„Economia României nici nu gâfâie, nici nu duduie. Sunt nişte date care ne arată că pentru anul 2013 ne-am îndeplinit cam toate obiectivele mari. Am reuşit fără niciun fel de sincopă, şi reuşim până la finele anului, nu doar să dăm înapoi salariile şi pensiile, ci să le şi plătim pe toate. Am reuşit să indexăm pensiile cu rata inflaţiei şi pentru viitor avem prevăzută indexarea salariilor cel puţin cu rata inflaţiei. La sfârşitul anului, inflaţia o să fie chiar mai mică decât cea prognozată. Pe cei de la FMI îi interesează cât dăm în total pe salarii. Cum împărţim această creştere e o chestiune de politică a guvernului. Ne uităm în special spre salariile mici şi spre anumite categorii. Avem o restanţă la medicii rezidenţi şi profesori debutanţi. (…) Salarile mari nu vor creşte deloc în 2014. Asta e sigur. Ce avem, acea mică osânză de împărţit, o dăm şi noi la cei mai slabi şi la cei mai amărâţi”, a spus premierul Victor Ponta la România TV.
Întrebat dacă este fezabilă creşterea salariului minim pe economie în sectorul de stat la 1.000 de lei, Ponta nu a exclus posibilitatea aceasta, dar a arătat că există riscul apariţiei unor alte probleme. „Creşterea la 1.000 de lei este o variantă, dar 400.000 de oameni vor avea acelaşi salariu”, a spus premierul arătând că va apare situaţia în care un medic debutant şi o femeie de serviciu vor avea acelaşi salariu.
Guvernul intenţionează să scoată medicii, începând din 2014, din categoria bugetarilor, astfel încât medicii rezidenţi să poată fi plătiţi mai bine. „Ideea este ca medicii să nu mai fie consideraţi bugetari pentru că vor fi plătiţi de spitale”, a mai spus Ponta.
Ponta a mai anunţat că începând din octombrie, 17.000 de militari îşi primesc pensiile întregite.
Şi ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, a declarat, miercuri seară la România TV, că în bugetul pe anul 2014 vor fi prevăzute sume mai mari pentru educaţie şi sănătate, faţă de 2013, precizând că o altă prioritate importantă a construcţiei bugetare vizează domeniul investiţiilor.
„Dacă ar trebui să dăm cât cere fiecare ministru, fiecare ordonator principal de credite, ar trebui să avem o masă bugetară nu de 32-33%, ar trebui să avem 60% ca pondere în PIB venituri colectate. În proiecţia pe anul 2014 avem ca priorităţi atât domeniile cum sunt sănătatea, educaţia, să acordăm sume mai mari de bani faţă de bugetul pe anul 2013, dar ne interesează foarte mult să acordăm o prioritate mai mare obiectivelor de investiţii. Obiective de investiţii finanţate atât din fonduri europene, având în vedere că toate programele operaţionale au fost deblocate şi gradul de absoţie s-a intensificat în această a doua parte a anului 2013 – şi dorim ca în 2014 să avem un grad mult mai mare decât în 2013 – iar în completare pe proiectele naţionale de dezvoltare de investiţii să acordăm cu prioritate bani de la bugetul de stat”, a susţinut Daniel hiţoiu.