„Modificarea constă în faptul că proprietarii locuinţelor din respectivul imobil vor fi obligaţi să plătească doar contravaloarea lucrărilor de îmbunătăţire a locuinţelor, nu şi contravaloarea lucrărilor de consolidare a structurii de rezistenţă a imobilului, aşa cum se întâmplă la ora actuală”, a declarat Elena Udrea.
Conform legislatiei actuale, proprietarii imobilelor consolidate trebuie sa restituie integral sumele alocate in acest sens prin transferuri de la bugetul de stat, in conditiile instituirii ipotecii statului asupra locuintei pana la finalizarea restituirii sumelor alocate. Durata de rambursare este de pana la 25 de ani de la data receptiei lucrarii de consolidare.
Elena Udrea apreciaza ca mecanismul stabilit de legiuitor se dovedeste a fi depasit in raport cu realitatea economica si sociala. In opinia acesteia, lucrarile de consolidare a structurii de rezistenta pentru cladirile incadrate in clasa I de risc seismic trebiue sa fie finantate de stat.
„Pentru o problema importanta, precum reabilitarea termica si cresterea eficientei energetice, dar cu un impact mai mic decat problema riscului seismic, au fost create mecanisme juridice si operationale de interventie a statului asupra proprietatii private. Eu cred ca trebuie sa creem mecanisme similare pentru problema riscului seismic, problema de interes national, de care depinde viata unui numar important de oameni”, a mai adaugat deputatul PDL.