„Noi cerem un raport transparent al şefului diplomaţiei cu privire la planul pe care îl are în vedere pentru deblocarea pe canale diplomatice a poziţiilor ostile, de rezervă, pe care unele state le au faţă de România în dosarul Schengen”, a spus Predoiu.
El a arătat că lipsa de activitate a Guvernului în ceea ce priveşte dosarul Schengen nu poate fi scuzată.
„Câte misiuni diplomatice, câte vizite, câte discuţii a întreprins domnul Corlăţean pentru a debloca acest proiect? Cât vizite bilaterale, câte discuţii a purtat ministrul Justiţiei, ministrul de Interne? Ce a făcut Comisia parlamentară de lobby Schengen? Câte întrevederi, cu cine, cine s-a deplasat, cu ce efecte, cât ne-a costat? Rezultul îl cunoaştem: un stat important s-a pronunţat deja împotriva intrării României”, a arătat Predoiu.
El a adus în discuţie şi faptul că preşedintele PNL Crin Antonescu a făcut declaraţii iresponsabile cu privire la ANI şi la modificarea legislaţiei care organizează această instituţie.
„Aceste declaraţii pun sub semnul întrebării voinţa politică a autorităţilor de la Bucureşti, a USL de a duce până la capăt MCV. Deşi nu există legătură între MCV pşi Schengen, influenţe există şi suspiciunea că USL nu doreşte să respecte valorile democratice ale UE va persista atât timp cât o atitudine ostilă la adresa instituţiilor statului va fi menţinută”, a spus Predoiu.
El a precizat că PDL cere încetarea acestor atacuri împotriva ANI şi să nu fie pusă în discuţie legislaţia care organizează ANI.