Tehnică neobişnuită de supravieţuire: Microbii dintr-un lac din Antarctica fac schimb de ADN

Microbii care trăiesc în cel mai sărat lac din Antarctica fac schimb între ei de material genetic, ca o modalitate de adaptare şi de supravieţuire în asprul mediu polar, conform unui nou studiu.
Cristina Dinu
01 oct. 2013, 14:23
Tehnică neobişnuită de supravieţuire: Microbii dintr-un lac din Antarctica fac schimb de ADN

Aceste organisme unicelulare, denumite haloarchaea pentru că proliferează în mediul sărat, sunt diferite din punct de vedere biologic de bacterii, alge şi alte microorganisme prin faptul că rezistă în condiţii extreme de mediu, potrivit Agerpres.

Mediul lor de viaţă antarctic este un lac adânc din Vestfold Hills, un lac izolat de ocean în urmă cu peste 3.000 de ani. Denumit Deep Lake (Lacul Adânc), acest bazin se află la 50 de metri sub nivelul mării. Deep Lake este atât de sărat încât se crede că nu a îngheţat niciodată.

În acest biotop nu trăiesc decât microorganismele extremofile haloarchaea. Timp de mai mulţi ani oamenii de ştiinţă au analizat aceşti microbi pentru a observa ce-i face să prolifereze în acest mediu ostil. Analiza organismelor extremofile de pe Pământ ar putea oferi indicii şi ar putea să ne ajute să identificăm eventuale forme de viaţă extraterestre.

Cu ocazia studierii acestor organisme microbiene a fost identificată o tehnică neobişnuită de supravieţuire: cele câteva subspecii de haloarchaea din Deep Lake fac schimb de ADN, conform unui studiu publicat în ultimul număr al revistei Proceedings of the National Academy of Sciences.

Deşi fiecare subspecie este specializată şi are propria ei nişă de habitat, aşa cum ar fi hrana pe bază de proteine sau de zaharuri, microbii din diferite subspecii intră în contact şi fac schimb de material ADN. Unele astfel de schimburi cuprind catene întregi de câte 35.000 de litere de cod, conform concluziilor la care a ajuns echipa condusă de microbiologul Rick Cavicchioli, de la Universitatea New South Wales din Australia.

‘Studiile noastre indică faptul că aceste microorganisme (haloarchaea) schimbă între ele o cantitate mult mai mare de material genetic decât s-a observat vreodată în regnul animal. Catene lungi cu ADN virtual identic sunt schimbate între diferite genuri, nu doar subspecii’, conform lui Rick Cavicchioli. ‘În pofida acestui schimb activ de gene, diferitele subspecii se păstrează şi pot co-exista pentru că au evoluat pentru a exploata diferite nişe şi consumă surse diferite de hrană.

O altă consecinţă a frigului din acest habitat este frecvenţa scăzută a reproducerii: haloarchaea din acest lac se reproduce de doar 6 ori pe an.

Organisme extremofile care tolerează bine frigul extrem sunt întâlnite şi în permafrost – solul permanent îngheţat – dar şi în lacuri îngropate sub banchiza antarctică. Mai mult decât atât, există microorganisme capabile să trăiască chiar şi în interiorul straturilor de gheaţă ale banchizei.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cât detergent pudră se pune la o singură spălare, de fapt. Greșeala pe care multe gospodine o fac
Capital.ro
S-a stins cea mai mare actriță a României. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Râmâne veșnic în inimile tuturor
Playtech.ro
Cum pierzi moștenirea în România fără să-ți dai seama, din neatenție. Ce trebuie să faci, acceptarea tacită a succesiunii
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
A murit Julieta Szönyi, actrița care a cucerit România cu roluri memorabile. A jucat și cu Belmondo
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Românii rămân fără căldură de Paște! Anunțul făcut de Termoenergetica București
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Candidatul pe care îl va susține Călin Georgescu: Are cel mai bun profil de președinte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
SUA, gata să renunțe la eforturile de negociere a unui acord de pace Rusia – Ucraina. Trump are și alte priorități, anunță Rubio
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai