Ministerul de Interne: Descentralizarea IGPR ar afecta cetăţeanul şi nu poate fi susţinută

Ministerul de Interne susţine că o descentralizare a unor componente ale Poliţiei care ar avea efecte asupra siguranţei cetăţeanului nu poate fi susţinută, precizând că la MAI, care ar trebui să fie co-iniţiator al unei astfel de iniţiative legislative, nu a fost transmis niciun proiect de OUG.
Romania TV
01 oct. 2013, 12:58
Ministerul de Interne: Descentralizarea IGPR ar afecta cetăţeanul şi nu poate fi susţinută

În ce priveşte posibila trecere a poliţiştilor rutieri şi poliţiştilor de ordine publică în subordinea primăriilor, Ministerul Afacerilor Interne susţine că „orice iniţiativă de acest tip trebuie să aibă în vedere toate efectele care ar putea fi generate, inclusiv asupra siguranţei cetăţeanului”.

„Ministerul Afacerilor Interne (MAI) apreciază că ideea descentralizării se poate materializa numai în urma unor consultări cu toate ministerele, instituţiile publice, organismele abilitate şi partenerii sociali, respectiv organizaţiile profesionale sau sindicale”, arată marţi Ministerul Afacerilor Interne, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că proiectul de ordonanţă de urgenţă privind descentralizarea unor instituţii nu a fost transmis Ministerului Afacerilor Interne, „cu atât mai mult cu cât, în situaţia unei asemenea iniţiative legislative, MAI ar trebui să fie co-iniţiator”.

Conducerea MAI consideră că orice iniţiativă de acest tip trebuie să aibă în vedere toate efectele care ar putea fi generate, inclusiv asupra siguranţei cetățeanului.

„În aceste condiţii, MAI nu poate susţine o astfel de viziune asupra descentralizării, neasumată de altfel nici de către Guvernul României”, se mai arată în comunicatul citat.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, marţi, că a trimis proiectul de lege privind descentralizarea către primari pentru a vedea propunerile incluse, el arătând că ulterior va avea o întrevedere cu edilii pentru a da o formă finală actului normativ şi că susţine fără rezerve prevederile acestuia.

„Nu a fost o circulară pe care am trimis-o eu în teritoriu. Sunt câteva luni de când împreună cu reprezentanţii autorităţilor locale, primari de comune, oraşe municipii şi preşedinţi de CJ lucrăm împreună la un pachet de legi, printre care şi Legea descentralizării”, a spus Dragnea.

El a precizat că a colectat la Ministeul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice toate solicitările primarilor şi le-a dat forma unui proiect de lege, pentru că erau solicitări legate de principii.

„Le-am pus (propunerile, n.r.) într-o formă de proiect de lege şi le-am transmis-o lor, deci nu am dat drumul în eter sau nu am trimis-o aşa prin ţară cu curierul. Le-am dat-o lor (primarilor, n.r.), punctual, la cele patru asociaţii, să se uite pe forma finală, să se uite şi la ce au propus ceilalţi, urmând ca după ce se uită la ea să mai facă eventual şi alte adăugiri şi să avem o întâlnire în care să dăm o formă finală, după care să începem să discutăm politic în USL şi, când finalizăm acest proces, să i-o prezint primului-ministru”, a spus Dragnea.

„Ce m-a surprins pe mine foarte tare – de ce primarii au înţeles că trebuie să se consulte şi cu specialiştii de la «Gândul»? Asta nu am înţeles. Ştiu că-s foarte buni specialişti în administraţie şi în descentralizare acolo. Nu am înţeles de ce au dat-o. Dacă, într-adevăr, îşi doresc descentralizare, pe care eu mi-o doresc foarte tare şi premierul o doreşte foarte tare, trebuia să iasă public cu acest proiect după ce îl finalizăm. Suntem în plin proces de elaborare a acestui proiect de act normativ”, a mai spus Dragnea.

El a arătat, însă, că este de acord cu prevederile din proiectul de lege apărut în „Gândul”.

„În principiu, sunt de acord. E o dezbatere, mie îmi convine, tot ce este scris acolo eu susţin fără niciun fel de rezervă, pentru că sunt lucruri în care cred de ani de zile şi sunt lucruri născute din imperfecţiunile legislaţiei care ne-au afectat sau afectează în continuare funcţionarea administraţiei locale”, a mai spus el.

Un proiect al descentralizării pregătit de vicepremierul Liviu Dragnea care ar urma să fie adoptat prin OUG şi care a fost obţinut de „Gândul” modifică nu mai puţin de 21 de acte normative, precizând atribuţiile care vor fi cedate de ministere şi alte instituţii către consiliile judeţene şi primării.

Conform „Gândul”, de la ministerul lui Liviu Dragnea a plecat în teritoriu pe 24 septembrie o circulară privind propunerea legislativă intitulată „Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de ministere şi celelalte organe de specialiate ale administraţiei publice centrale”. Dacă proiectul regionalizării nu a avansat, şefii din teritoriu au discutat insistent cu vicepremierul Dragnea în ultimele luni despre realizarea descentralizării. Termenul limită până la care cei din teritoriu trebuie să vină cu amendamente este 1 octombrie 2013, ora 12.00.

Intenţia că procesul descentralizării se doreşte a fi realizat imediat, începând cu 1 ianuarie 2014, se regăseşte chiar în preambulul proiectului de OUG, unde se vorbeşte despre necesitatea demarării procesului de elaborare a legii bugetului de stat pentru anul 2014 şi, subsecvent, a bugetelor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale, cu respectarea calendarului bugetar prevăzut de Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare şi de Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Leguma care îngrașă mai mult decât ciocolata. Mulți români o consumă în special în perioada postului, dar nici nu știu câte calorii are
Capital.ro
Se schimbă buletinele. UE a dat ordin, se va aplica și în România. Cu ce se înlocuiește cardul de identitate
Playtech.ro
Rețeta originală de salată de boeuf. Se pune sau nu mazăre?
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Elon Musk îl atacă pe cancelarul german: Trebuia să „demisioneze imediat” după atacul de la târgul de Crăciun. „Nebun incompetent”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Adevărul despre banii românilor. Mesaj clar de la Banca Națională
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Pensiile și salariile cresc din 2025! Parlamentul a anunțat cu ce procent vor fi majorate acestea, după ce a stabilit bugetul pentru anul viitor
Cancan.ro
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Trupa Proconsul este în doliu. A murit marele artist: Cu profundă durere, am aflat azi...
StirileBZI
Ce fructe se pun pe masa de Revelion 2024: Strugurii nu sunt de ajuns pentru a avea noroc!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
VIDEO Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania
substantial.ro
Papa Francisc condamna atacul aerian israelian în urma morții unor copii din Gaza
MediaFlux
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine erau dacii și cum marcau începutul unui nou ciclu de viață? De unde a apărut ”dacopatia” ?