Bosonul lui Higgs ar putea „decide” câştigătorul premiului Nobel pentru Fizică din acest an

Câştigătorul premiului Nobel pentru Fizică din 2013 va fi anunţat săptămâna viitoare, şi, deşi identitatea câştigătorului este ţinută secret, majoritatea experţilor consideră că prestigiosul premiu va fi acordat pentru descoperirea enigmaticei, şi până nu demult ipoteticei, particule a lui Dumnezeu.
Cristina Dinu
03 oct. 2013, 18:03
Bosonul lui Higgs ar putea

Academia Regală de Ştiinţe a Suediei va anunţa câştigătorul premiului Nobel pentru Fizică la 8 octombrie, la Stockholm. În iulie 2012 două echipe de cercetare independente care lucrau cu cel mai mare accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC) aparţinând CERN, au anunţat că au identificat dovezi ale existenţei unei noi particule subatomice despre care se crede că este bosonul lui Higgs, particula teoretică fundamentală despre care se consideră că a conferit masă tuturor celorlalte particule, scrie Agerpres.

Descoperirea bosonului lui Higgs a fost confirmată în anul următor şi reprezintă ultima piesă dintr-un puzzle subatomic care cimentează Modelul Standard din fizică – teoria receptă din domeniul fizicii particulelor.

Căutarea bosonului lui Higgs a început însă de mai bine de 50 de ani, iar în acest domeniu s-au evidenţiat câţiva pionieri care au teoretizat existenţa şi caracteristicile acestei particule, personalităţi ce ar putea cataliza atenţia Comitetului Nobel în acest an.

O serie de previziuni îi indică drept favoriţi la premiu pe britanicul Peter Higgs (părintele bosonului) şi pe belgianul François Englert, doi dintre fizicienii care au teoretizat necesitatea existenţei acestei particule în cadrul Modelului Standard.

‘Este o poveste extraordinară faptul că aceşti oameni au lansat acum mai bine de 50 de ani ipoteza existenţei unei noi particule pornind de la o necesitate matematică, pentru a se demonstra abia acum că şi natura a gândit la fel’, a comentat Jacob Wacker, profesor de fizica particulelor şi astrofizică la SLAC National Accelerator Laboratory, din cadrul Universităţii californiene Stanford.

Englert şi Higgs se numără printre primii oameni de ştiinţă care au publicat studii în acest domeniu, dar nu sunt singurii care au adus contribuţii determinante în acest domeniu al fizicii particulelor.

În august 1964, Robert Brout şi Englert, ambii cercetători în cadrul Universităţii Libere din Bruxelles, au publicat un studiu de referinţă în domeniul teoriei despre masa particulelor. O lună mai târziu, Higgs a publicat un studiu separat pe acelaşi subiect, urmat de un altul în octombrie, acesta din urmă fiind de altfel primul studiu în care se precizează explicit faptul că Modelul Standard din fizică are nevoie de existenţa unei noi particule subatomice pentru a putea rezista. Această particulă teoretică a primit denumirea de bosonul lui Higgs în 1972.

În noiembrie 1964, fizicienii americani Dick Hagen şi Gerry Guralnik, precum şi fizicianul britanic Tom Kibble şi-au adus importante contribuţii proprii la această nouă teorie prin publicarea unor studii revoluţionare în domeniu.

Studiile tuturor acestor fizicieni au condus la acceptarea necesităţii căutării enigmaticului boson, dar contribuţiile lor extrem de importante în domeniu au atras şi polemici cu privire la cine ar trebui să primească laurii descoperirii.

Regulile Comitetului Nobel dictează că premiile din domeniile ştiinţifice nu pot fi împărţite de mai mult de trei personalităţi. Mai mult decât atât, premiile nu pot fi acordate postum, condiţii în care Robert Brout, care a încetat din viaţă în 2011, este (pe nedrept) exclus.

Englert şi Brout au fost primii care au publicat studii cu privire la enigmatica particulă, aşa că premiul Nobel ar trebui să fie primit de primul, în condiţiile în care celălalt a încetat din viaţă, conform lui Jacob Wacker. De asemenea, după confirmarea existenţei acestei particule în 2012 şi fizicianul britanic care a vorbit primul despre necesitatea existenţei ei, Peter Higgs, ar trebui să devină laureat Nobel, a mai adăugat Wacker.

În predicţiile anuale despre laureaţii Nobel, gigantul media Thomson Reuters se referă la Englert şi la Higgs drept principalii favoriţi ai premiului pentru fizică din acest an. David Pendlebury, analistul Nobel de la Thomson Reuters, preconizează laureaţii Nobel în funcţie de vizibilitatea lor în lumea ştiinţifică. În acest sens, el măsoară frecvenţa cu care lucrările ştiinţifice ale unui om de ştiinţă sunt citate în alte lucrări de specialitate, de către alţi cercetători.

Analiza lui Pendlebury indică faptul că studiile lui Brout, Englert şi Higgs sunt citate cel mai des în lucrările din acest domeniu. Începând cu anul 2002 predicţiile lui David Pendlebury au fost corecte în cazul a 27 de laureaţi Nobel.

De obicei premiile Nobel nu se acordă la timp atât de scurt după confirmarea descoperirii, însă Pendlebury susţine că ar fi chiar surprins şi dezamăgit dacă membrii Comitetului nu vor găsi de cuviinţă să treacă peste această cutumă. ‘Englert şi Higgs sunt octogenari şi ar fi o recunoaştere adecvată pentru munca lor, mai ales că acest premiu nu se poate acorda postum’, a explicat el. ‘Cred că oamenii înţeleg că această descoperire este de o importanţă covârşitoare pentru coerenţa Modelului Standard şi s-ar manifesta un regret general dacă nu ar fi recunoscută ca atare’, a mai adăugat el.

De asemenea, din ecuaţie nu pot fi excluse nici cele două echipe de cercetători care au demonstrat experimental existenţa bosonului. Până în prezent Comitetul Nobel a oferit premiile pentru ştiinţă exclusiv unor indivizi şi nu unor organizaţii, spre deosebire de Nobelul pentru Pace care a fost acordat mai multor organizaţii.

‘Eu nu sunt suficient de îndrăzneţ pentru a formula sugestii la adresa Comitetului Nobel despre cum ar trebui să-şi decerneze premiile. M-am gândit însă şi la acest lucru. M-am întrebat dacă nu cumva Comitetul Nobel nu ar putea să-şi încalce propriile reguli şi tradiţii. Oare nu ar fi o soluţie dacă premiul ar fi împărţit între Englert, Higgs şi CERN ca instituţie? Poate că nu aşa vor sta lucrurile, dar cine poate să ştie… m-am mai înşelat şi în trecut şi poate am să mă înşel şi acum’, a mai adăugat Pendlebury.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Rețeta veche a sarmalelor românești. Secretele gospodinelor din Moldova
Capital.ro
S-a stins cea mai mare actriță a României. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Râmâne veșnic în inimile tuturor
Playtech.ro
Cum pierzi moștenirea în România fără să-ți dai seama, din neatenție. Ce trebuie să faci, acceptarea tacită a succesiunii
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
A murit Julieta Szönyi, actrița care a cucerit România cu roluri memorabile. A jucat și cu Belmondo
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Românii rămân fără căldură de Paște! Anunțul făcut de Termoenergetica București
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Candidatul pe care îl va susține Călin Georgescu: Are cel mai bun profil de președinte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
SUA, gata să renunțe la eforturile de negociere a unui acord de pace Rusia – Ucraina. Trump are și alte priorități, anunță Rubio
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai