În cadrul şedinţei de Guvern de miercuri, Ponta s-a arătat nemulţumit că noul Cod nu include şi schimbări de fond, pe lângă cele legate de sancţiuni. Premierul a spus că şoferilor care au provocat accidente rutiere grave ar trebui să li suspende imediat permisul, nu să se aştepte o decizie a instanţei.
În al doilea rând, Ponta a acuzat lipsa unui sistem de comunicare între poliţia rutieră şi primării în ceea ce priveşte amenzile aplicate, sistem necesar în condiţiile în care banii din amenzi vor reveni administraţiilor locale. O altă obiecţie este faptul că nu există sancţiuni pentru cei care nu îşi plătesc amenzile, aceştia păstrându-şi şi permisul şi banii.
Ponta l-a avertizat pe Stroe că, în cazul în care nu va face modificările solicitate, va respinge proiectul de ordonanţă, iar noul Cod Rutier ar putea intra în cadrul unei proceduri parlamentare normale.
Adoptarea noului Cod rutier a fost amânată de Guvern, după o discuţie în şedinţa de miercuri, afirmă surse oficiale, citate de Mediafax.
Imediat după şedinţa PNL, pe site-ul MAI a fost publicată noua variantă de proiect de ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ
pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
Liberalii l-au certat pe ministrul Radu Stroe că a ieşit public să anunţe un proiect pe care nu l-a discutat cu liderii partidului. PNL nu este de acord, în primul rând, cu amenzile mari propuse pentru şoferii care încalcă lege. Ministrul de Interne a retras proiectul şi aşteaptă propuneri pentru modificarea documentului.
Liberalii sunt nemulţumiţi de sancţiunile foarte mari prevăzute de acest proiect de lege şi cel ministrului de Interne să retragă iniţiativa.
Între timp, Ministerul de Interne a „îndulcit” din sancţiunile pe care le riscă şoferii care încalcă legea.
Proiectul de lege lansat în dezbatere publică de MAI prevede ca şoferii care conduc băuţi, nu acordă prioritate pietonilor sau depăşesc viteza regulamentară cu peste 60 de kilometri pe oră vor avea permisele suspendate timp de 120 de zile.
Permisul este suspendat pentru o perioadă de 180 de zile, iar amenda va fi între 21 şi 50 de puncte de amendă pentru şoferii care nu opresc la trecerile la nivel cu calea ferată, dacă sunt bariere sau semibariere coborâte, care şoferul circulă pe contrasens, care circulă cu o viteză care depăşeşte viteza maximă legală cu mai mult de 60 km/h, care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice sau se află la volanul unui autovehicul neînmatriculat.
În cazul în care, în condiţiile de mai sus provoacă şi un accident soldat cu pagube materiale, perioada de suspendare a permisului va fi de un an, iar amenda primită se încadrează în clasa a VI-a de sancţiuni, între 51 şi 120 de puncte de amendă.
În cazul unui accident grav sau a trecerii pe culoarea roşie a semaforului, suspendarea permisului poate ajunge la cel mult doi ani, faţă de cinci, cât prevedea proiectul anterior.