Mii de persoane au protestat împotriva proiectului Roşia Montană la Universitate

Protestatarii faţă de proiectul minier de la Roşia Montană au ajuns, duminică seara, în Piaţa Universităţii, după aproximativ trei ore de marş, la care au participat aproximativ 7.000 de persoane. Circulaţia a fost blocată minute bune în intersecţia de la Universitate.
Filip Stan
06 oct. 2013, 15:00
Mii de persoane au protestat împotriva proiectului Roşia Montană la Universitate

Manifestanţii care au ajuns în marş în Piaţa Universităţii au ocupat strada şi trotuarele. Circulaţia în intersecţia de la Universitate, dar şi pe bulevardele Brătianu, Bălcescu, Carol I şi Regina Elisabeta a fost blocată minute în şir, scrie Mediafax. Cordoanele de jandarmi s-au poziţionat la Universitate, în zonă fiind şi poliţişti de la Rutieră.

În timpul marşului nu au fost înregistrate incidente. Protestatarii au mers pe stradă, dar şi pe trotuare, circulaţia fiind blocată pe traseul pe care au mers manifestanţii.

În zona fântânii de la Universitate erau, în momentul în care au ajuns participanţii la marş, aproximativ o sută de persoane, aceştia fiind dintre cei care au protestat anterior la sediul DNA. Aceştia au afişat pancarte cu mesaje adresate procurorului general al României, ministrului Justiţiei, dar şi premierului Victor Ponta: „Niţu, pe noi nu ne-ai păcălit vreodată”, „Cazanciuc, justiţia nu-i moşia ta”, „Ponta, şeful DNA?”, „Jos labele de pe justiţie”.

La Universitate, în faţa Teatrului Naţional, au protestat şi câteva persoane care se opun eutanasierii câinilor maidanezi, reglementată prin legea promulgată în 25 septembrie.

Marşul celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană a început în jurul orei 17.00, manifestanţii mergând de pe strada Dezrobirii, în zona staţiei de metrou Gorjului din cartierul Militari, pe traseul Bulevardul Iuliu Maniu – Bulevardul Timişoara – strada General Vasile Milea – Şoseaua Cotroceni – Bulevardul Gheorghe Marinescu – Bulevardul Eroii Sanitari – Bulevardul Mihail Kogălniceanu – Piaţa Universităţii.

La plecare erau aproximativ 2.000 de manifestanţi, pe traseul marşului acestora alăturându-se şi alte persoane, numărul prtoestatarilor ajungând la aproximativ 7.000.

Protestatarii au scandat „Roşia Montană nu e de pomană”, „Uniţi, salvăm Roşia Montană” şi au pancarte pe care scrie „Soarta Roşiei Montana = Soarta României”, „Mă voi lega cu lanţuri de 24 de karate”, „Natura-i viaţă, cianura-i moarte” şi „14 ani de rezistenţă arată că se poate. Continuăm împreună şi câştigăm”.

Proteste similare au fost anunţate pentru duminică în mai multe oraşe din ţară, printre care Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Suceava, Buzău, Constanţa, Timişoara, Sibiu, Târgu Mureş şi Braşov. De asemenea, au fost anunţate proteste şi la Budapesta, Londra, Los Angeles, Washington, Berlin, Amsterdam, Milano, Praga, Paris, Toronto, Viena, Barcelona şi Bruxelles.

Manifestanţii au cerut retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege.

Din 1 septembrie, în centrul Capitalei şi în mai multe oraşe din ţară au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

În 29 septembrie, peste 2.000 de persoane au plecat în marş de la metrou Titan spre Universitate, pe traseul bd. Nicolae Grigorescu – bd. Camil Ressu – Dristor – bd. Mihai Bravu – str. Dristorului – str. Delea Nouă – Calea Călăraşilor – bd. Corneliu Coposu – bd. I. C. Brătianu.

În 22 septembrie, aproximativ 15.000 de persoane au participat la marşul de protest faţă de exploatarea minieră de la Roşia Montană, aceşti mergând de la Universitate, pe Bulevardul Carol, Bulevardul Pache Protopopescu, Şoseaua Iancului, Şoseaua Pantelimon, Bulevardul Ferdinand, de unde au revenit în Piaţa Universităţii, pe care au ocupat-o timp de câteva ore.

În 15 septembrie, aproximativ 15.000 de oameni au participat la marşul din capitală, care s-a desfăşurat pe traseul Universitate, Unirii, Timpuri Noi, Mihai Bravu şi Tineretului, de unde au revenit în Piaţa Universităţii.

În timpul manifestărilor din Capitală, protestatarii au blocat, în timpul nopţii, Bulevardul Regina Elisabeta şi alte artere importante, dar şi toată Piaţa Universităţii. De asemenea, ei au protestat la sediul Guvernului, al Parlamentului şi cel al Televiziunii Române.

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Proiectul este analizat în prezent de Comisia parlamentară specială, la care sunt audiaţi reprezentanţi ai mai multor instituţii. În 10 octombrie este programată la Comisie o întâlnire cu experţi pro şi contra proiectului Roşia Montană, care îşi vor exprima punctul de vedere. Audierile din Comisie se vor încheia în 11 octombrie, cu dezbateri la care vor participa reprezentanţi ai societăţii civile, care sunt pro şi contra proiectului Roşia Montană, inclusiv sindicate şi reprezentanţi ai Pieţei Universităţii. Membrii Comisiei vor începe apoi dezbaterea pe articole a proiectului de lege propus de Guvern, prilej cu care vor fi discutate toate amendamentele propuse până la acea dată.

Citeşte şi Protestatarii faţă de proiectul Roşia Montană au scandat la Palatul Cotroceni: „Ieşi afară, javră ordinară”

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De ce nu e bine să faci duș mai mult de 10 minute. Ce se întâmplă dacă depășești acest timp
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
Playtech.ro
Imagini rare cu fiul Ioanei Băsescu. Talentul impresionant pe care îl are Radu, nepotul fostului preşedinte, la doar 10 ani
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Cum împarți două paie la trei partide. Dispută în coaliție pe numirea viitorilor judecători CCR | SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Proiectul lui Ceaușescu, finalizat după trei decenii. O premieră pentru România
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cine este jandarmul de 34 de ani care s-a împușcat în cap la locul de muncă. Colegii săi sunt în stare de șoc
Cancan.ro
Și-au desfăcut picioarele şi au înnebunit audienţa! Mădălina Ghenea, Ramona Olaru sau Loredana Chivu intră în acţiune: TOP 50 vedete jucăuşe şi provocatoare!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Talon auto 2025. Anunț oficial de la RAR pentru șoferii din România: Colegii noștri nu au dreptul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Pensie dublă pentru seniori. Când se dau banii și cine sunt beneficiarii pentru a 13-a și a 14-a pensie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt emisarii trimiși de Marcel Ciolacu la Mar a Lago să lămurească chestiunea Visa Waiver