Orban: Solicităm CE justificarea prelungirii restricţiilor la muncă pentru români

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat marţi că România va cere CE să explice dacă prelungirea restricţiilor pe piaţa muncii în nouă state membre este justificată, în condiţiile în care, potrivit Tratatului de aderare, aceasta se poate face doar în condiţii excepţionale.
Romania TV
10 ian. 2012, 13:35
Orban: Solicităm CE justificarea prelungirii restricţiilor la muncă pentru români

„Nu pot să nu mă refer la chestiunea privind libera circulaţie a persoanelor şi să nu constat că sunt nouă state membre care menţin în continuare restricţiile pentru cetăţenii români şi bulgari şi bineînţeles că o să ne adresăm CE şi o să-i întrebăm care este opinia lor, dacă se justifică menţinerea acestor restricţii„, a spus Orban.

El a acuzat că există cel puţin un stat membru, pe care de altfel nu l-a nominalizat, în cazul căruia menţinerea restricţiilor este nejustificată.

„Ştiu foarte bine, pentru că am negociat tratatul de aderare a României la UE, numai condiţii excepţionale pe piaţa muncii din statele membre respective ar justifica prelungirea cu încă doi ani, până la termenul maxim de 7 ani, a acestor restricţii. Şi cum pot să înţeleg o măsură luată de prelungire a acestor restricţii, ba chiar de a le înăspri comparativ cu perioadele trecute, în condiţiile în care prezenţa muncitorilor din România se ridică la un număr de doar câteva mii, sub 10 mii de persoane, într-un anumit stat membru. Nu vreau să-l nominalizez dar e bine cunoscut”, a declarat Orban la conferinţa de presă de preluare a preşedinţiei daneze a UE.

La rândul său, Teodor Baconschi, prezent la eveniment, a apreciat că o piaţă unică dinamică poate fi realizată cu Danemarca la conducerea Europei. Ministrul de Externe a subliniat că unul dintre principiile de bază ale pieţei unice este eliminarea restricţiilor de pe piaţa muncii. El a adăugat că România va continua să promoveze acest obiectiv în relaţia cu statele membre care limitează în continuare accesul pe pieţele lor pentru muncitoii români şi bulgari.

Nouă dintre cele 11 state UE care impun restricţii la muncă pentru români au notificat CE privind prelungirea acestora în termen legal, transmiţând şi explicaţiile aferente deciziei, iar comisarul pentru Muncă, Laszlo Andor, va comenta pe marginea acestora în cadrul viitorului Consiliu UE de resort.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Horoscop rune 29 iulie – 4 august 2024. Mihai Voropchievici dezvăluie ce zodie e sub semnul Uraganului
Capital.ro
Noua taxă pentru șoferi în România. Se plătește obligatoriu din 2024. O achiți timp de 5 ani
Playtech.ro
Gest superb! Cum a ”salvat-o” Nadia Comăneci pe Serena WIlliams la ceremonia JO de la Paris
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Viața de playboy a lui Petru Groza, în anii '50. Se fălea cu amantele de lux: „Îmi permit să fiu necredincios, dar numai cu ceva mai tânăr”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Ceaușescu a construit ilegal Casa Poporului. Mărturiile fostului arhitect-șef al Bucureștiului
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala vieţii'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Viktor Orban a anunțat din România. Ungurii, obligați să recunoască: România e cea mai importantă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Critici din Rusia asupra ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!