Ce a făcut Raed Arafat pentru sistemul sanitar românesc. Vezi cum s-a înfiinţat SMURD

Raed Arafat a fost numit secretar de stat în Ministerul Sănătăţii în decembrie 2009. Este considerat omul care a revoluţionat sistemul medical din România prin înfiinţarea, în 1991, la Târgu Mureş, a Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare - SMURD.
Romania TV
10 ian. 2012, 12:29
Ce a făcut Raed Arafat pentru sistemul sanitar românesc. Vezi cum s-a înfiinţat SMURD

Activitatea SMURD a început în 1990 prin experimentarea unui sistem de urgenţă care funcţiona şi în alte ţări europene şi care avea la bază transferul unui echipaj medical cu dotarea necesară la locul unde era pacientul aflat în stare critică, noul serviciu având atunci o singură maşină în dotare.

Serviciul SMURD a început experimentarea sistemului de urgenţă sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă, în septembrie 1990, iniţial funcţionând în totalitate doar cu personal voluntar, potrivit Mediafax.

Echipajul care se deplasa pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă era condus de un medic pregătit în domeniul anesteziei şi terapiei intensive şi în domeniul medicinei de urgenţă.

Noul serviciu, numit iniţial SMUR – Serviciul Mobil de Urgenţă şi Reanimare, avea în dotare o singură maşină echipată pentru intervenţie rapidă, fără posibilitatea de a transporta pacientul, acest lucru fiind asigurat la vremea respectivă de o autosanitară a Serviciului de Ambulanţă.

SMUR a primit prima ambulanţă de reanimare în anul 1991, sub forma unei donaţii din Germania.

Şoferii de pe ambulanţa SMUR erau studenţi ai Facultăţii de Medicină, medici sau voluntari ai Crucii Roşii din Târgu Mureş.

În octombrie 1991 a început o perioadă experimentală de şase luni, echipajul Serviciului Mobil de Urgenţă şi Reanimare fiind pus sub coordonarea operativă a Grupului de Pompieri Militari Mureş, care, în acea fază, asigura conducătorii auto pentru ambulanţa de reanimare şi spaţii de cazare şi instruire pentru personalul medical al SMUR.

În anul 1992, Serviciul Mobil de Urgenţă şi Reanimare a început să se concentreze pe pregătirea personalului, care era aproape în totalitate voluntar, şi asupra creării unor relaţii internaţionale cu servicii similare din diferite ţări, primele state cu care s-a realizat o colaborare de lungă durată fiind Marea Britanie şi Norvegia.

SMUR a început să se dezvolte prin crearea camerei de reanimare

În anul 1993, SMUR a început să se dezvolte prin crearea camerei de reanimare în cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş, în vederea continuării îngrijirii pacienţilor în stare gravă aduşi de SMUR sau sosiţi cu alte mijloace la spital, până la preluarea acestora de diferite secţii ale spitalului. Noua cameră de reanimare a început să funcţioneze cu medicii, asistenţii şi voluntarii care lucrau în cadrul echipajelor din faza prespitalicească, iar mortalitatea în cadrul Serviciului de Primiri Urgenţă al Spitalului Judeţean Mureş a fost redusă cu aproximativ 50 la sută.

În acelaşi an, Brigada de Pompieri Strathclyde din Scoţia a donat prima autospecială de descarcerare Grupului de Pompieri Mureş, instruind şi personalul din cadrul Grupului în vederea utilizării corecte şi eficiente a acestui echipament. SMUR a devenit astfel Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD).

Tot în anul 1993 au apărut primele modele, preluate după cel din Târgu Mureş, la Oradea şi Sibiu.

Un an mai târziu, cu sprijinul Serviciului de Urgenţă din Edinburgh şi a BBC – Londra, s-a construit primul departament de urgenţă unic după modelul celor din Marea Britanie şi Statele Unite.

„Serviciu de Urgenţă” a fost amplasat în curtea Spitalului Clinic Judeţean Mureş şi a început să funcţioneze în 31 iulie 1994.

În anii 1995 şi 1996 s-a continuat dezvoltarea sistemului, punându-se accent în mod deosebit pe instruirea şi pregătirea medicilor şi a asistenţilor veniţi din diferite regiuni ale ţării, în anul 1998 numărul specialiştilor instruiţi depăşind 300.

În octombrie 1996, preşedintele a promulgat Legea 121 a Corpului Pompierilor Militari, pentru prima dată în România fiind specificat faptul că pompierii militari au ca atribuţii şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi descarcerarea.

Această lege a pus noul sistem în legalitate după o perioadă de aproximtiv cinci ani de experimentare, iar Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare a primit numele de Staţia de Intervenţie pentru Asistenţă Medicală de Urgenţă şi Descarcerare – SIAMUD.

În 1997 a fost creată echipa de intervenţie rapidă care includea 25 de persoane dotate cu pagere ce permiteau chemarea lor la orice oră în cazul unor accidente grave şi tot atunci s-a înfiinţat dispeceratul comun între SMURD şi Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Mureş.

În iunie 1998 a fost organizată o colectă publică pentru achiziţionarea unei noi ambulanţe de reanimare complet dotate, finalizată în luna decembrie cu achiziţionarea celei mai moderne ambulanţe de reanimare din România, cu finanţare asigurată de populaţie, instituţiile şi firmele din Judeţul Mureş.

În anul 1999 s-a introdus în dotarea permanentă a SMURD un elicopter tip Allouette III, iar după doi ani s-a deschis primul dispecerat integrat 112 care deserveşte Pompierii, Poliţia, Ambulanţa şi SMURD.

În cadrul SMURD lucrează trei categorii de angajaţi, respectiv personal medical – angajat al spitalelor pentru echipajele de terapie intensivă mobilă şi salvare aeriană, pompieri – angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Administraţiei şi Internelor şi piloţi – angajaţi ai Unităţii Speciale de Aviaţie din Ministerul Administraţiei şi Internelor.

De asemenea, mai există şi un număr mic de pompieri/paramedici angajaţi ai autorităţilor publice locale.

Unele echipaje SMURD primesc finanţare din partea autorităţilor publice locale, prin plata salariilor angajaţilor. Dotarea SMURD este făcută din bugetul de stat şi, în unele situaţii, din bugetul autorităţilor publice locale, precum şi din donaţii şi sponsorizări în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

În 2006 a fost înfiinţată şi Fundaţia pentru SMURD, de către doctorul Raed Arafat, fondatorul SMURD.

Cine este Raed Arafat

Doctorul Raed Arafat a fost numit subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii în 23 august 2007, printr-o decizie semnată de premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu. În cadrul ministerului, Raed Arafat s-a ocupat de medicina de urgenţă.

Arafat s-a născut pe 16 mai 1964 şi ajuns în România în 1981. A învăţat limba română la Piteşti, iar apoi a urmat cursurile Facultatii de Medicină din Cluj-Napoca. Ulterior, a efectuat perioada de rezidenţiat în anestezie – terapie intensivă la U.M.F. Cluj şi U.M.F. Târgu Mureş.

Timp de opt ani, a lucrat ca voluntar pentru SMURD. A absolvit mai multe cursuri de medicină de urgenţă şi management al dezastrelor, atât în România, cât şi în străinătate.

În 2003, Raed Arafat a primit Ordinul National „Pentru Merit” în gradul de Cavaler acordat de preşedintele României Ion Iliescu, iar la sfârşitul anului 2005 a fost decorat şi de către Traian Băsescu, cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Ofiţer.

DailyBusiness
România, CODAȘA Europei la reciclare. De ce nu reciclează românii
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Cinci zodii își schimbă complet viața în următoarele 3 zile. Noroc triplu în plan financiar pentru Balanțe și Pești
Capital.ro
Românii, obligați să prezinte buletinul. Cine nu îl are, NU ia banii. Statul supraveghează tot
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Prețurile pentru montarea anvelopelor de iarnă EXPLODEAZĂ în service-urile auto
Adevarul
Patru tineri au ars de vii într-o mașină Tesla. Motivul: sistemul de închidere a ușilor
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
Vremea marilor schimbări pentru aceste zodii. Se mută în casă nouă
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Reacția Colegiului Medicilor în cazul adolescentului mort de peritonită la spitalul din Târgu Jiu. Andrei a murit cu zile, deși putea fi salvat
Cancan.ro
Gabriela Lucuțar, detalii de ultimă oră despre înmormântarea lui Silviu Prigoană: 'Mi-a lăsat o listă de dorințe'
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Regula pentru chiriașii și proprietarii de la bloc. Ce ești obligat să faci iarna când nu ești în apartament
StirileBZI
Ce beneficii au angajații pe timpul iernii: Legea se aplică în toată România!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
substantial.ro
Discuții între Joe Biden și Donald Trump la Casa Albă despre Ucraina și Orientul Mijlociu
MediaFlux
AMENZI de 35.000 de lei pentru CEI CARE STAU la BLOC! Regula SIMPLĂ pe care să o RESPECȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pisici drogate în București: când curiozitatea felină întâlnește neglijența umană