Chiar dacă suma reprezintă doar o mică parte din economia americană, de 15.700 de miliarde de dolari, impactul zilnic al blocajului bugetar va deveni treptat mai puternic. Prelungirea acestei situaţii afectează încrederea şi cheltuielile companiilor şi populaţiei, scrie Bloomberg.
Astfel, IHS estimează că întreruperea parţială a activităţii statului pentru o săptămână va reduce creşterea anualizată a PIB de la 2,2% la 2% în trimestrul al patrulea. Un blocaj de 21 de zile, precum cel din 1995-1996, ar putea avea un impact în avansul PIB de 0,9-1,4 puncte procentuale, afirmă Guy LeBas, analist la Janney Montgomery Scott, din Philadelphia.
„Cheltuielile guvernamentale acoperă toate aspectele economiei, iar perturbarea acestora, mai mult decât pierderea directă a veniturilor, ameninţă încrederea investitorilor şi companiilor în moduri care pot afecta serios creşterea economică”, a declarat LeBas.
Guvernul federal al SUA a pus în aplicare, de la miezul nopţii (07:00 ora României), prima oprire parţială a activităţii din ultimii 17 ani, după ce Partidul Republican, care controlează Camera Reprezentanţilor, nu s-a putut pune de acord cu Partidul Democrat, majoritar în Senat, asupra unei legi care să asigure statului fonduri de urgenţă, pentru o perioadă scurtă de timp. Republicanii cer în schimbul asigurării finanţării modificarea unei legi în domeniul sănătăţii adoptate în 2010.
Îngrijorarea că o oprire parţială a activităţii statului va influenţa negativ economia a cauzat declinul cotaţiilor pe bursa din SUA, în timp ce randamentul titlurilor de Trezorerie pe zece ani s-a situat la minimul a şapte săptămâni.
Indicele S&P 500 a închis în declin cu 0,6%, cele mai mari scăderi fiind înregistrate de companiile din domeniile bunuri de consum, financiar, pretrol şi gaze.
O blocare parţială a activităţii ar încetini iniţial creşterea economică, întrucât producţia pierdută în urma trimiterii angajaţilor în concedii este scăzută din PIB. Economiştii estimează că între 800.000 şi 1 milion din cei peste 2 milioane de angajaţi ai statului vor intra forţat în concediu.
Dacă oprirea activităţii se prelungeşte, va începe să afecteze mult mai puternic încrederea consumatorilor şi companiilor, consideră economiştii. În SUA, consumul reprezintă 70% din economie.
Bank of America Merrill estimează că un blocaj bugetar de două săptămâni ar limita cu 0,5 puncte procentuale creşterea economică, în timp ce o prelungire pe întreaga perioadă a lunii octombrie ar avea un impact negativ de 2 puncte procentuale în avansul PIB.
Congresul şi Casa Albă se vor confrunta şi în privinţa creşterii plafonului de îndatorare a ţării. Trezoreria americană a anunţat că nu va mai putea împrumuta bani după 17 octombrie, dacă limita nu este extinsă. Secretarul Trezoreriei, Jacob J. Lew, a declarat că eşecul unei creşteri a plafonului de îndatorare ar risca intrarea SUA în incapacitate de plată, cu efect „catastrofic”.