Potrivit unui comunicat remis miercuri Agerpres, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a dispus, prin rechizitoriul emis în acest dosar, punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată la Judecătoria Alba Iulia, în stare de arest preventiv, a inculpatului Ioan Ciprian Şoaită. Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă o pedeapsă cu închisoarea între 3 şi 15 ani.
În fapt, s-a reţinut în sarcina inculpatului că, în martie 2012, a descoperit o statuie din marmură albă, fragmentată, omiţând prevederile legale privind obligativitatea declarării descoperirii, ridicând şi transportând la domiciliul său artefactul, compus din corpul personajului şi o gambă ruptă. După ce a ţinut-o ascunsă într-o pivniţă timp de un an, în septembrie 2013, Şoaită a încercat să vândă statueta cu 6.000 de euro.
Cu câteva zile înainte însă, organele de poliţie judiciară din cadrul IPJ Alba s-au sesizat din oficiu cu privire la pregătirea de către persoane neidentificate a unei tranzacţii pentru vânzarea unei statui provenind din situl arheologic Apulum. În seara zilei de 17 septembrie, Şoaită a fost surprins în flagrant, în parcarea stadionului Unirea din Alba Iulia, în timp ce efectua o tranzacţie de vânzare-cumpărare, cu statuia corp delict aflată asupra sa.
Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că alte opt fragmente cuprinzând baza statuii au fost luate de un alt făptuitor, din săpătura aflată în faţa casei sale, fără să cunoască semnificaţia acestora, scrie Agerpres. Părţile componente menţionate au fost ridicate de organele judiciare şi au fost depuse la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, statuia fiind integral reconstituită.
Corpul statuii sustras de inculpat a fost evaluat la minim 20.000 de euro, iar statuia reconstituită a fost evaluată de experţi la minimum 200.000 de euro.
Artefactul, despre care specialiştii muzeului din Alba Iulia susţin că este unic în lume, este o statuie monumentală din marmură, care îl reprezintă pe Hercules şi trei dintre muncile sale. Potrivit directorului general al Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, „este o piesă unică în lume, deoarece sunt reprezentate în această statuie mai multe din muncile lui Hercules, respectiv cele cu numerele 1, 7 şi 11”. El a menţionat că mai sunt în lume statui ale lui Hercules, dar nu în această reprezentare.
Gabriel Rustoiu a opinat că „piesa este unică nu doar prin rafinamentul lucrării sale, ci şi prin reprezentare iconografică”.
„Ne aflăm în faţa unei piese care constituie una dintre cele mai frumoase descoperite până acum la Apulum”, a apreciat arheologul Radu Ciobanu.
Cu o înălţime de 87 de centimetri, statuia este realizată din marmură de import, cel mai probabil din Asia Mică, şi datează din prima jumătate a secolului al II-lea. Ea aparţine unui tip iconografic cunoscut sub numele de „Hercules Farnese”, o replică de epocă romană după statuia sculptorului grec Lisipp, din epoca clasică (sec. IV î. Hr.).
Pe teritoriul fostei Dacii se mai cunoaşte o singura piesă de marmură similară, găsită la Mehadia şi păstrată la Kunsthistorisches Museum din Viena, aceasta fiind mai mică, de 52 de centimetri, şi mai rudimentar cioplită.