Iuliu Claudiu Lazăr a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese de natură administrativă, întrucât, în calitate de primar al comunei Dragu, judeţul Sălaj, a semnat contractul individual de muncă privind angajarea mamei sale în funcţia de consilier personal al primarului, precum şi fişa postului pentru aceasta, şi, totodată, a emis şi dispoziţia de numire în funcţie.
Astfel, edilul a încălcat dispoziţiile art. 76, alin. (1) din Legea nr.161/2003, potrivit cărora „primarii (…) sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I”.
Ioan Crişan a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese de natură penală, întrucât, în perioada exercitării mandatului de primar al comunei Dieci, judeţul Arad (2008 – 2012), a semnat numirea ginerelui său în funcţia publică de conducere de secretar al comunei, prin care s-a realizat un folos material pentru acesta, în sumă de 30.085 de lei, reprezentând retribuţia încasată de acesta în perioada deţinerii funcţiei (10 iulie 2011 – 11 iulie 2013). Potrivit fişei postului, secretarul comunei s-a aflat în relaţie ierarhică de subordonare faţă de primarul comunei.
Astfel, Ioan Crişan a încălcat dispoziţiile art. 2531 din Codul Penal al României, potrivit cărora „fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.
ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea de către Ioan Crişan a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 2531 din Codul Penal al României.
Persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Iuliu Claudiu Lazăr a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
Potrivit articolului 25 din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat (…) încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese (…) constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective (…)” iar „persoana (…) faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese (…) este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.