Prefectura Galaţi, despre cutremurele din judeţ: Suntem în stare de alertă, problema e tratată serios

Reprezentanţii Prefecturii Galaţi spun că aşteaptă în două săptămâni rezultatele specialiştilor de la Institutul pentru Fizica Pământului care au instalat aparatură în zona localităţilor Slobozia Conachi - Izvoarele, unde în septembrie s-au înregistrat nouă cutremure şi că sunt "în alertă".
Iulian Tudor
30 sept. 2013, 13:06
Prefectura Galaţi, despre cutremurele din judeţ: Suntem în stare de alertă, problema e tratată serios

Iniţial, prefectul judeţului Galaţi, Emanoil Cătălin Bocăneanu, a dispus ca o echipă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă să meargă în zona unde au avut loc cutremurele, după care a fost solicitată intervenţia specialiştilor de la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, pentru a fi descoperită cauza seismelor.

„Prefectul judeţului Galaţi a dispus deplasarea în zonă a unei echipe a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă imediat după semnalarea acestor aspecte de către primarul comunei Slobozia Conachi, Ion Neculau. Întrucât pe parcursul verificării nu s-au manifestat fenomenele sesizate, prefectul a solicitat trimiterea în regim de urgenţă la Galaţi a unor specialişti care să facă determinările specifice, în vederea stabilirii cauzelor care au generat aceste manifestări, astfel încât să poată fi luate măsuri pentru siguranţa cetăţenilor”, a declarat, luni, pentru Mediafax, Petrica Paţilea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi.

Sâmbătă, trei specialişti de la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului au ajuns în zona afectată şi au instalat aparatură care va transmite datele colectate la centrul de la Turnu Măgurele, concluziile fiind aşteptate în 14 zile.

„Suntem în stare de alertă, iar această problemă este tratată cât se poate de serios. Până nu vom avea rezultatele pe care ni le vor furniza specialiştii de la Institutul Naţional pentru Fizica Pâmântului nu putem vorbi despre măsuri. Este însă o chestiune tratată la modul cel mai serios”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi, precizând că în prezent nu se poate vorbi despre măsura evacuării oamenilor din acele zone.

Contactat, luni, de Mediafax, primarul comunei Slobozia Conachi, Ion Neculau, a spus că nu este convins de faptul că în acest caz este vorba despre cutremure, numindu-le „mişcări ale terenului”.

El a mai spus că încă de la apariţia fenomenelor a anunţat Institutul Naţional pentru Fizica Pâmântului, cerând să fie făcute măsurători.

Potrivit primarului, în anii trecuţi în zonă au avut loc alunecări de teren, fenomenul fiind oprit în 1997, în urma unor lucrări.

„Nu putem şti dacă sunt cutremure sau altceva şi aşteptăm concluziile specialiştilor. Cele trei staţii instalate acum la Izvoarele înregistrează deja date şi avem speranţa că în aproximativ două săptămâni vom avea o explicaţie. În zona satului Izvoarele, pe versantul estic s-au petrecut în trecut şi alunecări de teren, în anii 1995 şi 1997. După evenimentele din 1997 s-au făcut lucrări specifice şi astfel s-a evitat formarea acelor pungi de apă subterane care duceau la producerea alunecărilor de teren. De atunci nu au mai fost probleme. În ceea ce priveşte fenomenele din ultimele zile, nu putem vorbi despre pagube. Sunt 7 – 8 – 10 case unde au apărut fisuri în pereţi, dar noi avem în comună 200 de case care stau să cadă după inundaţiile de luna acesta. Acolo sunt într-adevăr pagube. Sperăm ca aceste fenomene să se oprească şi să nu genereze alte probleme”, a mai spus primarul comunei Slobozia Conachi

La rândul lor, locuitorii din zonă spun că este vorba despre „fenomene însoţite de zgomote” care au loc chiar şi de câteva ori pe zi, când „pământul se ridică şi se aşează la loc”.

Satul Izvoarele, unde s-au înregistrat cutremurele, se află la 30 de kilometri distanţă de Galaţi, iar în zonă se află şi o exploatare petrolieră situată la aproximativ 10 kilometri de sat, în comuna Schela. Speciliaşii nu exclud o posibilă legătură a acestor fenomene cu exploatarea de petrol de la Schela, dar susţin că poate fi vorba şi despre alunecări de teren activate de inundaţiile din ultima perioadă.

Izvoarele, sat component al comunei Slobozia Conachi, este una dintre localităţile afectate de inundaţii în urmă cu câteva săptămâni, zeci de locuinţe fiind inundate.

Un cutremur cu magnitudinea de 3,6 pe scara Richter s-a înregistrat luni, la ora 08.01, în zona Galaţi, unde în septembrie au fost înregistrate alte opt seisme, informează Institutul Naţional pentru Fizica Pământului.

Cutremurul a avut intensitatea II în zona epicentrală şi s-a produs la o adâncime de cinci kilometri, a precizat Institutul Naţional pentru Fizica Pământului.

Oraşele apropiate de epicentrul seismului sunt Galaţi (20 de kilometri), Brăila (28 de kilometri), Măcin (38 de kilometri),Tecuci (51 de kilometri) şi Focşani (53 de kilometri).

Un alt cutremur, cu magnitudinea de 3,9 pe scara Richter, s-a produs duminică, la ora 21.10, la o adâncime de 10 kilometri. Epicentrul seismului a fost la 17 kilometri de municipiul Galaţi, la 27 de kilometri de Brăila, la 36 de kilometri de Măcin, la 53 de kilometri de Tecuci şi la 57 de kilometri de Focşani.

În luna septembrie au avut loc alte şapte cutremure în zona Galaţi, unul dintre acestea, de 3,2 pe scara Richter, fiind înregistrat în 27 septembrie.

Toate cele nouă cutremure s-au produs în aceeaşi zonă epicentrală.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că situaţia seismelor produse în ultima perioadă în judeţul Galaţi este monitorizată de către autorităţi şi nu există motive de panică.

„Nu trebuie nimeni să intre în panică, suntem în monitorizarea fenomenelor şi tot ceea ce ţine de instituţiile statului şi de partea tehnică facem”, a spus Ponta, care a cerut administraţiei locale din Galaţi să transmită populaţiei un mesaj de calm, susţinând că „tentaţia spre extraordinar apare şi în rândul nostru, şi în rândul presei”.

Citeşte şi Membrii comandamentului pentru situaţii de urgenţă s-au reunit la Guvern VIDEO

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Destinația exotică cu plaje de vis și temperaturi perfecte în aprilie. Este locul perfect pentru relaxare și aici pare că timpul stă pe loc
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Stațiunea balneoclimaterică din România care e mereu plină de turiști români și străini. Aici ai tot ce îți trebuie, apa termală este nemaipomenită. “Ne-a uimit cu calitatea foarte înaltă a serviciilor”
Capital.ro
S-a dat ordin în România. Devine interzis pentru românii care stau la bloc. Trebuie să anunțe cu cel puțin 30 de zile înainte
Playtech.ro
Cine își serbează onomastica de Florii. Lista completă a numelor și semnificația lor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Sfaturile unui fost ofițer KGB pentru Europa: „Nu trebuie să mai fie pasivă. Are toate atuurile pentru a zdrobi Rusia ca pe un gândac”| INTERVIU
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Horoscop sâmbătă, 12 aprilie 2025: Taurii se gândesc la viitor
Spynews
Armin Nicoară a fost alături de soția lui, Claudia Puican, în timpul nașterii. Cum s-a simțit când și-a văzut băiatul: „Sunt fericit”
Evz.ro
O nouă recalculare de pensii. Cine ar putea primi bani mai mulți
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă pentru proprietarii care au pe gard Parcarea interzisă sau Loc rezervat. Se pot da până la 2 ani de închisoare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Mireasa a ajuns pe patul de spital după ce viitorul soț a fugit cu mama ei chiar înainte de nuntă. Banii și bijuteriile au dispărut
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
A treia recalculare a pensiilor. Majorări de 1.000 de lei, până de Paște, anunțate de șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii