Motivarea condamnării lui Fenechiu: Licitaţii trucate şi transformatoare vechi vândute ca noi

Cele 46 de contracte încheiate de firmele lui Relu Fenechiu cu Electrica Moldova nu au respectat cerinţele legale, iar unele chiar au fost trucate prin metoda "mâinii moarte". Transformatoarele erau vechi de 10-30 de ani şi au fost vândute ca noi, iar inculpaţii nu au dat dovadă de "căinţă" pentru faptele comise.
Iulian Tudor
07 oct. 2013, 10:50
Motivarea condamnării lui Fenechiu: Licitaţii trucate şi transformatoare vechi vândute ca noi

Completul de trei judecători de la Curtea Supremă – format din Francisca Vasile, Iulian Dragomir şi Mirela-Sorina Popescu – a publicat luni motivarea condamnărilor date în dosarul „Transformatorul”, în care fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a primit cinci ani de închisoare cu executare.

CITEŞTE ŞI: Cum poate scăpa Relu Fenechiu de închisoare

Ca o noutate, motivarea cuprinde şi fotografii care surprind instalaţii ruginite, vândute către Electrica şi care în acte apar ca fiind noi.

„(…) pentru niciuna din cele 46 de acte materiale ce reprezintă tranzacţii comerciale realizate între SISEE Electrica Moldova şi firmele din grupul Fene, SC La Rocca SRL, SC Fene Grup SA, SC Tehnorom SRL şi SC Euro Plus SRL nu s-a putut reţine atribuirea în condiţiile legii a contractelor de achiziţie publică, fiind fie ignorate cu desăvârşire dispoziţiile legale, fie eludându-se complet anumite etape, ori încercându-se crearea unei aparenţe a parcurgerii etapelor procedurii achiziţiei publice”, se arată în motivare.

Judecătorii mai spun că, din cele 46 de tranzacţii, în cazul a 32 nu a fost realizată procedura de achiziţie publică, nefiind întocmit niciun fel de document cu excepţia celor plasate în faza executării obligaţiilor reciproce deduse din convenţie, respectiv a facturii şi a documentelor de plată.

Pentru opt tranzacţii nu a fost parcursă procedura cererii de oferte şi nu au fost primite oferte de la mai mulţi furnizori, iar pentru şase contracte a fost realizată procedura de achiziţie publică, însă a fost folosită metoda „mâinii moarte”, prin care a fost trucată procedura cererii de oferte, fiind depuse oferte numai de firme din grupul Fene sau apropiate de acest grup.

Printre firmele care au participat la aceste licitaţii se află şi SC Construct Consult SRL, deţinută de actualul preşedinte al CJ Iaşi, Cristian Adomniţei, această firmă având acelaşi punct de lucru ca şi firmele din Grupul Fene.

„Modul de operare, ce a exclus orice alt participant exterior grupului de firme Fene, a generat existenţa unui monopol al acestora, pentru perioada 2002-2005, în privinţa furnizării de transformatoare şi întrerupătoare către SISEE Electrica Moldova”, declară magistraţii.

Judecătorii mai arată că în contractele încheiate Electrica Moldova s-a menţionat faptul că produsele achiziţionate vor fi noi, însă transformatoarele şi celelalte instalaţii erau vechi, unele chiar de 10 – 30 de ani.

Acest lucru a fost posibil deoarece instalaţiile achiziţionate de la companiile lui Relu Fenechiu au fost recepţionate doar cantitativ, conform facturilor emise, fără a fi făcută şi recepţia lor calitativă, motiv pentru care nu s-a semnalat faptul că acestea nu sunt noi.

Faptul că transformatoarele erau vechi este confirmat şi de fotografiile făcute de DNA, instalaţiile şi componentele acestora fiind produse de către Electroputere Craiova în perioada 1970 – 1980 şi de TMD SA Filiaşi în perioada 1972 – 1988.

„Cuantumul ridicat al prejudiciului relevă nu numai un grad sporit de pericol social al infracţiunilor, dar şi un grad sporit de periculozitate al făptuitorilor care manifestau o desconsiderare evidentă a interesului general şi public, activitatea infracţională vizând modalitatea de cheltuire a banului public. Lipsa unui efort benevol în acoperirea prejudiciului evidenţiază, de asemenea, pentru toţi inculpaţii, lipsa unei căinţe în legătură cu desfăşurarea activităţii infracţionale. Conduita inculpaţilor în cursul procesului penal s-a înscris în aceiaşi parametri de negare a acţiunilor ilicit penale sau de încercare de diminuare a contribuţiei infracţionale ori a elementelor esenţiale angajării răspunderii penale”, declară cei trei judecători de la instanţa supremă.

„Înalta Curte apreciază că analiza coroborată a ansamblului probator face dovada deplină a faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor, fiind aptă să răstoarne prezumţia de nevinovăţie”, mai spun judecătorii.

Pe 12 iulie, ministrul din acel moment al Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul „Transformatorul” la cinci ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.

VEZI ŞI: Fenechiu, PRIMA REACŢIE după condamnare: Nu am tratat cu seriozitate procesul, ştiindu-mă nevinovat

În acelaşi dosar, fratele ministrului, Lucian Fenechiu, a fost condamnat tot la cinci ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, aceeaşi pedeapsă primind şi Mihai Bogdan Damian, asociat unic şi administrator la firma Europlus SRL Iaşi.

De asemenea, Ioan Turbatu şi Ioan Mărghidan, directori generali la SISEE Moldova, au fost condamnaţi la câte şase ani închisoare pentru abuz în serviciu în formă calificată, iar Petru Andronache, director comercial la Electrica Moldova, a primit pedeapsa cea mai mare de şapte ani de închisoare.

Instanţa i-a obligat pe Relu şi Lucian Fenechiu, Petru Andronache, Ioan Turbatu şi Mihai Bogdan Damian la plata în solidar a sumei de 6.327.390 lei, reprezentând daune materiale către SISEE Moldova.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Procurorii DNA susţin că, în perioada 2002-2005, SISEE Moldova a realizat achiziţii de la patru firme din Grupul Fene, fără să respecte prevederile legislaţiei cu privire la achiziţiile publice, în condiţii de favorizare a acestor firme de la care s-au cumpărat, la preţuri de produse noi, transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi, fabricate în anii 1970-1980.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea noroc cu carul imediat după Paște. Au reușite pe toate planurile, vine o perioadă cu miracole în viața lor
Capital.ro
Durere pentru Elena Udrea. Anunț cumplit chiar din spatele gratiilor. Alexandrov știa deja
Playtech.ro
Ce semnifică salutul „Hristos a Înviat!” și cât timp trebuie folosit după Paște
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Pastila de slăbit care aduce revoluție în industria farmaceutică. Rezultatele spectaculoase
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cine sunt turiștii din Italia care au murit după ce telecabina în care se aflau s-a prăbușit de la 1.500 de metri
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza: Se strică vremea în București după Paște
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ pentru proprietarii de case sau apartamente. Se achită minim 230 de lei, plus document notarial
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Salariul minim ar putea crește cu peste 1.000 de lei. Directiva care vine de la Bruxelles
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai