La sfârşitul discursului său, în care a vorbit despre enciclica Pacem in Terris (1963) a Papei Ioan al XXIII-lea şi despre provocările cu care pacea se confruntă în prezent, Francisc a adăugat: „nu pot să nu evoc numeroasele victime ale acestui naufragiu. Cuvântul care-mi vine în minte este «ruşinea». Aceasta este o ruşine”. Discursul Papei a fost întrerupt de aplauzele membrilor Consiliului Pontifical pentru Justiţie şi Pace, în frunte cu cardinalul ghanez Peter Turkson.
„Să ne rugăm lui Dumnezeu pentru cei care şi-au pierdut viaţa, bărbaţi, femei, copii! Să ne rugăm lui Dumnezeu pentru familiile lor şi pentru toţi refugiaţii (…). Numai o colaborare strânsă ne poate permite să evităm astfel de tragedii”, a adăugat el.
După câteva ore de la naufragiu, Papa scris în nouă limbi pe contul său de Twitter: „Să ne rugăm lui Dumnezeu pentru victimele naufragiului tragic din largul (insulei) Lampedusa”.
Cel puţin 130 de imigranţi au murit în naufragiul produs joi în largul Insulei italiene Lampedusa, iar alte sute de persoane sunt date dispărute, conform unui nou bilanţ transmis de autorităţile italiene, relatează AFP.Potrivit autorităţilor, la bordul navei care plecase din Libia se aflau între 450 şi 500 de imigranţi, fiind salvaţi doar 150.
În total, până acum au fost recuperate 130 de cadavre din jurul epavei navei. Epava se află la adâncimea de 40 de metri.
Premierul Italiei, Enrico Letta, a anunţat doliu naţional în cursul zilei de vineri.
O navă care transporta aproximativ 500 de persoane, originare din Cornul Africii, a naufragiat joi dimineaţa, în apropiere de Lampedusa (Sicilia), soldându-se cu cel puţin 93 de morţi.
Papa Francisc a efectuat, la 8 iulie, o vizită pe insula Lampedusa, cea mai apropiată de coastele Africii, pentru a denunţa „globalizarea indiferenţei”, din cauza căreia suferă, în primul rând, imigranţii clandestini, care pleacă în ţări mai bogate în cautarea unor noi mijloace de existenţă şi pentru o viaţă mai bună.
De asemenea, el a denunţat liberalismul care creează „cultura risipei’, marginalizându-i şi lăsându-i să moară pe cei mai slabi şi mai săraci.