Temperatura apei creşte din cauza schimbărilor climatice, oceanele devin treptat tot mai puţin alcaline prin absorbţia de CO2 şi suferă din cauza pescuitului excesiv şi a poluării, subliniază experţii, scrie Agerpres.
Raportul mai atrage atenţia şi că ‘zonele moarte’ formate din cauza deversărilor de fertilizatori reprezintă o problemă. Potrivit experţilor, sunt întrunite condiţiile pentru un fel de extincţie în masă care a mai afectat oceanele şi în trecut.
Analiza menţionează că au fost ignorate „cele mai puternice efecte” ale accelerării schimbărilor climatice prin absorbţia excesului de CO2 din atmosferă.
„Chiar dacă creşterea temperaturii la suprafaţă experimentează o pauză, oceanele continuă totuşi să se încălzească. În cea mai mare parte, totuşi, opinia publică şi decidenţii politici nu recunosc – sau aleg să ignore – gravitatea situaţiei”, se menţionează în raport.
Amestecul de pericole cu care se confruntă oceanele este mult mai puternic decât problemele luate individual, notează analiza.
Recifele de corali, spre exemplu, au de suferit de pe urma creşterii temperaturii şi a efectelor acidificării, fiind în acelaşi timp slăbite de practicile excesive de pescuit, poluare sau sedimentare.