„Până în prezent investiţia totală în patrimoniu este de 30 milioane de dolari. Prin noul acord ne propunem să mai investim 70 de milioane de dolari doar în Roşia Montană. Am adus o contribuţie la patrimoniul naţional undeva la 30 milioane de dolari”, a arătat Dragoş Tănase.
El a mai explicat că programul de cercetare al patrimoniului de la Roşia Montană a fost cel mai important program de acest gen din istoria României finanţat privat.
„La Roşia Montană au fost 380 de cercetători care au luat fiecare aspect de patrimoniu din zonă şi l-au analizat. Am avut opt muzee implicate, sub coordonarea Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti. Am avut şase universităţi implicate, şase institute de cercetare, trei centre de cercetare, tot programul a fost auditat în nenumărate rânduri de oameni specializaţi în acest domeniu”, a spus directorul general al RMGC.
Citeşte şi Ponta: Din păcate, protestul celor din Piaţa Universităţii contează la votul pe Roşia Montană
Potrivit acestuia, au fost cercetate 13 situri arheologice, 1.400 de morminte, au fost inventariate 1.500 de obiecte, 140 km de galerie din care au găsit fragmente de galerii romane însumate la de 7 km. RMGC a reuşit să reabiliteze 20 de case în centrul istoric şi îşi propune să reabiliteze integral centrul istoric Roşia Montană şi să îl transforme într-un muzeu.
Directorul general RMGC a mai precizat că locuinţele romane şi necropolele vor fi incluse în circuitul de vizitare.
Dragoş Tănase a mai susţinut că toate obiectele de patrimoniu sunt în afara zonei miniere.
Citeşte şi SRI: Structuri eco-anarhiste au vrut să deturneze protestele privind Roşia Montană VIDEO