Incendiul puternic izbucnit, miercuri dimineaţă, la acoperişul unei hale de depozitare a materialelor reciclabile de pe platforma fostei fabrici Aro din Câmpulung Muscel, a fost lichidat, în cursul serii, după aproape nouă ore, informează Mediafax. În zonă au mai rămas trei autospeciale pentru supravegherea locului.
„Incendiul a fost lichidat după aproape nouă ore, mai sunt fumegaţii, iar pompierii militari rămân în zonă cu trei autospeciale pentru a stinge fumegaţiile şi pentru a preveni reapariţia focului, în condiţiile în care există riscul ca focarele să reizbucnească”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Arges, locotenent Mădălina Epure.
Deşi iniţial s-a lansat informaţia potrivit căreia zona ar fi fost contaminată cu cianuri, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a comunicat că zona nu a fost poluată cu cianuri.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Argeş, incendiul a cuprins acoperişul unei halei de depozitare în suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi, iar la faţa locului au acţionat peste 30 de pompieri, fiind trimisă şi o ambulanţă SMURD.
În incendiu, un tânăr a suferit arsuri la nivelul feţei.
„Am fost solicitaţi prin 112. S-au deplasat două ambulanţe. A fost identificată o singură victimă, un tânăr de 26 de ani care iniţial nu a dorit să meargă la spital şi prezintă arsuri la nivelul feţei. Nu a inhalat gaze, nu prezintă alte arsuri, e stabil. A fost transportat la Spitalul Municipal Câmpulung”, a declarat, la România TV, Luminiţa Paul, manager Ambulanţă Argeş.
Prefectul de Argeş, Cristian Soare, a declarat că pe platformă există 3.700 de tone de deşeuri, inclusiv cianuri.
„Sunt depozitate acolo 3.700 de tone de deşeuri periculoase şi nepericuloase, inclusiv cianuri. Această firmă a fost amendată recent de Garda de Mediu cu 100.000 de lei, iar comisarii de mediu au cerut firmei să remedieze problemele privind depozitarea substanţelor chimice, având termen în acest sens până în 13 octombrie”, a afirmat prefectul.
La rândul său, primarul din Câmpulung Muscel a spus că în depozit există deşeuri toxice.
„Se pare că aceste substanţe (n.r. cianuri) sunt depozitate în altă parte, nu în zona respectivă. Nu avem certitudinea că o persoană a avut arsuri. Aşteptăm confirmarea de la spital. Zona respectivă e sub control. Au venit echipaje suplimentare. Se pare că incendiul a izbucnit de la un depozit de uleiuri. Aşteptăm reprezentanţii Gărzii de Mediu. Orice fum are posibilitatea să fie toxic”, a declarat, la România TV, Călin Andrei, primarul oraşului Câmpulung Muscel.
„Este un depozit de materiale reciclabile şi deşeuri care aparţine unei firme cu acest profil de activitate şi arde acoperişul halei pe o suprafaţă de 400 de metri pătraţi. La faţa locului sunt trei autospeciale şi o ambulanţă SMURD, însă hala are două etaje şi probabil că va fi necesară şi intervenţia cu autoscară, dar şi cu alte maşini”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, Mădălina Epure.
Întrebată ce fel de materiale sunt depozitate acolo, ea a spus că sunt deşeuri textile şi mase plastice, dar şi substanţe chimice.
Un laborator mobil va analiza, miercuri, calitatea aerului din Câmpulung Muscel.
„În zonă de află deja reprezentanţi ai Gărzii Naţionale de Mediu şi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Se va face şi o analiză a aerului, o echipă mobilă este aici”, a spus Cristian Soare.
Săptămâna trecută, 40 de locuitori din zona depozitului de pe platforma fostei fabrici Aro din Câmpulung Muscel au înaintat o petiţie Consiliului Local Câmpulung Muscel în care reclamă că de câteva luni au sesizat mirosuri de substanţe chimice şi suspectează că în depozitul administrat de o firmă din Iaşi sunt deşeuri toxice care le pun sănătatea în pericol, potrivit Mediafax.
Oamenii mai spun în document că „nu este respectată tehnologia prevăzută pentru neutralizare şi, de cele mai multe ori, substanţele chimice deversate în bazine emană efectiv nori de gaze toxice, care sunt evacuate în atmosferă prin sisteme de ventilaţie fără filtre sau alte sisteme de protecţie” şi cer autorităţilor locale să ia măsuri pentru ca oraşul „să nu devină groapă de gunoi a României”.
Citeşte şi Incendiu de proporţii în Argeş. O fabrică de mase plastice s-a făcut scrum VIDEO