modificat legea pentru alegerile din 2012”, a spus Lungu, aflat la al treilea mandat de primar.
El a apreciat că în două tururi de scrutin ar trebui aleşi şi preşedinţii de Consilii judeţene, dar şi parlamentarii în cadrul alegerilor uninominale.
Preşedintele PSD Prahova, Mircea Cosma, care este şi şef al CJ Prahova, spune că propunerea PNL privind alegerea primarilor şi preşedinţilor de Consilii Judeţene în două tururi face parte din categoria „ţara arde şi baba se scarpină”.
„Ca şef al departamentului Partidului Social Democrat pentru dezvoltare economică şi Republica Moldova pe mine mă preocupă în această perioadă relansarea reindustrializării României, prilej cu care voi invita o parte din Guvernul României să vină în Prahova săptămâna viitoare pentru conceptul de parcuri industriale ca motor al reindustrializării României. Nu mă preocupă, deocamdată, problemele electorale din 2016. Restul face parte din categoria ţara arde, baba se scarpină” a afirmat preşedintele PSD Prahova.
Parlamentarii PNL – 63 de senatori şi deputaţi – propun, într-o iniţiativă de modificare a legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, revenirea la sistemul de vot în două tururi pentru primari şi la alegerea şefului Consiliului Judeţean în mod indirect, de către consilieri.
Un număr de 63 de senatori şi deputaţi PNL au depus în 18 septembrie un proiect de modificare a legii administraţiei publice locale, fiind operate o serie de modificări în ceea ce priveşte alegerea primarilor şi a şefilor consiliilor judeţene.
Astfel, iniţiatorii propun revenirea la sistemul alegerii primarilor în două tururi de scrutin, dacă niciunul dintre candidaţi nu obţine 50% plus unu din voturi, dar şi la sistemul alegerii preşedinţilor consiliilor judeţene prin vot indirect de către consilierii judeţeni.
De asemenea, se introduce prevederea protrivit căreia „alegerile pentru consilieri şi pentru primari sunt valabile, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la vot”.